Ip.Content

Logo
Din hjemmehavn på nettet!NordWest konkurs


  • Logg inn for svare
250 svar på dette emnet

#81 MajorAndy Ikke pålogget Postet 02.03.13 09:08 

Tak for glimrende analyse.

Men skal man følge dette, så kan Najad-købet vel godt være dråben, der fik bægeret til at flyde over? I en ekspansiv strategi er købet naturligvis rigtigt, men jo flere både man bygger, jo højere bliv kravet til arbejdskapital jo. Så en pludselig udvidelse af volumen med hele Najad-værftet har måske været det, der fik banken til at miste troen?

Uanset, så har problemerne nok været kendt i nogen tid. Jeg henvendte mig i efteråret for at teste muligheden for a NW ville tage min båd ind i komissionssalg. Altså ikke noget med indbytte, men ren komission. Til min overraskelse sagde de nej - med den forklaring at de selv havde to 390-ere som de havde taget i indbytte som skulle sælges først. Det fik mig til at konkludere, at de måtte være pressede økonomisk da indtægten fra et komissionssalg trods alt også ville være en pæn klat penge.

#82 Bitteliten Ikke pålogget Postet 02.03.13 10:47 

Ryktene her nede går på interne stridigheter om kursvalg innen selskapet. Det er iallfall snakket blant "folket" på bakken. Restrukturere og starte på nytt ser ut til å være eneste løsning. Bare rykter selvsagt.

Intern uenighet mellom Benny og Jessica da eller?

SW er nok på spikeren i sin analyse. Det jeg undres er om banken får ut mer i en konkurs enn om de hadde hjulpet dem over kneika. Min lille erfaring med bedrifter er at det har verdi å ha god relasjon med banken sin.

#83 MajorAndy Ikke pålogget Postet 02.03.13 10:54 

Eller intern uenighed mellem stærk gründer og styre...?

#84 ebonita Ikke pålogget Postet 02.03.13 14:00 

MA, såvitt jag vet så äger väl familjen tillräckligt av bolaget för att få sin vilja igenom utan stridigheter i styrelsen??? Den är ju tillsatt av ägarna.

 

Som Bitteliten skriver så skulle det väl då möjligen vara en disskussion mellan far och dotter...

Redigert av ebonita: 02.03.13 14:10


#85 Bitteliten Ikke pålogget Postet 02.03.13 14:56 

Benny og Jessica er gift...

#86 MajorAndy Ikke pålogget Postet 02.03.13 15:18 

Jo, men der er jo eksterne medlemmer af styret. Og disse har jo et ansvar uanset at de er tilsat af ejerne. Så i en situation hvor direktionen/hovedaktionæren efter flere styremedlemmers mening er på galt spor, så er disse jo forpligtet til at følge lovgivningen og fx undgå eller mindske tab for kreditorer - uanset hvad ejeren så mener.

Jeg understreger, at jeg ikke ved noget om den aktuelle situation. Men det er jo en klassisk situation når man har en situation hvor grundlæggeren, ejeren og direktøren er samme person og dermed har fuld kontrol, men hvor man har eksterne styremedlemmer som fx en advokat. I sådan en konstruktion kan man hurtigt komme i problemer hvis fx ejeren ønsker at ekspandere hurtigere end man mener, forretningen kan bære.

Igen: dette er helt teoretiske betragtninger og jeg har ingen viden om hvad der er foregået.

#87 Bitteliten Ikke pålogget Postet 02.03.13 15:27 

Om man sitter i et styre i Sverige kan man, som i de fleste land, fratra umiddelbart om det er uenighet i styret. Jan Save har vært styreleder i NordWest i mange år.

http://www.proff.se/befattningshavare/nord-west-najad-ab/henån/båtvarv-båtbyggare/10116167-1/

Redigert av Bitteliten: 02.03.13 15:28


#88 VO`n Ikke pålogget Postet 02.03.13 16:35 


Jeg undres er om banken får ut mer i en konkurs enn om de hadde hjulpet dem over kneika. Min lille erfaring med bedrifter er at det har verdi å ha god relasjon med banken sin.


Ønsker man videre drift etter konkurs er jo banken den en bør ha de beste relasjoner med. Konkurs den ene dagen og kort tid etterpå med å by på hele varelageret med lånte penger fra banken. Så er man i gang, bare denne gangen uten leverandørgjeld og gammel moro som veltet det gamle..

#89 M/S AIOLOS Ikke pålogget Postet 02.03.13 18:47 

Vel, med de prisene den enkelte båtbygger serverer kundene er det ikke rart at de går over ende den ene etter den andre. Blir jo ikke akkurat billigere av å produsere i østblokken heller, pussig. Men noen av produsentene (eierne) ser jo ut til å ha vært hjemme til alle måltidene.

Det eneste jeg kan gå med på når det gjelder dagens høye priser er skikkelige trebåter laget for hånd av dyktige håndtverkere med stolthet for yrket de har.


#90 ebonita Ikke pålogget Postet 02.03.13 19:32 


 

Den uppkomna situationen är givetvis beklaglig och tragisk både för ägare, personal och leverantörer, samt kanske då i viss mån även för ägare av och spekulanter på NordWest och Najadbåtar.Och Benny Martinsson med Nordwest har väl väckt beundran för sin båtbyggar-tradition och kvalitet på många håll både här i Sverige och som jag förstår även i Norge. Han har varit framgångsrik och satsat på nytänkande och förmått hålla sig på benen när konkurrenterna gått på knäna.


 

Men branchen genomgår ett stålbad och aktörerna ställs på hårda prov. Och uppenbarligen så hade inte NordWest de finansiella muskler som erfordrades för att klara sig igenom detta.


 

Men ärligt talat finns det då någon annan väg ur denna bekymmersamma situation för båtbranchen än att marknadskrafterna får spelrum så att produktion och efterfrågan kommer i harmoni? Och ligger det inte rent av i vårt och branchens intresse? Hur skall annars det gigantiska berget av båtar till salu kunna avvecklas? Och hur skall det kunna bli realistiska priser på båtmarknaden igen? Båtar lever ju lätt i både 30 och 40 år och båtintresset hos kommande generationen verkar väl minst sagt svårbedömt eller i klartext kanske snarare osäkert/vikande.  


 

Är det någon som vågar sig på en filosofisk analys av detta problem?:fishing:


#91 Skipper Worse Ikke pålogget Postet 02.03.13 20:30 

  • Båtadvokaten

Her er litt mer/en utvidet versjon av det jeg skrev ovenfor.


#92 FredrikW Ikke pålogget Postet 02.03.13 21:08 

Takker for glimrende artikkel som lettfattelig klargjør situasjonen, Skipper Worse! Jeg har alltid sett på NW som en av grunnsteinene i skandinavisk båtbransje, på samme måte som norske Windy. Fikk litt sjokk da jeg logget meg på BP og fant denne tråden i dag, men nå som jeg forstår sammenhengene er jeg egentlig ikke så overrasket allikevel... Forhåpentligvis går det slik at NW stables på beina igjen.


#93 Bitteliten Ikke pålogget Postet 02.03.13 22:50 

Og Windy holdes i live av en søkkrik eier. Akkurat som HR. Begge har tapt titalls millioner siste årene. Det er verdien av skikkelig egenkapital. Cash is king

#94 Key Freak Ikke pålogget Postet 02.03.13 23:03 

  • D5L 2012


Og Windy holdes i live av en søkkrik eier.


Et veldig godt poeng, Bitteliten! Og Windy-sjef Knut Heiberg-Andersen har brukt mye krefter på å overbevise denne søkkrike eieren om at utflagging av produksjonen var den eneste veien å gå.

#95 Bitteliten Ikke pålogget Postet 02.03.13 23:12 

Windy flytter all sin produksjon av båter over 30 fot til Västervik i Sverige. Til verftet som tidligere lagde Storebro båtene. Windy har hatt det verftet siden 2005/2006 om jeg husker rett, og lagd 48, 52/53 og 58 der. Båtene under 30 fot skallages i Polen, på en fabrikk som lager båter for flere merker. Ikke noe hokus pokus å drive produksjon de stedene med rett management

Redigert av Bitteliten: 02.03.13 23:12


#96 FredrikW Ikke pålogget Postet 02.03.13 23:46 

Og Windy holdes i live av en søkkrik eier.  Det er verdien av skikkelig egenkapital. Cash is king

 

Jepsipepsi. Jeg leste for en stund siden et intervju med Hegnar hvor han uttalte noe slikt som at han selv anså det som ren veldedighet at han ventet så lenge med å legge småbåtproduksjonen til Polen, mens andre ser det som ren galskap. Har man råd, har man råd...


#97 Bitteliten Ikke pålogget Postet 08.03.13 13:30 Selskapet er nå til salgs. Budfrist er 18. Mars. Det er visstnok flere interessenter. Selskapet drives som vanlig, under ledelse av konkursforvalter frem til 26/3. Etter påske er nok mye klart med tanke på videre drift

Redigert av Bitteliten: 08.03.13 13:35


#98 Mouche Ikke pålogget Postet 08.03.13 14:28 

Blir vel båt til slutt allikevel da Bitteliten?


#99 Bitteliten Ikke pålogget Postet 08.03.13 14:36 

Vi har nok ikke tenkt å beholde NordWesten vår resten av livet. Sååå gamle er vi da ikke eller? Så ny båt blir det nok før eller siden. Men når og hva slags vet vi ikke nå.

#100 Mouche Ikke pålogget Postet 08.03.13 15:39 

Tenkte vel heller på om den dealen du gjorde kanskje kan bli noe av allikevel.Copyright baatplassen.no. Org.nr. 917640440
Tekst og bilder kan kun benyttes etter skriftlig tillatelse fra medlemmet som har publisert det.
Annet innhold etter skriftlig tillatelse fra baatplassen.no.