Jump to content
MadameS

Daviter - fastmontert utstyr som skal følge båten?

Recommended Posts

MadameS   
MadameS

Vi har kjøpt en båt vi skal overta neste uke.

På bildet i annonsen er det påmontert rulledavitere på badeplattformen. Det stod ikke spesifisert i annonsen hvorvidt disse fulgte med eller ikke.

 

På visning var det kun festene til rulledaviterne som er skrudd ned i badeplattformen som var der, ikke rulledaviterne som hører til.

Vi spurte hvor resten var og fikk opplyst at disse var hjemme hos selger. Det ble da ikke nevnt noe mer om at disse ikke fulgte med.

 

Har nå mottatt melding fra selger som spør om vi vil kjøpe rulledaviterne for 10.000 før han legger de ut på Finn. 

 

Han sier at ettersom det ikke stod spesifisert i annonsen eller kontrakten at de fulgte med, så følger de ikke med. Han vil nå skru av festene på båten vi har kjøpt, og tette igjen 20 hull etter festene på badeplattformen med sikaflex og knotter.

 

Kan han gjøre dette?

vi er ikke intressert i å få 20 knotter i badeplattformen. Mener da han burde spesifisert at dette ikke fulgte med i kontrakten og nevnt dette når vi var på visning.

 

vi signerte kontrakt for 1.5 uke siden, han har fått et vesentlig forskuddsbeløp for båten, og prosessen med å omregistrere båten på oss i Skipsregisteret er klar førstkommende tirsdag, da vil også banken utbetale et vesentlig beløp til selger slik at det kun er 10% av kjøpesummen som gjenstår å overføre. 

 

Er det noen regler rundt hva som følger med/ikke følger med? Er vi urimelige som mener daviterne må følge med og at vi ikke vil ha 20 hull i badeplattformen som er korket igjen når dette ikke ble opplyst om før i går?

 

Håper på raskt svar...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Velkommen til baatplassen!

 

Hva som skal følge med ved båtkjøp (og andre løsørekjøp), finnes det ingen rettsregler som bestemmer. Kjøpsloven § 17 (2) har en bestemmelse om at varen skal "ha egenskaper som selger har vist til ved å legge fram prøve eller modell", men dette passer ikke direkte og gjelder heller ikke ved "som den er"-kjøp (som ditt kjøp ganske sikkert er). Man må dermed falle tilbake på partenes avtale og tolke denne ut fra hva det finnes av objektive tolkningsmomenter. Med utgangspunkt i prinsippet foran må det være kurant å legge til grunn at utstyr som vises på bilder, følger med i handelen hvis ikke det motsatte er avtalt. Når utstyret også hører sammen med fastboltete deler, er det naturlig å gå ut fra at det følger med. Det du refererer av selgers uttalelser er "nøytralt" og trekker egentlig ikke i noen bestemt retning (kan bety begge deler), men samtidig er det heller ikke en uttrykkelig beskjed om at utstyret IKKE følger med. Siden det også må falle på selger å klargjøre en forutsetning om at avbildet utstyr ikke følger med, vil jeg lande på at du skal ha det med uten pristillegg; og at levering uten innebærer at det foreligger mangel.

 

Det er båtens tilstand ved avtaleinngåelsen som avgjør hvilken stand båten skal være i ved levering. Det vil si at fjerning av fastmonterte fester for davit-systemet er utenfor hva selger kan tillate seg, uten at det er avtalt. Siden resten av davit-systemet da er "ubrukelig" tjener også dette til å understøtte mitt synspunkt om at hele systemet må følge med når ikke selger uttrykkelig har sagt noe annet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
LALUNA II   
LALUNA II

Blir jo dumt om en båt er vist med targa bøyle og når en overtar er den fjernet ....nei det går ikke an ....ting som er vist følger med hvis ikke annet er avtalt virker nå helt logisk selv uten "advokat"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Problemet her er  at aktuelt utstyr er "vist" bare på bilder, og ikke var montert/til stede ved kjøpers besiktigelse. Men poenget ditt er like godt!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mouche   
Mouche

En viktig og prinsipiell sak dette og håper at TS oppdaterer oss mht hvordan det gikk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...