Jump to content
Upnorth

Mva-registrere lite småbåtlag

Recommended Posts

Upnorth   
Upnorth

Vi har en diskusjon gående i småbåtlaget om vi skal mva-registrere oss for å få refundert mva på investeringer og driftskostnader på brygga.

Må vi da legge mva på kontigentene? Kan vi for eksempel fakturere bruk av strøm med mva og kontigenten uten mva?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Jeg tror ikke det ville gå, og det ville neppe heller være ønskelig.

 

For det første forutsetter mva-registrering av utleie av båtplasser at det foregår mva-pliktig omsetning. Men omsetning i form av utleie av fast eiendom eller rett til fast eiendom (som leie av båtplass faller under) er unntatt fra loven (§ 3-11). (Fra dette er det igjen et unntak, men det er når det leies ut og leietakers virksomhet er avgiftspliktig). Når omsetningen ikke er avgiftspliktig, får man selvsagt heller ikke fradrag for inngående mva.

 

Så lenge foreningen er en ideell forening, er heller ikke omsetning som betales med medlemskontingent (slik de fleste foreninger formulerer det) omfattet av avgiftsplikten (§ 3-13). Skulle man kunne mva-registrere en forening, måtte man dermed i det aller minste uansett definere foreningen som en næringsdrivende virksomhet. Det er altså en sammenheng her som også ville medføre at foreningens inntekter ble skattbare.

 

Det har vært flere tråder på baatplassen om dette tidligere. Se f.eks. denne tråden fra 2005 med videre henvisninger. Som dette dokumentet viser, var det meget bred politisk enighet om den endringen som ble vedtatt i 2003. Siden har det kommet ny lov (2009), som er det jeg henviser til ovenfor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Upnorth   
Upnorth

Takk for informativt svar. Det du sier er i samsvar med det vi trodde. Undersøkte og fant mye på baatplassen i går vedrørende å søke om refusjon av mva på vedlikeholdssutgifter, men ser at ordningen kanskje blir endret i år. Men det er vel fortsatt mulig å søke for 2017.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Det beste er selvsagt å melde foreningen inn i KNBF :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...