Jump to content
Bayliner Capri

feil mangler ved kjøpt påhengsmotor

Recommended Posts

Bayliner Capri   
Bayliner Capri

Hei!

 

Kjøpte i midten av mars en 2003 mod påhengsmotor på 80 hk  hos en privatmann. Har ikke hatt start på motoren. Tenkte at en service på verksted ville være en bra start.

 

Nå viser det seg at denne motoren hadde mange skjulte mangler når det ble demontert for å skifte impeller.

 

Merker etter tau rundt undervannshuset og propeller.

 

 Lekkasje på gir, og kun 2 dl av 6,7 dl var tilstede.  havari på lager og tetninger i undervannshus.  tæring på eksos, tæring på vannpumpehus, samt støttelager på motoraksling var brent fast og i stykker.

Dette medfører blant annet at motorblokka må deles fra resten for å reparere alt.

 

Totalt koster det 11000kr å få denne i stand igjen.

 

Kjøpte motoren for 40000kr.

 

¨Ønsker ikke å heve kjøpet da den allerede er påkostet 3000kr i servicedeler.

 

Så det jeg lurer på er hvordan blir man enig med selger, å hva er skikk og bruk?

 

Hva sier loven?

 

Hva kan jeg kreve?

 

Med hilsen kaptein "plencruiser".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Om det er mangel eller ikke kommer mye an på din konkrete avtale, hva som er opplyst osv. ved handelen. Da det gjelder forholdsvis beskjedne beløper og du ikke vil heve, er det prisavslag som peker seg ut som naturlig. En grei fremgangsmåte i et tilfelle som dette er å ta de oppdagete forholdene opp med selgere, og spørre hvordan han stiller seg til dem, og forsøke å få ham med på å dekke f.eks. halvparten. Det er best i tilfeller som dette å velge den "enkle" veien og søke kompromiss; det er ikke alltid verd innsatsen å kjøre så hardt på at alt går i lås.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sjeldenutpå   
Sjeldenutpå

Ein motor som har gått i saltvatn i 15 år har vel det meste av nevnte feil meir som regel en som mangel.    

 Men er det skjulte mangler? Utrykket skjulte mangler brukes vel i slike sammenhenger om mangler som selger har skjult. Det høres ikkje ut som tilfelle i denne saken.  Her kan sikkert advokaten utdjupe. 

Men eg er enig,  og hadde også annbefalt deg å ta ein dialog med selger. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
KongKing   
KongKing

Skjulte mangler er ikke nødvendigvis mangler selger vet om, og unnlater å informere om.

 

En skjult mangel kan jo være store skader inni en motor, som ikke selger vet om, eller har forutsetninger for å vite om. Men kjøper har mulighet til å klage når varen han kjøper er i vesentlig dårligere forfatning enn hva han kan forvente ut ifra pris.

 

Så er jo spørsmålet om overnevnte feil på en 15 år gammel motor er nok til at selger har noe ansvar her...

 

Mitt råd er å høre med selger om han vil være med å spleise på rep - hvis ikke: bit tenna sammen og sett det på uflakskontoen. Dette er så små summer at videre forfølgelse av saken nok blir både dyrere og medfører mer arbeid og frustrasjon enn det er verdt. 

 

Advokaten kan sikker vurdere om du har en god sak, men husk at kjøp av gammelt brukt utstyr alltid medfører fare for at du kjøper katta i sekken... thats life. Skal du ha garantier: kjøp nytt/fra forhandler.

 

 

kk

Edited by KongKing

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

"Skjult feil" definerer man gjerne på to måter. Mange kaller det "skjult feil" så lenge det er noe kjøperen ikke kjente til ved handelen. Det blir nok et litt for vidt begrep. Det riktige -- i alle fall hvis begrepet skal forankres i kjøpslovens bestemmelser -- er at skjulte feil er slike som kjøperen ikke burde ha oppdaget ved sin forundersøkelse, som ikke omfattes av noe selger har opplyst om (positivt eller negativt), og som heller ikke er slike vesentlige forhold som selger måtte kjenne til og som han derfor skulle ha opplyst om. De to siste variantene her er selgers opplysningsansvar etter kjøpsloven § 19 (1) (a) og (b), mens den første er kjøpers undersøkelsesrisiko etter § 20. I den snevre betydningen jeg bruker begrepet "skjulte feil", er det altså slike som "eksklusivt" faller inn under eventuell vurdering etter kjøpsloven § 19 (1) (c). En skjult feil er da altså et forhold som både selger og kjøper var aktsomt uvitende om, og som heller ikke strider mot noe selger har opplyst om.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bayliner Capri   
Bayliner Capri

Etter samtale med forrige eier viser det seg at han aldri har benyttet seg av ferskvannspylingen på motoren og at den har ligget ute på båt hele året. Her ble løsningen deling 50/50 på skadene. Avslag i pris.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

En salomonisk og grei løsning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...