Jump to content
godthaab-

Forlatt båt i opplag

Recommended Posts

godthaab-   
godthaab-

Hei,

 

Vi er et lite båtopplag som har fått litt problemer med en leietaker. Eier har ikke betalt leie for vinteropplag, eller ettersett båten gjennom vinteren til tross for stort behov og gjentatte purringer på begge områdene. Tidligere i år fikk vi kontakt, og ble lovet en snarlig innbetaling og utsatte inkassokrav. Nå har vedkommende sluttet å ta telefonen og svarer heller ikke på epost. 

 

Det vi lurer på nå er hvordan det er lurt å gå frem. Vi ønsker båten fjernet snarest fra plassen. Båten har liten til ingen verdi.

Hva kreves for at denne båten kan gis bort mot henting? Er eventuelt denne prosessen lettere dersom vi ikke sender saken til inkasso?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Når det er en kjent eier og det foreligger et avtaleforhold, er det avtaleforholdet som styrer hva man kan gjøre og hvordan man kan gjøre det. Bare fordi den andre part ikke etterlever avtalen, gir ikke det opplaget rett til "ustraffet" å forholde seg likedan. I disse tilfellene er det vanskelig å komme utenom «tjenestevei» dvs. å reise sak for forliksrådet for å få dom for fjerning, for påløpt havneleie og for erstatning av
kostnader. Hvis det «kniper» kan man i slike tilfeller kreve midlertidig forføyning for fjerning av båten; enten for fysisk fjerning eller for plikt til å fjerne. Førstnevnte iverksettes av namsmannen for eierens regning, sistnevnte fremtvinges ved dagbøter.

 

Hvis man bortskaffer båten selv, enten den har en "verdi" eller ikke, risikerer man en rekke ugunstige konsekvenser som alle har det til felles at de kan bli potensielt dyre løsninger på sikt.

 

Foreninger som er tilsluttet  KNBF har tilgang til Båtadvokatens instrukshefte for forlatte båter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hawkie   
Hawkie

Vil bare skyte inn at jeg har assistert i et par slike tilfeller og der løste det seg smidig ved at man på en hyggelig og fin måte ga båteier et tilbud om at man kunne forestå et salg (lav pris) og at man kunne da la eventuell salgspris inngå som delbetaling for skyldig avgift. Man kan ofte oppnå mest ved å være smidig og hjelpende, men det er klart det forutsetter at båteier er villig til å kommunisere. I et annet tilfelle ble båteier tilbudt frivillig overdragelse av fartøy mot en reduksjon i avgifter på 3000 kroner og det løste seg da også.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Det er klart alltid best å løse problemer med dialog -- da får man løst dem før de får tid til å vokse seg store.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinkvin   
Pinkvin

Det stiller også en del krav til organisasjonen å kunne inndrive gjeld, kjøre innkasso osv. Registrering i Brønnøysundregisterne og organisering etter de kravene som stilles der (styre med leder, kasserer, vedtekter osv). Da kan en få oppretta egne konti i bank, engasjere inkassoselskap osv og få ordentlig orden på regnskapene.

 

Og ikke minst med ordentlige og gjennomtenkte vedtekter som definerer hva styret/ledelsen skal gjøre i gitte tilfeller sånn at det ikke blir et spørsmål om personlig engasjement å få løst feks problemer med gjensatte båter, uteblivende betaling osv, noe nær en rutinebeskrivelse som styret/leder skal følge i alle saker. Og at vedtektene blir opplyst offentlig, evt følger med kontrakt når folk leier plass. Da er det litt lettere å få fart på sakene. 

 

Når jeg tenker på det... tror jeg har til gode å undertegne noen som helst kontrakt når jeg har leid båtplass eller plass for opplag, så det er nok noe å hente ifht organisering mange steder 😉

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Riktige tanker. En av mine "kjepphester" er at alt som gjelder bruk osv. av båtplass bør forefinnes i en avtale mellom forening og medlem, slik at alle slike forhold er ivaretatt i ett enkelt dokument. Mange foreninger blander dette inn i vedtektene, men der hører det egentlig ikke hjemme -- vedtektene er til for å fastsette foreningens interne organisatoriske anliggender, ikke for å bestemme avtalevilkår utad. Når det ellers gjelder vedtekter, har KNBF gode standard-vedtekter som passer for de fleste foreninger.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...