Jump to content
BigDog

Krav til dybde på leid båtplass

Recommended Posts

BigDog   
BigDog

Hei,

Hyttefeltet vårt på Sørlandet har båtplasser på grunneiers eiendom. Det er tinglyst til hver hytte en plass på en støpt brygge. Vi betaler en årlig leie til grunneier for dette. 

 

Gjelder det noe krav til båtplassens dybde, eller er dette opp til leietaker å utbedre om den blir for grunn?

 

Si i fra om flere opplysninger er nødvendig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Hvis det dreier seg om å gjenopprette tidligere dybde, må det være uproblematisk -- det er jo rent vedlikehold. Og det er ganske sikkert ikke slik at grunneier har vedlikeholdsplikt (det ville forutsette klar avtale).

 

Dreier det seg om å øke eksisterende dybde kan det hende at grunneier bør ha et ord med i laget, i alle fall hvis det er mer omfattende mudring det er tale om. Bruksretten må nok ses å som en rett til å bruke det "som fantes" da retten ble etablert; man har ikke uten videre adgang til å "utvide" i noen retning.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BigDog   
BigDog

Takk for meget raskt svar. Det er et forhold som muligens virker inn;

 

Hytten ble satt opp på begynnelsen av 2000-tallet av nå avdød familimedlem. De hadde større båt enn de 16 fot som er maks på bryggen. Grunneier la derfor ut en utrigger ytterst på bryggen, slik at bestefar kunne ha sin 20-fots snekke der. Etter hans død sier grunneier at denne ordningen var en personlig avtale dem imellom, og ikke følger hytten. Utriggeren er fjernet.

 

Når vi nå da skal ta i bruk den plassen på bryggen som er innerst mot land (og som følger hytten), er vi usikre på om det i det hele tatt er mulig å bruke den. Ved fjære sjø i dag så var det en dybde på 20-50 cm der båten skal ligge.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Båtadvokaten   
Båtadvokaten

Det var litt lite, ja. Det beste er å ta det opp med grunneieren og å en aksept for å mudre. Det er lite poeng i å "ta seg til rette" og få som resultat et vanskelig forhold til grunneieren. Hvis han er imot mudring, må jo konsekvensen bli at han anviser en annen plass, som det er mulig å bruke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ask   
Ask

Mudring er søknadspliktig, og krev løyve frå kommunen.

 

Dersom det er finkornig mudder, er det eit kjent knep å fortøya båten godt, kopla motoren i gir, gje gass, og la motoren gå nokre timar.

Eg har sjølv brukt båten min til vesentleg mudring på denne måten.

 

Ask

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn

×