Jump to content
  • Sign Up
Gudrun

Fotografering av meteorsverm, hvordan?

Recommended Posts

Gudrun   
Gudrun

Leser det passerer en meteorsverm til helgen.

Tenkte å ta bilder av fenomenet.

Men hvordan få gode bilder av dette? Noen som har forsøkt og lykkes?

Tele, normal eller vidvinkel?

Lukker og tid?

Har Canon systemkamera og stativ..

 

Share this post


Link to post
Ida Marie III   
Ida Marie III

Spørs hvordan du vil bilde skal se ut..lange åpningstider gir jo laaange haler på meteorene .. tror stativ, telelinse og lang åpningstid kan være bra. Du står vel fritt til og bruke stor åpning på blender, etter som dybde skarphet ikke er et tema...

Blir vel uansett noen skudd i natten...😉

Edited by Ida Marie III

Share this post


Link to post
Bidevind   
Bidevind
26 minutes ago, Ida Marie III said:

..... tror stativ, telelinse og lang åpningstid kan være bra. .....

 

Foreslår et objektiv som gjør at du kan fange litt av omgivelsene på landjorda også.

Synes det blir mer severdig en kun himmellegemer.

Stativ er et must, lukkertid blir kanskje låst litt av blenderåpning men man kan da til en viss grad velge lengde på "halene".

Lurt å teste litt på forhånd

Share this post


Link to post
Propell1   
Propell1

Vidvinkel, hvis du ønsker å fange så mye av meteorsvermen som mulig i ett bilde. Først bør du se på navnet til meteorsvermen. Det er som oftest et navn basert på hvilket stjernetegn som er "senteret". F.eks. Leonidene har Leo - Løven som senter. Det betyr ikke at det blir mange stjerneskudd akkkurat der, det er bare navnet på stjernebildet i den retningen svermen kommer fra. Så treffer de atmosfæren vår og lyser opp, tilsynelatende hvor som helst på himmelhvelvingen. Hvis man forlenger sporene bakover, vil de fleste forlengelsene krysses i dette senteret.

Vidvinkel bør altså rettes mot senteret hvis du vil ha med så mange stjerneskudd som mulig. Men faren er at du får et mørkt "hull" i midten, og mange stjerne skudd ut mot bildekanten, der de fleste lyser opp.

Blenderåpning og eksponeringstid tør jeg ikke mene noe om. Husk på jordrotasjonen. Den vil ikke påvirke eksponeringen av hvert enkelt stjerneskudd som er kortvarig, men bakgrunnen av fiksstjerner vil bli til streker hvis kameraet står åpent lenge. (Et fint bilde er jo å rette kameraet mot Nordstjernen en klar vinternatt, og bruke veldig lang eksponering, mens jordkloden dreier. Strekene blir da lengre jo lengre ut man kommer fra Nordstjernen, og det kan bli mange av dem med lang eksponeringstid også.)

Alt dette hadde egentlig gått i glemmeboken, dette er en gammel hobby (ikke astrofotografering, men astronomi) så jeg er ingen ekspert på noe av dette egentlig nå lenger.

Edited by Propell1

Share this post


Link to post
bliss X   
bliss X

Vanskelig å si hva som fungerer best hvis man ikke har gjort det før, men det kan være lurt å bruke litt tid på flickr. 

Søk på meteor under groups og du vil finne flere grupper som inneholder meteorbilder. Bla gjennom bildene, plukk ut noen som virker tiltalende for deg og se hva slags utstyr og innstillinger som er brukt. Det er ikke alle bilder som vises med disse opplysningene men du vil helt sikkert finne en del. Ellers mener jeg å ha lest et sted at fokus bør settes på "uendelig" og så draes noen millimeter tilbake.

 

Share this post


Link to post
Kaptein Plast   
Kaptein Plast

Vidvinkel er must, har du fullformat kan du fint bruke 17mm, med et cropkamera må du ned i 10-12mm for å få samme effekt. 

Har du timer, kan du sette på f.eks. 10-20 sek. eksponeringer, og ta mange bilder i rekke. Da får du ikke så mye stjernespor, og med litt stor blender, (<3.5) klarer du deg med relativt lav ISOverdi også. Husk å skru av all bildestabilisering når du bruker stativ, og still manuelt skarpt!

Astrofoto er gøy, og meteorer er nesten ennå morsommere! :)

Share this post


Link to post
Gudrun   
Gudrun

Metrologene antyder nå muligens litt vind rundt midnatt så kanskje skydekket forsvinner.. Vi kan jo alltids håpe..

Share this post


Link to post
Korsfjord   
Korsfjord
Gudrun skrev 23 minutter siden:

Overskyet selvfølgelig.....:pray:

Ja, det var en liten nedtur. Klart og fint hele dagen, og gikk ut med ungene etter mørkets frembrudd. Ikke en stjerne å se. Fikk heldigvis sett litt i går kveld og i morges, da.

Share this post


Link to post
Gudrun   
Gudrun

Var oppe til 0215. Vinden var kommet, men de små hullene i skylaget var for små til det kunne bli noe bilder. :headbang:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...