Jump to content

Drømmetur med seilbåt langs Nordlandskysten


Arvid_A

Recommended Posts

Her er en liten rapport fra det som ble en drømmetur med seilbåt langs kysten av Nordland.

Bakgrunnen er at en kamerat med en Sweden Yachts 38 hadde behov for mannskap på retur fra Nord-Norge til Oslo. Etter litt ”knappetelling” og flytting/justering av ferie, fikk jeg til et opplegg som innebar påmønstring i Lødingen og avmønstring i Brønnøysund. Med det strålende været som dette området kunne oppvise i sommer, ble dette kort og godt en eventyrtur.

 

 

Mandag 3. august (Strekningen Lødingen – Svellingen):

 

loedingen_skuta.jpg

Jeg ankom Lødingen med flybussen fra Evenes flyplass, etter en flott busstur langs det blikkstille Tjeldsundet. Etter litt proviantering kasta vi loss med kurs for Lofoten. Med sol og blikkstille sjø, så var det ”den grønne jern-genoaen i kjelleren” som måtte stå for fremdriften.

 

st_svellingen_havn3.jpg

Første stopp var øygruppa Store Svellingen, hvor vi tilbrakte natta på svai i en idyllisk lagune sammen med kjente i en annen seilbåt, som var på veg nordover. Med ca 2m høydeforskjell mellom flo og fjære er det ikke til å tenke på å legge seg med baugen inntil berget og anker ut akter, slik vi gjør her ”sørpå”. Her er litt mer informasjon om Store Svellingen.

 

 

Tirsdag 4. august (Strekningen Svellingen – Risvær - Trollfjorden - Svolvær):

Morgenen opprant med blikkstille sjø og sol fra skyfri himmel. Vi forlot våre havnevenner og gikk videre sydvestover. Svolvær var målet for dagen, men på veien dit var vi innom både det idylliske fiskeværet Risvær og den kjente Trollfjorden.

 

risvaer1.jpg

Det gamle fiskeværet Risvær ligger på begge sider av et smalt og grunt sund mellom to øyer. Dybden, da vi gikk igjennom, var ned mot 3 meter. Det klare vannet, hvor vi kunne se sjøbunnen helt ned til 9-10 meters dyp, gjorde det jo ekstra spennende.

 

raftsundet4.jpg

På veg inn til Trollfjorden gikk vi gjennom Raftsundet

 

trollfjorden_innloep.jpg

Fra innløpet til Trollfjorden.

 

trollfjorden10.jpg

Det er en mektig natur her inne i Trollfjorden! Vi kunne nesten se for oss den dramatiske og blodige kampen da han ”Jakob med litjfoten” og de andre fiskerne kjempet for sin rett til skreien mot ”storkarran i dampbåtan” – ref. Johan Bojers beretning om Trollfjordslaget i ”Den siste viking”.

 

svolvaer_havn2.jpg

Vi ankom Svolvær utpå ettermiddagen og fortøyde ved flytebrygga i gjestehavna. Mens vi satt i båten om kvelden og fulgte med på folke- og båtlivet i havna, ble vi vitner til den stygge ulykken (omtalt her på forumet tidligere), hvor en hurtiggående fritidsbåt på 20 fot kolliderte med en merkestake i havna. Stygg sak hvor høy fart og uoppmerksomhet nok var en viktig del av årsaken. Føreren ble raskt tatt hånd om og fikk hjelp, men hadde nok fått betydelige skader da han slo ansiktet i båtens vindskjerm.

 

 

Onsdag 5. august (Strekningen Svolvær – Henningsvær – Reine):

Dagen opprant med blikkstille sjø, sol og varmt. Etter en liten handlerunde i Svolvær for supplering av innholdet i kjøleboksen, ble kursen satt mot fiskeværet Henningsvær, hvor vi bare gikk innom på veien mot kveldens stoppested, Reine. Fantastisk og storslått natur. På slike steder kunne man ønske at det var mulig å få til en dialog med kaipælene om tidligere tider, da Lofotfisket ble drevet på andre og langt mer slitsomme måter enn nå.

 

henningsvaer5.jpg

Fra havna i Henningsvær.

 

reine4.jpg

Reine ligger idyllisk til mellom fjellene. Dybdeforholdene i havneområdet gjør at det er svært viktig både å følge merkingen og å ta hensyn til flo og fjære, i hvert fall når man skal inn eller ut av gjestehavna med seilbåt. Bergnabber stikker opp både her og der, så sakte fart og utkikk er viktig!

 

reine_seimoelja2.jpg

En runde med dorga ute ved en grunne underveis, resulterte i råstoff til ”seimølja” (kokt småsei med lever). Skipperen ”okka” seg riktignok litt over blodsølet bakpå hekken på båten og på teakdekket, men dette var glemt da festmåltidet senere på kvelden kom på bordet, med et stort og et lite glass attåt.

 

 

Torsdag 6. august (Strekningen Reine – Værøy):

 

reine__taaka_letter1.jpg

Neste dag våknet vi til tett tåke i Reine. Inne i havna lettet den utover formiddagen, mens den ute i havet ble liggende helt tett. Vi hadde planer om overfart til Værøy, men uten radar om bord, valgte vi å vente til vi hadde tilstrekkelig sikker sikt utpå. Først i 15-tiden fant vi det forsvarlig å kaste loss. Etter hvert brøt sola igjennom og vi fikk en flott tur på blikkstille sjø over til Værøy.

 

Det er grei flytebryggeplass i Værøy gjestehavn, som riktignok ligger et stykke unna ”sentrum” på stedet. Motorisert jolle er greit å ha i slike tilfeller. Kveldens middag ble stekt småsei-filèt med agurksalat, rømmesaus og hvitvin til. Førr et luksusliv!

 

vaeroey_indre_havn.jpg

Værøy havn er preget av at det er fiske og fiskeproduksjon som er hovednæringen.

 

 

Fredag 7. August (Strekningen Værøy – Myken):

Nå var dagen kommet for å krysse Vestfjorden med kurs for Myken ytterst på Helgelandskysten. Dette er en distanse på ca 52 nm, så vi løsnet fortøyningene allerede i 7-tiden på morgenen.

 

speilblank_vestfjord1.jpg

Første del av dagen var det blikkstille over Vestfjorden. Kun litt havdønninger skapte bevegelse i båten. Etter hvert fikk vi litt nordlig bris slik at vi fikk luftet seilgarderoben de siste par timene av den ca. 10 timer lange overfarten.

 

inn_til_myken3.jpg

Myken er et lite fiskevær bestående av flere småøyer og med et 20-talls fastboende. Om sommeren fylles imidlertid de mange fritidshusene opp av utflyttede øyværinger og deres etterkommere.

 

myken_gjestehavn4.jpg

Gjestehavna på Myken ligger fint til, og benyttes også av mindre fiskebåter.

 

myken_veiviser1.jpg

Vegviseren på Myken bærer bud om at det lille stedet har en aktiv vel-forening.

 

 

Lørdag 8. august (Strekningen Myken – Klokkergården/Rødøy):

Etter noen regnbyger om natten, var det stille og lettskyet vær da vi tørna ut om morgenen på Myken. Målet for dagen var idylliske Klokkergården på Rødøy, slik at dagens etappe var ganske kort – bare ca 15nm.

 

roedoeyloeva6.jpg

På veien passerte vi det karakteristiske fjellet ”Rødøyløva”, der den ligger og vokter over ”reviret” sitt.

 

roedoey_ved_klokkergaarden4.jpg

Vi ankom Klokkergården i strålende sol og på blikkstille sjø utpå dagen. Hovedbygningen er en tidligere internatskole, som nå er rustet opp til å ta i mot reisende, både hva angår overnatting og servering. Sistnevnte med fokus på råvarer fra distriktet. Vi ønsket en avveksling fra ”byssematen” om bord, og lot oss friste av menyens lovnader om ”kveitebiff”. Skuffelsen ble imidlertid stor da kveitebeholdningen var utsolgt når vi troppa opp. Med kveiteforventninger i smaksløkene, ble liksom ikke husets ”biffsnadder” det helt store.

 

 

Søndag 9. august (Strekningen Klokkergården/Rødøy – Lovund):

Også denne natta falt det litt regn utover morgenen, og skydekket lå lavt da vi tørna ut. Vi fikk på regntøy og kasta loss i 1030-tiden med kurs for Lovund.

 

polarsirkelmerket1.jpg

På veg til Lovund passerte vi Polarsirkel-merket.

 

storseifiskered.jpg

Da vi nærmet oss Lovund slengte vi ut dorga ved en grunne. Ikke lenge etter hadde vi et blodig basketak gående med en flott storsei på badeplattformen. Vi vant, og 10 minutter senere var villstyringen redusert til fine filèter plassert i kjøleboksen. Skipper’n hadde nå fått mer erfaring med blodsøl på teaken, og vasket det bare bort uten store mishagsytringer. Eller kanskje var det forventningene om et par herlige seibiffmåltider som tok overhånd?…

 

lovund4.jpg

Lovund er ei høyreist øy ute i havet i Lurøy kommune. Øya er kanskje mest kjent som hekkeplass for lundefuglen, men med vekst på områder som både folketall, næringsliv og kultur, synes den også å være et trivelig sted for tobente uten vinger.

 

lovund_havn2.jpg

Parti fra Lovund havn. Vi fortøyde ved flytebrygga til ”Rorbuhotellet”, nord i havna. Her er det både strøm og vann.

 

 

Mandag 10. august (Strekningen Lovund – Tjøtta):

Om morgenen var det stille og lettskyet og litt ”skarpt” i lufta. Vi kom oss av sted etter en god egg&bacon-frokost. Utover dagen kom imidlertid sola frem igjen og det ble riktig så flott.

 

smaaseiblod_paa_hekken1.jpg

Like før ankomst Tjøtta oppdaget vi enda en gang en ”småseiknute” ved en grunne. Vi klarte ikke å la være å kaste ut dorga, og resultatet i løpet av 10 minutter, ble 10 flotte seier – og nok en gang blodbad på hekken… Det ble der og da vedtatt at storseifilèten fikk vente i kjøleboksen. Kveldens middagsmeny etter ankomst til Tjøtta skulle bestå av ”seimølja”. Slike muligheter lar ikke utflytta nordlendinger med bostedsadresse på Østlandet gå fra seg!

 

Tjøtta er ei relativt godt skjermet, flat og frodig øy inne blant Helgelandskysten høye fjell. Det er derfor ikke vanskelig å skjønne hvorfor den historisk omtalte vikinghøvdingen Hårek valgte øya som sin base.

 

haareks_vei.jpg

Man minnes sin fordums høvding på Tjøtta.

 

tjoetta_smaabaathavn1.jpg

Tjøtta båtforenings fine gjestehavn.

 

 

Tirsdag 11. august (Strekningen Tjøtta – Brønnøysund):

 

Vi våknet til stille vær og lavt skydekke, noe som utover dagen ga oss noen regnbyger. På rolig ”dieselfart” (manglende vind) tok det oss ca 6 timer å tilbakelegge de drøyt 30nm til Brønnøysund

 

broennoeysund_innloep1.jpg

Innseilingen til Brønnøysund.

 

broennoeysund_gjestehavn3.jpg

Kveldsstemning i Brønnøysund gjestehavn. Gjestehavna har det viktigste av tjenestetilbud, og ligger midt i sentrum av byen.

 

Denne kvelden ble det endelig slutt på storseifilètens forvisning til kjøleboksen. Nå fikk den vise hva den dugde til i form av en herlig seibiff!

 

Dette var min siste kveld om bord. Neste morgen kl. 0647 hadde jeg flybillett fra Brønnøysund flyplass (bare 5 minutters biltur utenfor sentrum), via Trondheim og til Gardermoen. Eventyrferden langs Nordlandskysten var over for min del. Det samme var årets sommerferie, så nå gjelder det å omstille seg til en annen hverdag. Et par hundre bilder i tillegg til en god del videosnutter som skal redigeres, vil imidlertid gi mange muligheter utover vinteren til å gjenoppfriske turen. På grunn av de flotte værforholdene vi hadde på stort sett hele turen, vil nok denne gå inn i en moden manns ”minnebok” som en ”once-in-a-lifetime”-opplevelse!

Link to post
Share on other sites

Takk for nydelige bilder og interessant reisebeskrivelse. Blir ikke mindre lysten på Helgelandskysten neste sommer også, når en ser så flotte bilder. Vi hadde 14 fine dager på Helgelandskysten i slutten av juli, men vi har mange flere øyer og steder vi ønsker å besøke ennå.

 

mvh

Ella

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...
  • 3 år senere...

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...