index Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 Hvis det står mellom å ha det veldig varmt ett sekund eller to før man kokser ut kontra det å gradvis svinne hen av sult over en periode på flere uker tror jeg faktisk at jeg ville ha foretrukket et varmt bad...... Sitér dette innlegget "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi Link to post
Laholm Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 Denne diskusjonen har etterhvert mange interessante aspekter. Rent vitenskapelig hadde det vært interessant med informasjon om i hvilken grad det faktisk er forbundet med lidelse/ risiko for krabben å få amputert klørne. Det vet jeg lite om, men har spurt en kamerat som kan mer. Kommer tilbake om jeg får et vettugt svar! Det med å spørre krabben er jo en interessant tilnærming. Det forutsetter at man er i stand til å gi den kunnskap nok til et informert samtykke. Hva foretrekker du, en rask død, seigpining i form av sultedød, eller smerter mens du venter på at nye klør vokser ut så du kan fange mat igjen? Som sagt, en vesentlig variabel her er for meg ukjent, nemlig om man kan regne med at klørne vokser ut fort nok til å redde krabben fra sultedøden. Som det heter hos Kjell Aukrust (Fok og Fe, føljetongen "eg baskka meg trøytt", forfatter Hallstein Bronskimlet d.a.y): "No vert det spanande, gut, fylgj med i neste bolkjen" Sitér dette innlegget Laholm Link to post
Hulda Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 Nei, men på TV for en del år tilbake så kom følgende utsagn med praktisk forsøk fra en norsk fagperson, husker ikke hva han het, hadde en hel serie om forskjellige dyr: Klørne er konstruert for å kunne mistes. Samme system som firfislene har i halen. Begge dyrene kaster av seg kropsdelene etter samme mekanisme. Krabber døser ned allerede ved 25 grader. Ved 30 grader mister de bevisstheten. Gjelder visst alle skalldyr. Så hvorfor hive krabbe, hummer, kreps etc. opp i kokende vann? Det har vel noe med nytelsen å gjøre. Den kulinariske. Sitér dette innlegget Link to post
Erik Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 Hvor mye forskning som ligger bak dokumenteres ikke, men iflg linken til Gudrun tidligere i tråden her er Mat tilsynet bastant i sine konklusjoner. Sakset derfra : I følge ”Håndbok om taskekrabbe, biologi - sortering og kvalitet - fangstbehandling” (Astrid K. Woll, Møreforskning Ålesund, 2005) kan krabber selv slippe klørne langs et forutbestemt bruddsted, ved stress, angrep etc. Møreforskning: Håndbok om taskekrabben Skaden vil da heles, og kloen vil med tiden vokse ut igjen. Blir klørne derimot revet av, skjer bruddet oftest ikke langs det forutbestemte bruddstedet. Blødningene blir større enn om krabben selv hadde sluppet kloen, krabben svekkes og sannsynligheten for at den dør er stor. Tap av begge klørne medfører dessuten at krabben får en betydelig reduksjon i mattilgang. Mattilsynet anser at det er i strid med dyrevelferdsloven å brekke klørne av levende krabber. Personer som gjør dette utøver vold mot dyrene og hensetter dem dessuten i en hjelpeløs tilstand dersom de setter dem ut i naturen igjen, jf § 14 i Lov om dyrevelferd. Dyret påføres unødige påkjenninger og belastninger, noe som også er i strid med lovens formål (§ 3). Krabber skal derfor avlives før klørne brekkes av, og man skal ikke under noen omstendigheter brekke klørne av for deretter å kaste krabbene levende tilbake på sjøen. Krabber døser ned allerede ved 25 grader. Ved 30 grader mister de bevisstheten. Gjelder visst alle skalldyr. Så hvorfor hive krabbe, hummer, kreps etc. opp i kokende vann? Det har vel noe med nytelsen å gjøre. Den kulinariske. For meg er det uvitenhet som ligger bak. Er det mer humant å la krabbene være i vannet fra før man begynner å koke det da altså (jeg har tenkt at det var motsatt).... Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
hanto1 Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 Det er relativt lite bry og kakke krabben før den hives ut igjen. Forrige generasjon fiskere tok seg tid til dette, og hadde litt mere moral. Sitér dette innlegget Link to post
Hulda Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 (redigert) På TV så banket 'han jeg ikke husker navnet på' på en klo med en hammer. Dette førte til at krabben kvittet seg med kloa. Men ellers så er jeg enig, jeg er i mot en hver form for dyreplageri. Redigert 25.November.2013 av Hulda (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
Mix Svart 25.November.2013 Del på Facebook Svart 25.November.2013 De henges opp etter bakbeina og kuttes i strupen slik at de blør tomme... De må vel bedøves først ? Og fluer avlives best med å snitte de raskt i strupen, så strø gift i såret. Da er de daue nesten momentant. Nei, får kjøpe maten på Mæga'en å di. Sitér dette innlegget Link to post
Marwin Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Hvorfor ikke bruke hagle? Fort og smertefritt(?) Men blir kanskje litt arbeidssomt å få samla sammen noe av kjøttet etterpå Sitér dette innlegget Kystskipper 1984. Marintek Tr.heim. Link to post
Mouche Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Hvor mye forskning som ligger bak dokumenteres ikke, men.... Søk på Stone crab så vil du finne en del dokumentasjon/undersøkelser på/om dette. Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
Erik Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Hva forskningen faktisk sier betyr jo faktisk ikke noe i praksis (i Norge), for mattilsynet er bastant i konklusjonen sin, uansett hvilket grunnlag de har lagt til grunn, og jeg siterer : Krabber skal derfor avlives før klørne brekkes av, og man skal ikke under noen omstendigheter brekke klørne av for deretter å kaste krabbene levende tilbake på sjøen. (Understrekningen gjort av meg.) Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
hifo Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Aldeles enig med Erik her.. Man trenger vel ikke være ekspert på dyr for å skjønne at ei krabbe som blir sluppet tilbake i vannet uten klør , er i en svært ugunstig situasjon .. Sitér dette innlegget dummeste jeg har hørt. Ikke OT-moderator. Link to post
Mouche Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Som sagt er det gjort en god del forskning/undersøkelser på dette så kanskje man skulle ta seg bryet med å lese litt om/fra disse før man konkluderer? Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
hifo Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Og din konklusjon er?? Tror du det jeg skriver er feil? Sitér dette innlegget dummeste jeg har hørt. Ikke OT-moderator. Link to post
Erik Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Som sagt er det gjort en god del forskning/undersøkelser på dette så kanskje man skulle ta seg bryet med å lese litt om/fra disse før man konkluderer?Det er mattilsynet som har konkludert. På vilket grunnlag vet jeg ikke. Følger du ikke deres pålegg kan det diskuteres (men ikke med dem) om du er en dyremishandler, men at du er en lovbryter etter deres definisjon er vel ihvertall udiskutabelt. Så får hver enkelt selv vurdere hvilke lover, og hvilke moralske rettningslinjer, og evt hvilke forskningsrapporter man vil rette seg etter. Selv både koker og spiser jeg hele krabben. Og får jeg for mange slipper jeg ut overskuddet levende, med armer og hender inntakt, men ofte ett annet sted en de ble tatt, så slekt og venner har uansett sett dem for siste gang...... Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Mouche Svart 26.November.2013 Del på Facebook Svart 26.November.2013 Klar over reglene her i landet, og selv hadde jeg aldri vurdert å bryte av en klo og hive krabben ut igjen. Undersøkelsene jeg har sett er fra USA og er ikke entydige etter hva jeg har kunnet lese i farten (og litt på skrå) så der opprettholder de sin tradisjon. Synes også at krabbe smaker best med en blanding av kjøtt fra skallet og klørne Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
jumbo Svart 27.November.2013 Del på Facebook Svart 27.November.2013 LIten digresjon: Fikk besøk av denne frøkna på søndag. Hun har vert litt uheldig med de nye klørne. (beklager dårlige nærbilder. ) Sitér dette innlegget Link to post
hanto1 Svart 27.November.2013 Del på Facebook Svart 27.November.2013 Frøkna har antakeligvis mistet klørne i kamp,dvs sluppet dem selv, derfor vokser de ut igjen ( om noe deformert i dette stadiet) Når folk river av klørne så får de ofte med et ledd for mye og derved lages et svært hull rett inn i skallet. Da kreperer ofte krabben og får ikke nye klør. Mye frem og tilbake angående dette. Selv om krabber er styggere & dummere enn seluger fortjener de et kakk mellom øynene før de går over rekka. Sitér dette innlegget Link to post
VannTro Svart 27.November.2013 Del på Facebook Svart 27.November.2013 jeg skjønner det må være mye krabbe å få når skallet går over rekka Sitér dette innlegget Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk. Link to post
ashfirelate Svart 27.November.2013 Del på Facebook Svart 27.November.2013 Dere vet det er krabbekjøtt i skallet på krabben også sant? Sitér dette innlegget Link to post
quantumduck Svart 1.Desember.2013 Del på Facebook Svart 1.Desember.2013 Mye frem og tilbake angående dette. Selv om krabber er styggere & dummere enn seluger fortjener de et kakk mellom øynene før de går over rekka. Eller enda bedre - før man river av klørne? Sitér dette innlegget Link to post
maskinisten71 Svart 1.Desember.2013 Del på Facebook Svart 1.Desember.2013 Vi kan vel i hvert fall konkludere med at krabbene som mister klørne aldri blir noe særlig gode tennisspillere.. Sitér dette innlegget Link to post
Erik Svart 1.Desember.2013 Del på Facebook Svart 1.Desember.2013 For ikke å si Piano.... Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Laholm Svart 24.Desember.2013 Del på Facebook Svart 24.Desember.2013 Jeg lovet i et tidligere innlegg å sjekke med ekspertisen. Det har jeg nå gjort. Fra Havforsningsinstuttet har jeg fått høre at det nok er slik at klørne normalt vokser ut igjen, men at krabben i mellomtiden ikke får tatt inn noe særlig næring. Dermed mener jeg det fortsatt er rimelig etisk å enten fange hele krabben eller la det være. Det er dessuten mye godt spiselig kjøtt i selve krabbeskroget. Det å spørre krabben hva den foretrekker kan være forbundet med visse lingvistiske utfordringer. Sitér dette innlegget Laholm Link to post
sunnmøre Svart 25.Desember.2013 Del på Facebook Svart 25.Desember.2013 Trur nok at krabben har sine klare meiningar, og at desse kjem klart og tydeleg fram nonverbalt frå krabben si side Sitér dette innlegget Link to post
Gudrun Svart 3.August.2015 Emnestarter Del på Facebook Svart 3.August.2015 Ny runde med dette temaet i div aviser siste dagene. http://www.av-avis.no/aktuelt/River-av-klorene_-dumper-krabben-341855.html Sitér dette innlegget Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.