Jump to content

Edit History

Vosso63

Vosso63

Jeg trur at mauring egentlig er obligatorisk ved tetting av trebåt. Husk at før var det ikke bare lekre små færinger som var laga av tre. Alle båter var laga av tre, og for ikke lenge sida, i historisk perspektiv, var alle klinkbygd. Dermed var det utallige lange suer langt under båten som måtte tettes. På "Bradbenken" inne i Vågen, ble skipene dratt over på sida. Så ble de tjærebredd og tetta under. Etterpå, kanskje før tjæra var tørka, og de var lagt på rett kjøl, ble de sikkert maura med det de kunne få tak i av partikulært organisk materiale. Maurtuer var sikkert kartlagt, og noe en kunne få store produksjoner av. I dag er jo slik bruk av maurtuer underlagt den nye etiske standard, der reker, krabber, meitemark og maur tillegges en etisk standard langt over kyllinger, svin, kaniner og stor- og småfe; eller veps, mygg og knott. Kanskje valgte dei gamle å henlegge maurtueplyndringa til nede-tider om høsten med lave maurpopulasjoner for å sikre hurtig nyproduksjon av tuer når vårsola steika i bakkane? Det står forbausende lite om mauring, og hvordan dette ble gjort, innsamling av materiale osv., men det er da også typisk for den uhyggelige informasjonsinnsnevringa internett står for. Veldig mye blir borte når alt skal måles i etterspørsel etter moderne metoder. Markedets etterspørsel kan ikke stå som garantist for historieskrivinga!  

Vosso63

Vosso63

Jeg trur at mauring egentlig er obligatorisk ved tetting av trebåt. Husk at før var det ikke bare lekre små færinger som var laga av tre. Alle båter var laga av tre, og for ikke lenge sida, i historisk perspektiv, var alle klinkbygd. Dermed var det utallige lange suer langt under båten som måtte tettes. På "Bradbenken" inne i Vågen, ble skipene dratt over på sida. Så ble de tjærebredd og tetta under. Etterpå, kanskje før tjæra var tørka, og de var lagt på rett kjøl, ble de sikkert maura med det de kunne få tak i av partikulært organisk materiale. Maurtuer var sikkert kartlagt, og noe en kunne få store produksjoner av. I dag er jo slik bruk av maurtuer underlagt den nye etiske standard, der reker, krabber, meitemark og maur tillegges en etisk standard langt over kyllinger, stor- og småfe, eller veps, mygg og knott. Kanskje valgte dei gamle å henlegge maurtueplyndringa til nede-tider om høsten med lave maurpopulasjoner for å sikre hurtig nyproduksjon av tuer når vårsola steika i bakkane? Det står forbausende lite om mauring, og hvordan dette ble gjort, innsamling av materiale osv., men det er da også typisk for den uhyggelige informasjonsinnsnevringa internett står for. Veldig mye blir borte når alt skal måles i etterspørsel etter moderne metoder. Markedets etterspørsel kan ikke stå som garantist for historieskrivinga!  



×
×
  • Create New...