Komodo
Takker så mye for det Jakob T Litt av poenget mitt er jo å gjøre grundig jobb med de detaljene som ikke er mulig å komme til senere, så da blir det en del pirk med ting som ikke vil synes etterpå.
Ellers så skrider evighetsprosjektet sakte men sikkert videre
I går ble det en skikkelig omgang med kapping og sliping igjen. Her er dørken mattet ned og klar for topcoat. Det blir ikke å coate enda, men like greit å mattslipe først som sist. Vil bli ferdig med det verste av støvingen.
Bakkanten av plata ble renskjært slik at det er klart for å sette inn skottet til benken akter.
Renskjærte også samt slipte rundt lukekanten.
Inspeksjonsluke til tankmåler kappes ut. Her har jeg jo som tidligere beskrevet fjernet distansematerialet og trappet ned til enkeltlaminat fra undersiden. Med ekstra påstøp rundt kanten ble flensen allikevel 10mm tykk.
Skal, skal ikke, tenke tenke... Jo, jeg tar 5 cm til av dekket
Helt framme vil jeg ha en luke slik at jeg kan ha en dregg og litt tauverk osv. Radius for luka er maiskorn
Luke utskjært
Måtte også kappe vekk to avstivninger som kom i veien for luka. Det var en satans jobb, for der var det ikke lett å komme til! Det er brukt papprør som er klyvd og støpt over som avstivning. Helt framme var det støpt inn ei lita finerplate som kom til syne, så der får jeg legge på litt duk.
Har også begynt å gruble litt på plassering av kryssholdt og teinehaler. Jeg vil støpe en solid brakett som jeg kan skru teinehaleren i på samme måte som det er gjort i Øyen-jollene. Jeg skal ha fire kryssholdt, to framme og to bak. Det framme vil jeg ha slik at det er gunstig å legge båten longside, derfor ikke så langt fram. Dekket framme vil jeg ha helt rent og fritt for ting som tau og garn kan henge seg opp i. På bildet under er det markert med tusj hvor langt bak benken kommer, og hvor jeg tenker å plassere haler og kryssholdt.
Når båten ble snudd knakk overdelen (over fenderlista) på tre plasser, så der må det støpes og forsterkes litt. En sprekk i siden,
og en liten i hvert hjørne bak.
Her var det også støpt inn kryssfiner, så der renslipte jeg ganske mye fra undersiden også. Vil ikke ha råtne pinner inne i båten
Mellom skrog og overdel er det originalt brukt en slags butylmasse. Siden jeg har hørt/lest at det er vanlig med lekkasje bak fenderlist velger jeg å flikke litt på det. Massen som tøt ut fjernet jeg med ei trekantskrape. Da ble det sånn:
Fugen blir så sparklet og støpt over med et lag 600g csm.
Så var det luke i dørken. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å prioritere det enda, men siden det er et stort hull der er det jo greit å ha noe å gå på. Grublet litt på hvordan jeg skulle gjøre det enklest. @Knude har en beskrivelse av dette i tråden sin, så jeg valgte å plukke noen ideer derfra Siden jeg må sette av tykkelse til lukas laminat med gelcoat på begge sider samt litt klaring, valgte jeg å kappe til 8 små biter av ei 10mm list. Disse klossene la jeg som distanse mellom forhøyningen i dekket og planker som jeg satte sammen til ei enkel form. Begynte med de to 2x2" i hver ende. For å spenne dette sammen la jeg to klosser av 2x4" med dobbeltsidig tape og et lodd på. Så brukte jeg trekiler og spente 2x2" -ene mot lukekarmen.Da fikk jeg tatt mål og kunne kappe til 2x4" til sidene. Dette ble behørig skrudd sammen med 100mm treskruer samt ei lekt på skrå for å ikke miste fasongen innnen det havner på støpebordet.
Her om dagen kjøpte jeg en rull med pakketape på Biltema. Når jeg støpte badeplattformplata til Viksunden brukte jeg pakketape og støpte mot. Det jeg erfarte da var at ikke alle typer tape tåler styren, så jeg valgte å gjøre en liten test med BT-tapen. Den bestod testen (for de som måtte lure). Fant også ut at jeg skulle gjøre en liten test med å blande litt topcoat. Jeg har litt lyst på en eller annen gråfarge innvendig i båten. Helt hvitt tror jeg fort kan bli litt ubehagelig blendende på høylyse dager, samt at lys blir veldig reflektert på nattestid. I testen under har jeg blandet inn noen dråper med svart pigment fra ei lita flaske jeg kjøpte på Biltema. Det står på flaska at den er for innblanding i epoxygrunning, men det burde vel fungere like bra i gelcoat? Jeg synes fargen ble grei. Men så kom jeg på at jeg har en skvett svart gelcoat stående, så da kan jeg jo bruke den isteden. Utfordringen med å blande inn litt svart i det hvite blir jo å treffe samme farge hvis jeg må blande flere ganger når jeg skal coate innvendig... Men det går kanskje hvis man er nøye og veier opp forholdet?