Jump to content

Jeanneau 35 med løftbar kjøl - erfaringer


Frissy

Recommended Posts

Takk for siden:) Han har jo modifisert på båten i 4 år....så det kan jo virke som om alt rundt ordningen ikke er helt 100. Det er vel litt som på bil, jo mer "rallemikk" jo mer å reparere på??

Hvordan tenker du Framtia? Ser du det som et problem med kjøldybde? Tenker litt på uthavn muligheter  og slikt?

Link to post

Jeanneau produserte 35-foteren med senkekjøl som opsjon. Vil tro at seilegenskapene kan være dårligere hvis mesteparten av vekten er i kjølkassen i stedet for finnen som senkes. Kanskje de har kompensert for høyere tyngdepunkt ved å øke vekten. Sun od 35 har i utgangspunktet en litt for lett kjøl etter min mening. På den positive siden er det bra med to ror, det burde alle utgavene av denne hatt med den brede hekken. Husker vi irriterte oss over at roret slapp for lett når vi hadde en sånn.

Redigert av Sun Flyer (see edit history)

Motorbåt er harry - A. Rosèn

Link to post

Det virker i hvert fall som han Framtia linker til ikke er overvettes fornøyd. Nå er det andre, eksempelvis Alures-eiere, som jeg har snakket med. De virker til å være meget godt fornøyd. Båtene blir tunge, i og med at ballasten ligger i bunnen av båten. Og ikke henger som normalt under båten. Han i linken har 102 sveiv for å skru kjølen inn i båten, Alures har hydraulikk. Jeanneau har ikke tilstrekkelig tetting rundt kjølen, kan det virke som. Andre jeg har snakket med har tett kjølkasse, så kommer hydraulikk-tilkoblingen tett flenset til kassen. Det kan vel virke som om Jeanneau har valgt en 'billig' teknisk løsning.

Link to post

Enig med Fremtida, styr unna hvis du ikke har ett spesielt behov. Under 2 m er greit i Norge. Først på 2,3-2,5 meter begynner det å bli nødvendig å ta mye hensyn. First Class 8 er eneste båten jeg har seilt med denne løsningen, og muligheten ble aldri brukt. Ovni har også senkekjøl, en av grunnene til at jeg ikke vil ha den. Mange superbåter har også dette, men da snakker man om 3 meter dypgående med kjølen oppe. Vil ikke ha enda en ting som kan gå i stykker som samtidig ødelegger seilegenskapene.

Link to post
Guest Avmønstret#

Hei. Jeg seiler en eldre fransk Kelt 39 med senkekjøl, dvs at den er et sverd på 500kg som senkes vertikalt ned i en gjennomgående kjølkasse, på samme måte som i en A-jolle. Når jeg sveiver den opp så stikker ca 20cm av kjølen opp over dekk og ingenting ut i bunnen. Når jeg har den fullt ute så stikker jeg 2.2 meter. Kjølen veier kun 500kg og er i praksis kun kjøl. Svært slank og ligner mye på kjølene som er på moderne regattabåter (minus bulb med vekt). 

 

Ballasten i min båt består av ca 4.5 tonn tung metallplate som utgjør en slags "bunnplate" og kjølkasse som båten da kan stå på bunnen med ved lavvann (i flush med skroget, du ser den ikke med mindre du vet om den og kakker på skroget. Den står da på bunn med fremre del av bunnplata i bunn pluss to små finner bak, støpt i sammen med plata. I tillegg er vanntanker, batterier osv plassert under dørken. 

 

For å kunne stå bunn har den da to ror som hver for seg ikke tar bunnen om båten står på bunn, som jo også er en fordel siden den er ganske brei i rumpa ifht andre båter fra siste halvdel av 80 tallet i hvertfall. Mao så slipper den aldri roret, men du merker på styringa når det ene roret får luft og de siste roret "er alene" i sjøen. Sikkerhetsmessig kan en vel også argumentere for at to ror er en fordel.

-------

 

Selve mekanikken med kjølen er svært enkel og har aldri sviktet. På toppen/åpningen av kjølkassen står et rustfritt åk som det er festet blokker med tau i, a la et storseilskjøte. Kjølen har to knøler på siden i toppen (forblir alltid i båten) som glir i to spor innvendig i kjølkassen pluss plastskinner foran og bak i kjølkassen for å redusere friksjon. Skal jeg ha ned kjølen så slipper jeg ut på tauet. Skal den opp så legger jeg den rundt vinsja og sveiver, og sveiver... osv. El-vinsj er et must men foreløpig så tar jeg det som trening ;-). Sveiver alltid opp kjølen når vi skal ligge mer enn en natt. Tar meg 5-7 minutter å sveive helt opp, og reduserer da dybdegående fra 2.2 til ca 1.2 meter, noe som er svært praktisk. Mao er det ingen bevegelige deler i kjølkonstruksjonen utover blokkene og tauet. Kun en kjøl som glir opp og ned i en kjølkasse. 

 

Sånn i vanlig bruk, inklusive relativt dårlig vær kan jeg ikke si at jeg har merket noen ulemper eller "anderledeshet" med løsningen. Båten beveger seg som andre seilbåter jeg har seilt. Grunnet slitte seil osv er den ikke noen skarpseiler men jeg merker godt på kryss at den "sitter godt" og har potensiale for å ta god høyde, sikkert takket være den potente kjølen. Det lille jeg har funnet om båten på nett tilsier at den er god i det som måtte komme av vær og vind. En franskmann hadde fått virkelig drittvær over Biscaya og sveivet opp kjølen og gikk med vinden så det ulte. En kan jo teoretisere om at en båt med kjøl som kan heves slipper å ha en "snublefot" som kan presse båten på tvers av sjøen om man må gå med uværet. Håper jeg aldri får bruk for det. 

 

Men drømmer om å seile til uk osv og faktisk få bruk for fordelen av å kunne stå på bunnen. :-) Pr nå er det i det minste en fordel når båten skal på land. Bare å slenge ut tre planker og sette båten ned. Og jeg har lirket meg inn i uthavner jeg ellers ikke ville kunne gå inn i. 

 

En dag seiler jeg kanskje over Drøbaksjeteen mens folk fikler med mobilkameraene sine og river seg i håret ;-)

------------

 

bilde

bilde

Redigert av Avmønstret# (see edit history)
Link to post
Guest Avmønstret#

En båt med "kun" senkekjøl har jo fordelen mtp dybdegående. Kan den i tillegg stå på bunn så er det en fordel ekstra, da har en to fordeler ifht vanlig "fastkjøl". Iom at den er laget for å stå på bunn så er jo også ror og propell godt beskyttet. I reklamer for båten så kjører man båten opp på stranda for å kose seg i sola. Så ja, det er vel egentlig, rent teoretisk, flere fordeler. I praksis har jeg brukt fordelen ved å gå inn på grunnere vann og fordelen ved slippe opplagsstativ og følelsen av å ha en svært stødig båt som står på bakken når den står på land.  

 

Vil jo også tro at en oppsvingbar kjøl er svært hensiktsmessig den dagen en virkelig smeller på grunn. Der er nok min konstruksjon mer sårbar men jeg ødelegger i det minste ikke båten (den ble i sin tid testet for full motorfart på grunn, sverdet/kjølen ble skadet, resten ok). 

 

Men har jo lest meg opp en del på senkekjøl og fått med meg at de med oppsvingbare løsninger har noen slitedeler som må ettergås og kan skape trøbbel på gamle båter. Ut fra hva jeg vet er kun tauet og blokkene i hevegreiene byttet hos meg en gang. Alt er jo svært lett tilgjengelig for inspeksjon så det er lett å følge med på om det skjer noen endringer. Å kunne heise kjølen opp i luft når en ligger til lands er jo heller ikke noen ulempe sånn generelt, litt mindre groe ;-) 

 

Og drømmer en om å gå kanalene en gang så kan en vel snike seg gjennom noen som seilbåter ellers ikke kan. 

 

Så ja, samlet sett, ser ikke de store ulempene egentlig. 

------------------

 

Edit, så på bildene av din potensielle båt. Så ikke dumt ut det. Den har altså noen "vinger" i bunnen av kjølkassen og kan stå på bunnen på den og rorene. Min står ikke på rorene men to finner foran og på skjegget foran propellen. 

 

Fordelene blir mye de samme, den kan stå på bunnen osv. Om du har mye vekt i bunnen av den kjølkassen så har du vel også mer vekt lengre ned enn meg.

 

Men samlet sett blir det jo mer drag av alt sånt  

Redigert av Avmønstret# (see edit history)
Link to post

Ser man på de franske med vippe/svingkjøl, så henger kjølen i en meget grov rustfri bolt og lagre i et eller annet plast/fibermateriale (bolten må elektrisk isoleres fra skroget). Den anordningen kan umulig slites mer enn en fraksjon av propell- eller rorlager. Og ser heller ikke ut til å være all verden å skifte ut. Nå må du ikke være så negativ til senkekjølbåter Pinkvin :-)

Redigert av Hulda (see edit history)
Link to post

Hadde en First 25.7 med vippekjøl. Kjølen veide 700 kilo og kunne gis en langsmal og effektiv form da båten hviler på fremkanten av kjølen når den står på land.

De fordelene vi opplevde var:

 

- Å kunne kjøre båten opp til strandkanten og hoppe i land med vann til ankelen.

- Å kunne polere skroget fra bakken stående på en krakk.

- Kunne flytte tyngdepunktet bakover på lens under regatta.

- Vi gikk på en mudderbanke det siste året vi hadde den. Sveivet opp kjølen og fortsatte som om ingenting hadde hendt. Jeg vil tro at å treffe fjell i skrogfart også vil være udramatisk da kjølen vipper bakover uten å belaste skroget.

 

Ulemper:

- Ørlite slark i heveskruen gjorde at kjølen beveget seg i lengderetningen i tung sjø (DUNK, dunk, DUNK....)

- Vi glemte å smøre opp gjengene på heisemekanismen det første året med aksellerert slitasje som resultat.

Link to post

Opp i mot grunnstøting så har jeg ringt på en del båter i det siste, og svaret jeg får er jo at ingen har gått på grunn bare vært borti litt..... Så det er klart at det er et potensiale for skader, men som oftest er det vel gjerne greit. Men det kan jo være vanskelig å finne ut av. 

 

Jeg ser at i England er det "bøtter og spann" av denne type båter, naturlig nok. Har jo importert 10-12 biler opp igjennom og det har alltid vært greit. Bør vel nesten sjekke opp litt opp i mot det. Kan hende det er noe å spare? 

Ja jeg tenker at jeg ser flere fordeler med løftbar kjøl. Selvfølgelig er det noe som ikke alle har. Det kan gå begge veier når det gjelder å selge igjen. Men kjøpet bør jo være på noe jeg synes kan være kjekt nå. 

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...