
WithVital
Komodo skrev for 3 timer siden:Det sløyebordet var en fiffi løsning! Men tror du ikke det kan bli mye klin hvis det renner innvoller og gørr ned i lensebrønnen? Da får du jo en helsikes jobb med å rengjøre nedi der.
Tenkte å vippe slo ned i motorbrønnen og ha en liten spyleslange der. Eller er litt fiskeslo bra overflatebehandling av epoxy :)
Sitat
Vet ikke helt hva du ser for deg med alle skott under dørken. For min del tenkte jeg at jeg vil ha drenering mellom alle skott helt bak til lensebrønn, men med mulighet for å plugge der jeg har adkomst. Da kan jeg evt ta ut plugger for å sjekke at det er tett og tørt med jevne mellomrom, men jeg slipper å bore hull for å få ut vann på et senere tidspunkt ved et evt. uhell. Gummiplugger til dette har jeg kjøpt på Biltema og modifisert noe. Lufting skal man ikke trenge dersom det er helt tett (i mitt hode). Du får ikke kondens dersom du ikke har mulighet for å få inn ny luft.
Jeg tror din løsning er veldig fin. Du kan drenere ut vann, og samtidig får du byttet luft.
Fortego skrev for 2 timer siden:
Glassfiberarmert polyester er ikke 100% vanntett. På en vanlig båt trekker det ganske mange liter i gjennom et skrog på en sesong om man ikke har skikkelig epoxyprimer, men selv da vil du alltid få litt som kommer igjennom. Så har du et hermetisk tett rom under vannlinjen, så vil det etterhvert samle seg vann der. Har selv forsøkt...
![]()
Enig med deg i den Fortego, og derfor jeg fikk en aha-opplevelse da jeg så over skissene mine. Hadde opprinnelig tegnet et fryktelig avansert dreneringssystem med ikke mindre enn fire lensepumper (og varsellys og inspeksjonskanaler i PVC til kikhullskamera), men etter mange timer kom jeg i vilfarelsen til å tenke at skottene skulle være tette så jeg var sikret mot rask drukning når jeg kjører på skjær og store rovfisk.
Har styra litt med Osmose tidligere, og selv om dette handler om fukttransport og ikke fenomenet Osmose / Plastpest, hentet jeg frem noen gamle skisser og oppdaterte litt for å klargjøre for meg selv:
Veldig kort, så finnes ikke så vidt jeg vet noe (plastpåførbart til båt) som tetter noe som helst for vann 100%. Hvis noe trekker til seg en gitt prosent vann, blir dette vannet også gjort tilgjengelig for "noe" som ligger tilstøtende enten det er luft eller annen plast.
Epoxy er i min bok det greieste og tetteste*, men jeg vet at det trekker en prosent eller to vann over tid. Det vannet må kunne flytte på seg hvis jeg ikke vil ha det inni epoxyglasset, og i mitt skrog vil det bare kunne skje innover i det gamle Polyesterlaminatet. Polyesteret igjen trekker mer vann enn epoxy, så hvis jeg benytter et medie som er tettere enn Polyester på innsiden av gammelt laminat, kommer polyesteren til å forbli så fuktet som det kan bli (2-3%?) og det er fysisk umulig å få ut fukten (non-destruktivt).
I båter generelt er nok ikke dette at polyester trekker vann noe stort problem. Polyester hele veien fører ikke til låsing av fukt. Ved opplag tørker det ut helt fint. Unntaket er alle båter som har andre typer materialer som lagrer mer fukt enn polyester enten i kjerner eller som pynt. X-finer er kanskje "tried and tested", men mange klarer å overse at det også "failed miserably" (i mine 100-års minimum-øyne). Jeg tror vanlige (fornuftige) folk overser x-finerens bakside fordi det tar så lang tid før en x-finerplate er så ødelagt at den må byttes ut.
Uansett. Fordi jeg vil lage et "åpent innover" (diffusjonsmessig) laminat som kommer til å transportere vann kun innover, må jeg ha en lufting og en drenering. jeg er helt sikker på at temperaturforskjellene mellom X, Y og Z vil gjøre at det blir kondens inne i kammeret Y. Jeg tror at luften inne i Y vil bli varmere / kaldere enn vann (X) og / eller luften ute (Z) på flere tidspunkter ila dagen / året. Når den blir varmere, utvides molekylene og kan binde mer vann (den blir en tørst svamp). Når lufta blir kaldere slipper den fra seg vann på kalde overflater. Uten drenering eller lufting, går ikke dette vannet noe sted. Med mitt laminat, hvor jeg sperrer Polyester fra utsiden, kommer vann for det meste kun fra Polyesteret tror jeg.
For ordens skyld, håper jeg ingen tar mitt ord for at alt (om noe) av dette er 100% korrekt. Kanskje ikke en gang sannsynlig. Jeg anbefaler å sjekke selv og prøve å forstå alle disse prinsippene, for jeg vet at jeg roter litt i ny og ne, men vet jo ikke hvor jeg roter når jeg gjør det :)
* tror det finnes sperresjikt som er tettere enn epoxy i massevis, men det er over mine budsjetter og kunnskaper å ta tak i hvis det ikke bare heter "bunnstoff".
Edit: Fillern at BP ikke kan øke bildekvaliteten noen hakk. komprimeringen egner seg veldig dårlig til detaljerte ting ser jeg. Er du like svaksynt som meg, kan du laste ned Illustrasjonen "Fukttransport i båtskrog" herfra: https://drive.google.com/file/d/1z_Ujj7ziOkZ-mZJ0lkVDDotzZ5tnEoj1/view?usp=sharing