Jump to content

Guide til å bli yrkesfisker med egen båt


Bruflaat

Recommended Posts

God kveld! 

 

Har sett endel tråder rundt her med mye spørsmål angående yrkesfisker og registrering av fartøy. Har selv vært gjennom denne prosessen så tenkte jeg skulle skrive litt tips og triks til hvordan man skal gå frem. Denne guiden skriver jeg hovedsaklig for de som starter med egen båt, men mange av prinsippene gjelder om du skal jobbe på fiskefartøy. Kommer ikke til å dekke fartøy over 10.67m men står mye på forskrifter om fiske og fangstfartøy under 15m linken. 

 

1. Først og fremst må du bestemme deg for om du skal stå på blad A eller B. Dvs at står man på B har man fiske som hovedyrke og står fritt til å tjene så mye man orker mens står man på blad A regnes fiske som bi-yrke og man kan kun tjene et visst beløp. For å fortsette å stå som fisker har man også inntektskrav man må oppfylle. For A er detter 37500,- og 100 000,- for B. Full lesing kan man finne her: https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/fiskeri-og-havbruk/fiskeflaten-listeside/fiskermanntallet/id434492/

 

2. Økonomi er noe som er veldig viktig før man starter opp, ting koster jævla mye mer enn det man opprinnelig har tenkt! Har selv restaurert og satt istand et skall av en fiskebåt med motor, styring og aksling, men likevel har det nok koster 15-20k mer enn jeg hadde planlagt. (Kan være dårlig planlegging)

 

3. Det neste du må bestemme deg for er hva du vil starte å fiske og finne båt som passer til dette. Har man ikke utstyr så blir det veldig kostbart og ikke veldig lønnsomt hvis man skal kjøpe litt av alt utstyr (liner, garn, teiner etc). Du bør da også ha en viss peiling på hva som finnes i havet der du har tenkt til å fiske. For eksempel ingen på Sørlandet som fisker torsk med juksa. Det letteste og billigste å starte med er absolutt juksa etter torsk/sei, leppefiske og kongekrabbe. Er noen som har hatt suksess med kongesnegler men jeg har ikke kommet langt nok til å innhente informasjon om dette. Angående det og finne informasjon så er det faktisk bare å ringe rundt til fiskere og spørre om det man måtte lure på, de aller fleste svarer på det de kan.

 

4. Angående båt så må du som sagt finne en som passer til hva du skal fiske. Prismessing er det aller beste å finne en båt under 8m når man starter og heller oppgradere etter noen sesonger. Fiskebåter under 8m trenger nemlig ikke å bli godkjent og sertifisert. Skulle man ønske en båt mellom 8m og 10,67m så lønner det seg og finne en som er godkjent og sertifisert, da godkjenning kan koste opp mot 120k eller mer. Alternativet i denne klassen er å finne en båt som er bygd før 1998 og du ikke skal bruke den til Bankfiske 1, da slepper du dette. Sånn sett uten godkjenning og kontroll kan de aller fleste båter under 8m registreres som fiskebåt.

Info: https://www.skipsrevyen.no/sjarkeiere-star-i-fare-for-a-ikke-kunne-bruke-fartoyene-etter-1-1-2016/
Info: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1981-11-04-3793/KAPITTEL_4#KAPITTEL_4   <- Fartsområdene

Info: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-11-22-1404  <- Forskrift om fiske og fangstfartøy under 15m

 

5. Når du har kjøpt båt er det bare å starte firma! Dette må man ha skal man selge det man fanger samt få godkjent ervervsøknaden. 

 

6. Når du har en båt som nesten er ferdig kan du sende avgårde søknader. Det aller første du sender avgårde er opptak til fiskermanntall og ervervsøknad. Disse er ganske rett fram og det er ganske mye i ervervsøknaden som ikke gjelder for båter under for eksempel 8m, dette lar man bare stå blankt (produksjon, fryseanlegg etc) fyll ut det du kan!  Det er kritisk disse søknadene sendes samtidig sammen med kopi av gebyret. Det lønner seg å være tilgjengelig på telefon da de kan komme til å ringe for å spørre om ting til søknaden hvis du har glemt noe eller noe slikt. 

Info om søknader: https://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Tema/Hvordan-bli-fisker

Mens du venter på søknader lønner det seg og ta VHF sertifikat og IMO60 har man ikke dette. Er ikke noe krav til IMO60 under 10.67 eller 15m men det lønner seg med tanke på sikkerhet og jobbing på andre fiskebåter innimellom. 

 

7. Etter 3-4 uker får du nok svar på de første søknadene og da må du sende enda en! Nemlig Innmelding av fartøy til registrering i merkeregisteret. Her er det også gebyr som du må sende med søknaden din. Etter noen dager får du nok svar hvor det står at du må merke båten på begge sider og sende bilde at båten med merkene før du kan få lov til å starte. 

 

 

Håper dette kan være til hjelp til de som måtte lure på å starte med fiske på eget fartøy! Vil også legge til at ting kan endres hele tiden så beste er å ta en sjekk selv også før man kjører på med kjøp av båt og slikt. Kommer også til å legge til mer angående kvoter og slikt etterhvert. 

Link to post
  • 2 år senere...

1. Først og fremst må du bestemme deg for om du skal stå på blad A eller B. Dvs at står man på B har man fiske som hovedyrke og står fritt til å tjene så mye man orker mens står man på blad A regnes fiske som bi-yrke og man kan kun tjene et visst beløp. 

 

Noen som har ett klart svar på hvor mye mann kan tjene på fiske i Blad A (bi-yrke)? 

 

Btw, meget bra innlegg! :thumbsup:

Redigert av Storkveito (see edit history)
Link to post
  • 2 år senere...

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...