Vosso63
Jeg har båten under oppsikt fra september til mars. Da tar jeg alle signaler på alvor, uansett om båten ligger på fjorden, på land eller i havn. Da ser jeg på vindprognosene til yr - på animasjonen som går over 14 dagers- prognoser, slik at en kan se om lavtrykkene sender gule, oransje, røde eller lilla vindfelt innover mot Norskekysten. Jeg gjør ikke det om sommeren. Vanligvis blåser det ikke fryktelig mye, slik at jeg bare registrerer været slik det framkommer for vanlige dødelige.
Det var en litt spesiell situasjon nå i begynnelsen av uka. Som ansvarlig far for et litt annerledes barn, måtte jeg vite hva slags klær han skulle iføres. Altså sjekka jeg faren for vind og kjølig vær. Det var altså ikke båtens ve og vel som var i fokus. Ettersom muligheten for kuling og storm ikke var i mine tanker, sjekka jeg ikke værkartet, men holdt meg til time-for-time-varselet. Maks spådom 1.mai (for 2.mai) var "laber bris". Også for Ulriken! Laber bris er 5,5-7,9m/s. En kan ikke si at det er "cirka laber bris" og meine med det pluss/minus 2 knepp. Svak vind - Liten kuling. Skalaen er ikke lineær. Kanskje kan en tenke seg svært stor usikkerhet, slik at de havna på 7m/s +/- 3m/s. Det gir heller ikke 12.
Nå skal jeg ikke bli enda mer sur og kranglete gubbe enn jeg allerede er, men jeg trur, i mitt sutrete sinn, at mange visste om faren for denne vinden!
Men at de valgte å melde "muligheten for laber bris og passe fint vær", ikke: "Fare for kuling og regn"
Målestasjonen på Ulriken har ikke gitt fra seg noen pip på ei stund, så hvor mye det blåste der, når det blåste 12 m/s på Florida innerst i Puddefjorden, kan en bare tenke seg!
Allikevel ble jeg altså ikke var på at det skulle komme middelvind på 12m/s og at kastene kunne komme opp i over 20m/s - på Florida, inne i Bergensdalen.
Hadde det vært september ville jeg ha sett halen på lavtrykket komme tilstrekkelig nær til at jeg hadde lagt ut anker.
Jeg er klar over at det går an å finne indikasjoner på at faren/sjansen/sannsynligheten er tilstede, men regner med at de varsler - gjennom værvarselet.
Det omvendte skjer jo stadig vekk! VG, Nettavisen og andre oppslagsselgere proklamerer hyppig at "Nå kommer våren!" "Nå blir det bading, grilling, sol i fjellet!"
Sjøl om det var de sjøfarende som var første målgruppe for meteorologisk institutt, er det andre grupper i dag. Kjøpesterke pressgrupper som krever å få vite badetemperatur og om de skal ta en tur på hytta i helga. Om det er sol er viktigere enn om det blåser.
Kanskje vi skulle ha fortalt dem i "storm" og "yr", at det tøffer hundretusener av friluftsinteresserte rundt om på norskekysten, uttafor badebøyene?