Jump to content

Ødelegger bunnstoffjerner Flak 1852 gressplenen ?


Olaskjær

Recommended Posts

Guest Avmønstret#

Alt som klarer å fjerne maling rent kjemisk er et problem for plenen. Du vil ikke være førstemann som lager gul plen om du prøver ;-)

 

Dagens "husmortips": 

 

Databladet sier at virkestoffet i Flak 1851 er Natriumhydroksid, opp til maks 25%. Og der jeg fant den koster den 600,- for fire liter. Og om blandingen er maksimal ifht databladet så har en da ca en liter lut og tre liter "blandevann/bindestoff". 

 

Natriumhydroksid er det samme som Kaustik Soda som selges i dagligvaren i pulverform. Mener flaskene er på rundt kiloen og koster rundt hundrelappen i dagligvaren. 

 

Så om en kun ser på virkestoffet i Flak 1851 så har en betalt 500,- for "blandevannet" på den store kanna. 

 

Om en feks kjøper 5ltr tapetlim på claes ohlson til 129,-, en flaske Kaustik Soda og et par vaskehansker på Kiwi så kan en selv, etter hva man trenger, mikse hvor mye og hvor sterk bunnstoffjerner en trenger. 

 

Så for rundt 2-300,- får en da en fleksibel løsning hvor en selv kan bestemme mengde og styrke på bunnstoffjerneren. 

----------

Og det er en gjenganger.

 

Det som selges som "grønske/jordslagsfjerner" er som regel basert på Natriumhypokloritt, som har sin dagligvarevariant i Klorin, som er virkelig billig. 

 

Og så er det type "rustfjerner, svart stripe fjerner, vannlinjefjerner" osv som har sin jernvarevariant i Saltsyre. Men her brukes også noen ganger Oxsalsyre og noen andre syrevarianter. 

 

Så å google frem databladet på "snake oil" som selges i båtsjapper kan være lurt. Finne virkestoffet, som står beskrevet litt  ned på databladet. Så en tur innom wikipedia. 

 

Da kan en også lese hva en bør ha i beredskap når en jobber med disse produktene. Jobber du med noe som er Kaustik soda/lutbasert, som feks malingsfjerner, som er sterkt basisk, kan du ha noe som er surt/syre stående klart i tilfelle du søler et sted du ikke skal, eller får på huden. Men store mengder vann er også alltid ett alternativ. 

 

Og jobber du med syrebaserte greier, som "vannlinjefjerner" osv vil det være hensiktsmessig å ha noe basisk på lur, pluss tilgang til mye vann. Feks en flaske salmiakk eller ei bøtte ferdigblandet salmiakkvann. 

Link to post
  • 5 år senere...

Jeg selger 1852 bunnstoffjerner. Men i begrenset omfang. Og grunnen til det er enkelt. 
Den enkleste måten å fjerne bunnstorr er å vente til det er minus 10 eller mer. Legge en presenning under, kle seg skikkelig og skrape i vei. Det flagrer av i flak når det er kaldt. En god kjeledress og gode hansker og et skikkelig liggeunderlag så blir man definitivt ikke frossen når man skraper. 
Et annet alternativ er sandblåsing eller tørrisblåsing. Jeg har sandblåst to skrog. Ett på 29 og ett på 45 fot. Og det blir metoden når Storebroen skal tas også!

Mvh

Solbris II

Båtlivet gir meg de største gleder!  :smiley:
Trenger du noe? www.solbrismaritime.no

Link to post
Chilli Solbris skrev On 1.1.2025 at 23.53:

Den enkleste måten å fjerne bunnstorr er å vente til det er minus 10 eller mer. Legge en presenning under, kle seg skikkelig og skrape i vei. Det flagrer av i flak når det er kaldt. En god kjeledress og gode hansker og et skikkelig liggeunderlag så blir man definitivt ikke frossen når man skraper. 

Dette kan jeg bekrefte! Jeg tror jeg brukte totalt rundt 14-16 timer fordelt over flere økter på mine 26 fot. 

Volvo Penta 5.7GXi-HF bensinmotor med DP-SM drev

Link to post
Chilli Solbris skrev On 1.1.2025 at 23.53:

Den enkleste måten å fjerne bunnstorr er å vente til det er minus 10 eller mer.


Den absolutt enkleste måten, i alle fall om man bruker selvpolerende, er å ikke kline på tykke lag.
 

Skrap forsiktig over for å ta det som er løst eller bruk en kraftig høytrykkspyler. Deretter flekke om det er steder det er tynt. Etter noen år, avhengig av hvor tykt man tidligere har klinet på, så blir bunnstoffet passelig tykt og jevnt. 
 

Jeg har noen landsettinger helsmurt hver 24 måned på båt som ligger ute i snitt 364 dager i året. Nå må jeg gå over til å flekke fordi det bygges opp for tykt med bunnstoff. Så om man hvert år helsmører en båt som ligger ute kanskje 4-5 måneder i året så er det ikke annet å vente enn at det blir tykke lag. 
 

 

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...