
Arne2
3 hours ago, Knude said:uansett hvordan man vrir på dette er det kompositt båtbygger som har den formelle kompetansen i produksjon og reperasjon av strøm i båt. Det er også godtatt som dokumentert kompetanse av sjøfartsdirektoratet.
Akkurat dette høres vel ikke helt riktig ut, all den tid det går på tvers av bestemmelsene, i Forskrift for maritime elektriske anlegg, sitat (Til § 4):
"Hvem som kan forestå prosjektering, utførelse, endring og vedlikehold av maritime elektriske anlegg reguleres av forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk av 14. desember 1993 nr. 1133 (fke)."
Dette er vel hovedprinsippet, og Sjøfartsdirektoratet eller andre kan ikke oppheve eller handle på tvers av det lovverket som gjelder.
Men argumentet om at "komposittbåtbygger" kan "installere" elektriske (noen) installasjoner i båt, tror jeg kan ha noe for seg allikevel.
Det som enkelte beklager seg over i forhold til nyere og dyre seilbåter, det er at de tilsynelatende har for lange kabler, som ligger kveilet opp, hist og her. Det interessante spørsmålet det er jo: Hvorfor er det slik?
Jeg vil tro at det er riktig som du argumenterer over, at man for en stor del benytter prefabrikerte "cabel assemblies" som en fabrikk allerede har terminert og gjort ferdig, slik at det som står igjen for "båtbygger" er å "plugge i" eller å "sammenmontere" de ferdige kablene og det ferdige utstyret etter en nærmere beskrevet prosedyre.
For fly og helikoptre så er det vanlig at man kjøper inn ferdige "kabel assemblies" som man bare "plugger inn". Slik var det i alle fall før, og den som monterte kabelen han var "mekaniker". Vi tro at man bruker tilnærmet samme metode ved produksjon av biler. Man legger nok ikke opp en og en ledning, her er det nok sannsynligvis også snakk om ferdige "kabel assemblies".
Når elektriske anlegg framstilles "industrielt", slik som du nevner, så blir det sannsynligvis framgangsmåten og ansvarsforholdene sannsynligvis litt annerledes enn når man planlegger og bygger elektriske anlegg enkeltvis.