
Komodo
VegJoh skrev for 2 timer siden:
Tenker det er denne du sikter til.https://www.f-b.no/mona-og-vidar-sjosatte-drommen-om-egen-virksomhet/s/5-59-2027682
Jepp
Vidar Barth (47) har sagt opp jobben sin og lager skreddersydde dekk til alle typer båter i EVA-skum hjemme i garasjen, sammen med kona Mona, som styrer butikken.
Paret har planlagt oppstart av sin egen virksomhet i lengre tid. Da de fikk støtte fra næringsfondet i kommunen, ble det fart i planene.
– Støtten fra Hvaler kommunes næringsfond har hjulpet oss i gang. Vi søkte og fikk 100.000 kroner i støtte fra kommunen til å starte virksomheten vår. Det gjorde at vi kom i gang litt raskere enn vi hadde planlagt, forteller Mona Novang (56).
Hun er styreleder i det nystartede selskapet hun og mannen eier halvparten av hver. De to flyttet for få år siden inn i barndomshjemmet til Vidar i Edveien på Kirkøy i Hvaler. I dobbeltgarasjen har Vidar innredet sitt produksjonslokale med nødvendig verktøy.
Produserer i garasjen
– Det var faren min som bygde denne garasjen med verksted. Nå har vi overtatt og benytter garasjen til virksomheten vår, forteller Vidar.
I februar i år freste Vidar ut sitt første båtdekk, og siden har bestillingene strømmet på.
– Dette har gått veldig fort. Vi hadde en treårsplan. Etter ett år har vi gode resultater, med over 100 produserte båtdekk hittil i år. Vi har fått avtaler med grossister og forhandlere av ribber og skjærgårdsjeeper.
Begge to har fulle jobber ved siden av, men Vidar har sagt opp stillingen sin.
LES OGSÅ: Gründer Jeanette (48) fra Greåker får klesgiganten Varner med på laget
Lang erfaring
Vidar har vært CNC-operatør i 20 år og drevet med datafresing i ulike materialer som pleksiglass, tre og aluminium, mens Mona har erfaring fra grafisk bransje, og bearbeiding av forskjellige materialer.
De to har fått med seg barndomsvennen til Vidar, Bjørn Tore Kjølholt, som skal stå for salg og markedsføring.
Sammen leier de også en monteringshall på 100 kvadratmeter. Der skal Bjørn Tore, som også driver sitt eget firma, montere sammen nye båter for forhandlere i distriktet. Lokalet skal også benyttes som monteringshall for Hvaler Båtdekk.
– Han har et enormt kontaktnett fra jobben sin for «Sjøen for alle», forteller Mona og Vidar.
Det var opprinnelig barndomsvennen som satte Vidar på ideen.
– Bjørn Tore hadde ideen til dette fantastiske EVA-produktet, og jeg sa at ja, – jeg kan klare å frese dette til båtdekk, forteller Vidar.
Flipp flopps, Crocs og båtdekk
Produktet er ikke nytt, men man har tidligere måttet bestille tilsvarende båtdekkk i utlandet. EVA står for Etylen-vinylacetat, et plastmateriale som også benyttes i en lang rekke andre produkter som flipp flops, Crocs, yogamatter og i sitteunderlag. Det er et foammateriale med lukkede celler som ikke absorberer væske. Internasjonalt har EVA båtdekk blitt et veldig populært produkt.
– Materialet er velegnet til båtdekk. Det er sklisikkert vått som tørt, støt og lyddempende, og ikke minst vedlikeholdsfritt og holdbart. Det er mykt og deilig å gå på og det er lunt og godt og sitte på, sier Vidar.
Grunnlaget for båtdekket er en 6 millimeter tykk EVA- plate. I denne kan Vidar frese ut logoer eller navn etter ønske fra kunden. Han former dekkene så de passer med båtens linjer. Dekkplatene festes med en solid dobbeltsidig tape, og dekket kan legges både ute og inne i båten.
Sparepenger, lån og egeninnsats
For å få drømmen om en egen virksomhet sjøsatt, har Mona og Vidar brukt sparepenger og tatt opp lån. Tilskuddet fra kommunen hjalp også veldig. Til sammen anslår de at de har satset i underkant av en million kroner. I tillegg har Vidar lagt ned mange timer med egeninnsats med monteringen og utprøvingen av fresebordet og annet utstyr.
– Vi håper dette kan skape noen arbeidsplasser, og ser for oss at vi om fem år er inntil 5 ansatte. Foreløpig er dette noe vi driver med ved siden av fulle heltidsjobber. Jeg har sagt opp og starter med dette på full tid først fra neste år, forteller Vidar.
Dobler omsetningen neste år
– Sånn det ligger an nå, ser det ut som om omsetningen i vårt første driftsår vil bli rundt 500.000 kroner. Med de bestillingen vi har inne blir det i hvert fall en dobling til neste år, sier Mona.
Produktet har vært lite kjent og det har vært en prosess for å få innpass i det norske båtmarkedet. Det ligner på teak, men har andre egenskaper, og er ikke så kostbart. Forhandlerne har etterhvert i mange tilfeller valgt Hvaler Båtdekk, i stedet for å handle tilsvarende båtdekk i utlandet.
Vidar forteller at han kan produsere EVA-dekk til alle båter og størrelser. Hittil er det mest brukt utvendig, men trenden er i ferd med å snu og flere og flere benytter det også innvendig.
Fargerike dekk om man ønsker
EVA-dekkene kan leveres i et bredt fargespekter, men Bjørn Tore forteller at det er har gått mest i helsvart, eller sort med grå nater.
– Teaktrenden er i ferd med å bli borte flere og flere velger fargerike varianter, mener han.
De tre er fulle av forventninger til sitt nystartede eventyr og mener dette vil øke komforten og verdien på båtene.
Som mye annet startet dette i USA der «alle» nå skal ha sånt dekk. Der er det veldig stort, ifølge Bjørn Tore.
– Vi håper mange ser verdien i dette. Dette er fremtidens båtdekk, sier de.