
Hakkannen
Ei steamkiste bør ikke være helt tett, litt «flow» bør det være for at steamen skal komme godt til. Ideelt sett kan selve kista være så tett du får til, så har du bare steam inn i den ene enden og en stor svamp (avkapp fra ei madrass) i den andre enden der du trekker planken ut. Da slipper dampen ut i enden lengst vekke fra kilden mens du steamer, og fordeles fint langs hele bordet.
En gammel «regel» sier en time steaming per tomme tykkelse bord (for din del altså maks en time). Får du god steam (og kassen er som beskrevet over) holder det med 20-30 minutter for furu så lenge utetemperaturen ikke er lavere enn 10 grader. Steamer du for lenge mister bordet både styrke og deler av den naturlige impregneringen furu har trekker ut. Så et tips er å prøvesteame en dag før der du prøver deg litt fram for å se hvor lenge du trenger steame for å oppnå ønsket bøyelighet i planken (bruk noe avkapp du ikke har tenkt å bruke).
Tilpasning av kritiske ender (mot stevn, suer, osv.) bør du ha gjort på forhånd før du steamer. Skjøting av plank kan du sage og tilpasse etter bordet er på plass.
På forhånd bør du også ha lagt klar antallet tvinger du trenger (og trekkosser til disse, slik at du slipper at stygge runde tvingemerker trenger seg inn i veden) og rekspiker (festespiker mot stevnene). Også en fordel med ei lita slegge, eventuelt en stor treklubbe, og noe å slå på slik at du underveis kan slå bordet på plass der du ønsker. Fordel å ha noe å slå på, f.eks. en bit av et bredt bord eller lignende, slik at du unngår slagmerker i den myke planken.
Når du så skal ta bordet ut av steamkista bør du ha på deg langermet skjorte/jakke og tykke hansker, kokvarm damp kødder du ikke med. I løpet av 10 sekunder bør bordet være på plass i stevnen og du kan begynne å feste dette. En fordel å både feste med rekspiker først, for så, hvis mulig, legge over en god treklosse og tvinge bordet fast over stevnen i tillegg. Så kan du begynne å bøye bordet inntil. Det er en fordel å være to om jobben, en som fester bordet som beskrevet over til stevnen og en annen som begynner å klemme det inntil så fort førstemann har fått festet bordet godt nok. Jobb raskt, god planlegging på forhånd sørger for at du ikke gjør feil. Når bordet så begynner å avkjøles har det fått formen det skal ha. Da kan en av dere begynne å borre gjennom suene til saum/klink, mens den andre tilpasser endeskjøten mot neste bord. Ut fra bildene ser det ut som det ikke er skarvinger på båten din, altså skråskjøter. Dermed er tilpasningen av skjøter enkelt, det er bare å sage tvert av midt mellom to spant. Så kan du lage klamp til å klinke fast på innsiden når pulsen har sunket.