Jump to content

Hvordan gjør dere med utlufting fra gass-stekeovn?


Gabi

Recommended Posts

Har bestilt en Dometic OG 2000 gass-stekeovn for å montere i vår Bavaria 35 sport. Iht brukermanual ser det ut som om utlufting kan skje innendørs ved benkeplaten, men blir det ikke mye lukt fra det som stekes da? Blir vel rundstykker og en steik mens vi er på farten og kanskje et halvstekt brød i ny og ne. Er det bedre med utlufting utendørs, i såfall hvordan bør det gjøres?

 

Her utsnitt fra bruksanvisningen på lufting:

 

 

Screenshot_20190926-171913_Adobe Acrobat.jpg

Link to post
On 9/28/2019 at 5:34 PM, Gabi said:

(...) men blir det ikke mye lukt fra det som stekes da? Blir vel rundstykker og en steik mens vi er på farten og kanskje et halvstekt brød i ny og ne. Er det bedre med utlufting utendørs, i såfall hvordan bør det gjøres?

 

Hvor går luften fra stekeovnen hjemme? Tar jeg ikke mye feil så går den ut kjøkkenluften. Det samme er vanlig ombord i båter også. Man kan selvfølgelig lage en ordning som flytter luften over dekk, men da får du en ekstra gjennomføring i taket.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Popeye70 skrev for 13 timer siden:

Hvor går luften fra stekeovnen hjemme?

Blir nok litt anderledes hjemme. Der har vi Miele innebygd stekeovn, men den har innebygd luktrensefilter og lufta kommer ut i forkant av ovnen, over glasset. Kommer ikke noe matoslukt eller noe ut fra den.

 

Dometic gassovnen har ikke noe sånt filter såvidt jeg kan se. Og siden vi aldri har hatt gasstekeovn i båt før er vi litt spent på hvor mye lukt det blir. Men jeg er veldig happy med svarene her som går på at luften fra ovnen ventileres inn i rommet den står i. Blir jo veldig mye enklere å få til enn å bore hull i skroget og lufte utendørs. Og dessuten har vi jo en ventilator med kullfilter over kokeplatene og da like ved der planlagt oppstikk fra gasskonfyren vil komme.

 

Så happy jeg?

 

 

Link to post
13 minutes ago, Gabi said:

Blir nok litt anderledes hjemme. Der har vi Miele innebygd stekeovn, men den har innebygd luktrensefilter og lufta kommer ut i forkant av ovnen, over glasset. Kommer ikke noe matoslukt eller noe ut fra den.

 

Som hos oss.

 

Det blir ikke veldig mye mer lukt fra ovnen i båten. Ovnen er lukket (ingen vifte eller annet), og det som ventileres ut er ikke veldig sjenerende.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
  • 1 måned senere...

Da har jeg prøvemontert stekeovnen og tror at det skal bli ganske bra.

 

20191105_200519.jpg.20debaaf56821128835b9c57c558e381.jpg

 

Men hva gjør dere med utluftingen fra gassbrenneren? Som vist tidligere i denne tråden skal det visstnok monteres en Truma utluftingshatt over benken. Denne har jeg kjøpt, og har to forskjellige potensielle plasseringer av denne.

 

Forslag 1-rett bak koketoppen:(skal selvsagt felles ned)

20191105_211613.jpg.43fcc7bb84e428e4e2b5bb598cd81927.jpg

 

Forslag 2: lenger bak:

20191105_211629.jpg.d3461a8a2a3aec67df5dd0b76cfb95a9.jpg

 

Men blir jo ikke så pent noen av delene, forslag 2 er vel minst værst.

 

Men hvordan gjør dere det, dere som har integrert komfyr? Hvordan ser utluftingen fra gassbrenneren ut hos dere?

Link to post

Interessant tråd, og noe pussig med en ventilasjonspipehatt midt i byssa.  Det er noe jeg har sett mange ganger her på baatplassen.no, ting som er opplagt og selvinnlysende fasit for noen er helt riv ruskende galt for andre, eller "YMMV" som det heter på nynorsk.  Ventilasjon i bedekket båt kan være en stor utfordring.  Jeg synes det er overraskende hvor mange som ikke har noen ventilasjon over gassbluss/gasskomfyr og heller ikke har problemer med det.

 

Vi har "integrert" elektrisk komfyr hjemme på landkjøkkenet, den har "utlufting" i overkant av ovnen og vifter som blåser varm luft ut i kjøkkenet.  Det er da hverken snakk om avgasser fra forbrenning eller os fra selve stekovnen, men rett og slett bare lufting rundt ovnen for å sørge for at omkringliggende skap ikke blir for varmt.

 

I pantry i vår båt har vi en hengende ENO gasskomfyr med to bluss, og kjøkkenvifte montert over.  Jeg burde kanskje sjekke ventilasjonen her, for min erfaring med kjøkkenviften er at den i praksis ikke gjør stort annet enn å bråke (skjønt - når jeg tenker meg om er dette et generelt problem, selv på land med 220V-anlegg - kjøkkenvifter er ofte underdimensjonerte, ikke godt nok rengjorte eller dårlig designet og trekker bare unna en brøkdel av stekeos/damp/lukt).  Når fruen skal lage mat, er risikoen for at en eller flere brannvarslere går av overhengende.  Når det er kaldt ute, dugger vinduene (det gjør de nesten uansett, men det blir selvfølgelig værre når det lages mat.  Kanskje jeg burde vurdere å bytte til tolagsglass).  Vi har cockpittelt, har vi luka åpent i mer enn noen få sekunder blir det umiddelbart dugg på vinduet over luka (noe som kan være en sikkerhetsrisiko, da denne benyttes for utkikk under seiling), åpner vi luka for ventilasjon blir det dugg i hele cockpit.  I tillegg bærer innredning og vindu i umiddelbar nærhet av gassblusset preg av å være utsatt for stekeos.

Wherever I lay my anchor, that's my home - https://solveig.oslo.no/

Link to post

Vi har en slik montert i taket på byssa som blåser over komfyren og ut mot et vindu. Den er primært ment til å kjøle ned kokken, men den fungerer greit som "ventilator" også. Den er ikke tilnærmet så lydløs som sin storebror Sirocco II, men den blåser godt.

Etter en del år som helårsbolig er det litt baconfett i krokene og det tas på storrengjøringen når orken er der. 

Link to post
Gabi skrev for 13 timer siden:

Men blir jo ikke så pent noen av delene, forslag 2 er vel minst værst.

 

Men hvordan gjør dere det, dere som har integrert komfyr?

De fleste har vel vanlig komfyr i båten som ikke er overbygd og ventileres i rommet den står.

Men hadde jeg hatt integrert som deg hadde jeg valgt alternativ 2. Det virket mest diskret, og nærmere portlight som ser ut til å være åpningsbar for lufting.

 

 

Link to post

Her er det egentlig to typer ventilering som skjer.

 

Den ene er eksosgassen fra gassbrenneren som kommer ut bak, det er denne jeg lurer på nå. Rørene kan bli inntil 120 grader varme, dvs i bruksanvisningen står det at alle flater i området rundt gassrøret må tåle mimst 120 grader. Dette tilsvarer vel eksosrøret fra dieselvarmeren omtrent tenker jeg.

 

Den andre er damp fra ovnen i bruk pga at ovnen er varm. Den ventilerer ut i front ser det ut som gjennom åpninger der. Jeg har ventilator ovenfor som vil suge opp denne lufta så det går sikkert bra.

 

Så det er eksosgassen som kan bli inntil 120 grader som nå må ut et trygt sted. Regner med at det er likt på alle gassovner som er innebygde, at de må ha eksosgassen ut et sted? 

 

Takker for valgt valgalternativ fra Mix: "Men hadde jeg hatt integrert som deg hadde jeg valgt alternativ 2"

Redigert av Gabi (see edit history)
Link to post

Fortsatte jobbingen idag, og plasseringen av utluftingsrøret gav seg selv.... Viste seg etter måling at jeg måtte ha det nærmest ovnen fordi ellers ville røret mellom ovnen og utluftingsrøret bli for flatt pga lite høydeforskjell. I tillegg fant vi ut at vi kunne modde utluftingsrøret for å få det lavere. Skal sette på en metallventil elns på toppen. Da blir den ganske diskre.

 

20191106_202847.jpg.e5fe2e93d5ac51fc5e0828955cfc3283.jpg

 

Redigert av Gabi (see edit history)
Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...