Team Colibri
Det der er det ikke noe fasitsvar på Balder. :)
Jeg hadde nevnte FH på forrige båt, og i feks Mjøsa og Drammensfjorden kunne forskjellen være over 2 knop. (Jeg har holdt på med dette i et par tiår, og så store forskjeller ser du også på riggwiren hvis du er våken.) Begge disse stedene er det faktorer som skaper strømmer som ikke er på overflaten (eller har mindre/ mer fart på overflaten), mens i vann med mindre gjennomstrømning er forskjellen minimal.
Det er sjelden jeg kjører riggen dypere enn 15 meter, hvis jeg skal generalisere er den ene typisk på 7 meter og den andre et sted mellom 10 og 15. Nå vil dette også avhenge av lokale forhold, feks trolles det på både 20 og 25 meter i Mjøsa på sommer/ tidlig høst, dybden man kjører på baseres på hva man ser på ekkoloddet. Det er dog viktig å merke seg at alle rovfisk vi troller etter, ser mye bedre OPPOVER enn NEDOVER, så er man i tvil skal riggen OPP, ikke NED. Til sammenlikning har jeg flere ganger sett på ekkoloddet at jeg passerer en større fisk nede på 20-25 meter, for så å oppleve at det smeller på en overflatestang rett etterpå. Det er selvfølgelig umulig å si om det var den samme fisken man så på ekkoloddet noen minutter tidligere, men i klart vann ala Tyrifjorden er jeg personlig ikke i tvil om at en ørret fort kan gå 20 meter "rett opp" for å ta. Moral: Fisk heller for høyt enn for lavt.
Lengde bak loddet justerer jeg etter dybde. Bruker jeg flasher (noe jeg bare bruker på 10+ meter) så er slepet kort, 7-10 meter. Desto dypere, desto kortere slep. Ved trolling etter kveite er slepet mitt så kort jeg får det (fortommen er en drøy meter) siden jeg både dorger ganske tett på bunnen og fordi loddet i seg selv er en attraktor. Er loddet på bare 5-8 meter og målet er ørret i klart vann er slepet mitt langt igjen, kanskje ut mot 30-40 meter midt på dagen men kortere om kvelden.