
rm84
Vis hele sitatet
Om plasmaen fra lysbuen har kommet så langt at den er noen meter fra båten din er lufta så ionisert at spiller det ingen rolle om båten er av plast, tre, sukkerspinn eller aluminium. Dette fenomenet med ionisert luft er også noe vi ofte kan fornemme ved tordenvær, og man kan si at "lufta er elektrisk". En lysbue vil lage ozon som også gjør at det kan lukte klor i nærheten.
En spiss elektrode i et spenningsgap vil ha høyere feltstyrke og bidra til dielektrisk sammenbrudd av luftas holdfasthet. Normalt holder luft ca 30 kV/cm, men det er videre avhengig av elektrodene. Det er derfor det spiller lite om en leder fra en lynavlederelektrode er av kobber, alu eller jern. Omtrent uansett materiale har det mye høyere ledningsevne enn lufta som energien nettopp har passert, og skulle den dielektriske styrken være høy er nå spenningsgapet redusert til to-tre meter og overslag er faktum uansett. En stor kulediameter vil ha lavere feltstyrke enn f.eks en seilbåtmast eller lynavleder. Sistnevnte er laget med det formål å tiltrekke seg lysbuen/lynet om det først er i nærheten.
Så om man bevisst eller ubevisst tiltrekker seg lyn er det fornuftig å tenke på avhending av energien, der er vi enige rm84.
Det er ingenting feil med det du sier om spenningen i luft, feltstyrkeforsterkning ved antenneform, og sukkerspinn/stål. Poenget er at har man først et lyn på gang, så er energien som avgis I^2*R*t, og da er det om å gjøre å ha minst mulig R. Skal man ha 16 kA gjennom et skrog er det en fordel å ha noe som leder strøm godt den siste biten, ellers blir det høl.