Jump to content

Edit History

Hulda

Hulda

Området er fra gammelt av delt i to av Makrellbekken. Karenslyst er på Bygdøsiden av bekken. Det er, om den ikke er revet, en villa fra 1800-tallets siste halvdel som eide- og ga navn til området. Karenslyst var en egen drift med slipp og båtopplag. Sjølyst er også et anlegg som daterer seg et stykke tilbake i tid. Da jeg jobbet der på 70-tallet hadde vi tre slippspor, med vogner og der vi kjørte båtene ut på sidespor laget av treverk. Denne delen ble driftet av Frognerkilen Baatforening af 1860. Området ble vel overdratt foreningen etter at driften ved Frognerkilen ble terminert av Oslo kommune da de anla veien som går langs kilen. Jeg kan huske at det var båter på land der på 50-tallet. På sjølyst ble plassen begrenset etter som Messehallen (nå revet) trengte parkeringsplasser. Plassen på oversiden av slippsporene ble asfaltert av Oslo kommune. Båtforeningene disponerte plassen om vinteren til opplag av båter. Vi trakk båtene opp med vanlige wincher. Så hadde vi en overvogn der vi trakk båtene videre med traktor, med et fire meter langt drag. Båtene vi hadde på land var fra 18 fot og oppover til rundt 50 fot.

Story:

Dette draget, som var et langt rør, hadde en bøy. Historien bak bøyen var som følger: Vi hadde trukket en båt opp, koblet på draget for å dra den videre på asfalten. Draget var malt rødt og hvitt, slik at ingen skulle komme gående og snuble over draget, som hadde en bakkeklaring på en snau halvmeter. Det kom en gjøk feiende i full fart bortover plassen og la igjen forstillingen over draget. Det var den historien.

Slik sett har både Sjølyst og Karenslyst vært under press over minst de siste 50 år. Fra kommunen, fra 'Dameroklubben', til alt mulig. 

Tidligere var det en rekke 'båtforetak' fra Karenslyst og helt bort til Løvenskiold Vækerø. Som nå er vekk. Slik sett forsvinner den ene muligheten etter den andre for å ha båt innenfor, la oss si, Moss. Det er ikke bare i Oslo mulighetene forsvinner. I Son forsvinner et antall plasser fra og med neste år, rundt 300 plasser. Son Marina hadde i sin tid og så et hundretalls plasser på land, også borte. Og prisene stiger, slik sett blir det stadig vanskeligere for en blakking å kunne ha båt. Kommunal sommerplass i Son for Hulda er vel ca. 15 000 pluss strøm. Så må båten flyttes over til kommunal vinterplass, som for Hulda skulle bli 9 600 pluss strøm.

 

MAKRELLBEKKEN. Der la vi båter som lakk mye ved utsett. Etter et døgn var de potte tette av kondomer og dasspapir. Mauring på fagspråket.

 

Hulda

Hulda

Området er fra gammelt av delt i to av Makrellbekken. Karenslyst er på Bygdøsiden av bekken. Det er, om den ikke er revet, en villa fra 1800-tallets siste halvdel som eide- og ga navn til området. Karenslyst var en egen drift med slipp og båtopplag. Sjølyst er også et anlegg som daterer seg et stykke tilbake i tid. Da jeg jobbet der på 70-tallet hadde vi tre slippspor, med vogner og der vi kjørte båtene ut på sidespor laget av treverk. Denne delen ble driftet av Frognerkilen Baatforening af 1860. Området ble vel overdratt foreningen etter at driften ved Frognerkilen ble terminert av Oslo kommune da de anla veien som går langs kilen. Jeg kan huske at det var båter på land der på 50-tallet. På sjølyst ble plassen begrenset etter som Messehallen (nå revet) trengte parkeringsplasser. Plassen på oversiden av slippsporene ble asfaltert av Oslo kommune. Båtforeningene disponerte plassen om vinteren til opplag av båter. Vi trakk båtene opp med vanlige wincher. Så hadde vi en overvogn der vi trakk båtene videre med traktor, med et fire meter langt dra



×
×
  • Create New...