
Skarpöga
Vi har under det senaste året ätit oss igenom Tyskland, Belgien, Nederländerna, Frankrikes och nu Italiens vitt skilda brödkulturer men jag är helt enig, hembakad bröd är absolut bäst!
Jag har också fått pröva mig fram genom de år vi bott i båten, både med olika recept och olika sätt att reglera och fördela värmen. Ugnen ombord har enbart undervärme.
Mitt bästa tips är
1 Ett bra brödrecept är A och O
2 En plåt längs ner över den öppna gaslågan för att fördela värmen
3 En pizzasten på gallret som placeras mitt i ungen för att fördela värmen
4 När ugnen visar ca 200 grader på full låga, skruvar jag ner till minsta lågan. Värmen sjunker då ner till ca 175 grader som är en perfekt temperatur att baka färdigt brödet i.
Kalljäst ”grytbröd” är en favorit eftersom det varken skall knådas eller jäsas i olika omgångar innan det bakas i en støpejerngryte, först med lock och sista kvarten utan lock.
Bara att röra ihop ingredienserna i en bunke, kalljäs över natten i cockpiten och baka färdigt på morgonen, lagom till frukosten.
Favoritrecept på enkelt Grytbröd
Enligt receptet skall ugnen värmas upp till 250 grader och gräddas med lock i 30 minuter för att sedan sänkas till 225 och gräddas utan lock i 20 - 25 minuter.
Här har jag modifierad receptet så här;
225 grader i 30 minuter med lock
175-200 grader i 15 minuter utan lock.
Då får du ett riktigt bra kalljäst surdegsliknade bröd med krispig skorpa.
Favorit recept nummer 2