
HansH
Redigert - ser nå at du har 38 fot m/2xD4
Ble en del ulike synspunkter her og hvor deler av det var litt utenfor spørsmålet ditt. Du oppgir en del ønsker som i hovedsak virker veldig fornuftig. Her er noen flere tips og råd basert på egen erfaring – med særlig vekt på god bo-komfort under opphold om bord over lengre tid.
Utgangspunktet ditt er at du har et tilnærmet uendelig behov for strøm hvis du tidvis skal kjøle ned luft samt holde et par kjøleskap i gang (kanskje i tropiske farvann ?) samt lys, kartplottere, VHF, AIS, radar++, lading av telefoner, pc’er, ipader, se på tv, spille musikk, varme opp vann, pumpe vann, støvsuge, vaskemaskin, ismaskin, hårføner, varme opp mat i mikrobølgeovnen, evt el-komfyr/kokeplate, kaffetrakter/kaffemaskin, vannkoker, osv, osv. I en 38fots båt har du brukbart med plass og uansett behov for et ordentlig el-anlegg. Har selv «bare» 50 fot, men strømopplegget i båten er selve kjernen i komfort og trivsel om bord – i tillegg til at alt innen VVS må virke ordentlig.
Antar du har 12 volt anlegg og du bør starte med å designe type og størrelse på forbruksbank – alt annet kan du så tilpasse denne.
LiFePO/litiumbank: For god utholdenhet anbefaler jeg en romslig LiFePO/litiumbank. Jo mer, jo bedre – Har du råd så gå gjerne for 800-1000 Ah . Kjøp «ferdige» litiumbatterier for båt/fritid som har innebygget BMS. Komfort, kvalitet og pris over tid (ladesykluser) tilsier soleklar seier for litium over alt annet. Disse er plug’n play, krever ikke ventilasjon osv. Skal du bruke båten om vinteren så kjøp batterier med heat-funksjon. Sørg for at batterilader stilles inn korrekt for litiumbatterier. En kraftig litiumbank kan enkelt dra alt du har av store strømbrukere som thruster og vinsj – så kan du klare deg med et mer nøkternt startbatteri.
Lader og inverter: Neste punkt er lader og inverter. Du trenger en kombiutgave og bør ha minst 120 Ampere lader (ved 12 volt) og 3 eller 5 kW inverter. For både lader- og inverterdel så gjelder jo større – jo bedre.
NB, NB: Ser du ønsker Victron Multiplus II (MP II). Dette er et svært bra produkt og modellen 12/3000/120-32 vil passe meget bra.
Dynamo: 2 x 115 amp dynamo følger med dine D4.; husk at dynamoen kun leverer de timene du går for motor. Man bør derved ikke overdrive betydningen av den.
.
Dieselgenerator Jeg anbefaler sterkt å installere en dieselgenerator – minimum 16 amp (3,5-4 kW) – helst mer hvis du har plass. Det gir en utrolig komfort og gir deg strøm når du trenger den. I.
Solceller: Så mange som fysisk mulig slik at du kan holde mange nytte- og komfortfunksjoner i gang når du seiler samt gi størst mulig bidrag til strømforbruk om bord når du ligger for anker eller ved land uten tilgang til landstrøm.
Vindgenerator: Har ikke hatt det selv men ser jo at enkelte seilere har dette. Vet ikke hvor mye de gir.
Batterimonitor: Alfa og omega for et godt liv på batteristrøm. Ser du vurderer Victron GX Touch 50. Alternativt er Victron 712 med Bluetooth mot telefon også genial i et batteribasert anlegg. Det følger med shunt som kobles på minusuttak på forbruksbank. Kjøper du litiumbatterier fra Farco så får du også med bluetooth-overvåking av hvert enkelt batteri via en app på telefonen.
Med monitoren lærer du veldig fort hva de ulike enhetene trekker og kan enkelt kalkulere nedtapping av banken mot planlagt tilførsel ved senere lading etc.
Bryter/vender for 230-strøm (2- eller 3-veis): Med Multiplus II så har du automatisk vender mellom to strømkilder på 230 volt – typisk Pri 1 på landstrøminntak og Pri 2 på batteribank (via inverteren). Hvis du i tillegg velger en generator, så må du kunne veksle mellom denne og MP II som kilde for 230-nettet om bord. Du trenger da kun en manuell 2-veis vender.
Ha ellers lykke til med prosjektet. Strøm om bord er nøkkelen til et godt båtliv.