
zooper
dobsen62 skrev for 3 timer siden:Den ”fake news‘en” er det vel du som står for.
Det er vel ikke snakk om nytt og gammelt.
Tråden handler vel om prisforskjellen på ny seilbåt vs motorbåt, uten at man tar høyde for byggekvalitet.
Det riktige må vel være å sammenligne en Bavaria seilbåt med Bavaria motorbåt.
Mye mulig - ble litt avsporing dette her. Poenget er nok at det er en meningsløs sammenligning å sammenlikne pris på seilbåt vs motorbåt
Dette med nytt vs gammelt ble trukket fram da noen er av den oppfatning at Bavaria er mindre gode seilbåter kvalitetsmessig - fordi de masseprodueres og bygges etter andre billigere prinsipper enn andre typer seilbåter som er dyrere. Her blir da også Skilsø sine motorbåter trukket inn. Noen mener også det samme om man sammenlikner nye Bavaria med eldre Bavaria - siden nyere produseres billigere enn før.
Bavaria seilbåter er billige i seilbåtklassen først og fremst pga at de er båter spesialisert for turseiling. Disse er billigere å produsere enn feks en seilbåt spesialisert for havseiling. Begge kan gjøre det den andre ikke kan, bare ikke like bra - og begge kan være bygget til samme kvalitetsmessig standard. Den ene er likevel vesentlig billigere.
Bavaria er spesielt billig fordi de over mange år har satset på massemarkedet fremfor nisjer - og kan derfor oppnå volumer som gjør at investeringer i moderne teknologi og produksjonsprosesser kan bli lønnsomt. Dette er også en grunn til at Bavaria etter mange tiår med gradvise investeringer kan produsere en bedre båt i 2022 enn for 30 år siden, som at på til er billigere å produsere!
For 30 år siden ville det ikke vært mulig for noen produsent i verden å produsere en like god båt som det Bavaria/Hanse/Bentau klarer i dag - uansett pris - teknologien, materialene, komponentene og prosessene fantes bare ikke.
Det hele blir litt som å sammenlikne et industrikjøkken med kjøkkenet hjemme. Det hadde blitt håpløst dyrt og ineffektivt å lage middag til familien sin i en fabrikk. Før man hadde fått kalibrert maskinene og tilpasset oppskriftene - ja så hadde nok hele uka gått og matbudsjettet med. Da hadde man nok ønsket seg tilbake på kjøkkenet hjemme. Motsatt vei - skulle man lagd middag til hele byen - da hadde det blitt håpløst med selv tusen hjemme-kjøkken.
Om maten blir bedre hjemme enn på fabrikken - det kommer vel an på kokken, råvarene og hva som skal lages. Fabrikkprodusert mat og drikke kan være vel så bra som hjemmelaget. Men, en ordinær matrett det lages et fåtall av på hjemmekjøkkenet blir som regel alltid mye dyrere enn en rett som det lages tusenvis av på fabrikken. Prøv deg på feks Coca Cola i to batcher hjemme. Ble det bedre enn fra fabrikken? Ble begge batchene like? Ble det billigere? Om det ble det - gratulerer, du er nå verdens rikeste mann!