
zooper
Man kan jo prøve å "ro"... men ja, han påstår i klartekst at de er farlige og at han ikke kverrulerer men bryr seg om andres sikkerhet.
Og, AWB bygger som kjent båter slik at de blir rimelige - det er deres sterkeste konkurransefortrinn. Dette med dimensjonering er derimot en misforstått greie. Mindre dimensjoner kan i mange sammenhenger ha sine fordeler - og, det er primært disse fordelene masseprodusentene søker å konkurrere på. Besparelsene er ofte en bieffekt qv nytt innovativt design ned økte ytelser og forbedrede egenskaper.
En annen sak, kostnadene til skroget utgjør omtrentlig 20% av totalkostnadene til båten - uansett om båten byges av tre, plast, stål, ferrocement eller aluminium. Det er forskjeller selvsagt, men de er ganske små. Unntaket er karbonfiber o.l - det er dyre saker.
Kartplotteren, lensepumpa, kanternene, ankerkjettingen, relingen, motoren - det er samme greiene som brukes begge steder. En luksusbåt vil derimot bruke mer ekslusivt trevirke, og mer av det - uten at det har noen positiv effekt på seilegenskapene (tvert i mot). En luksusbåt vil kunne ha større plotter, større stekeovn, større motor, større vinsjer - alt dyrere, og på noen områder også objektivt bedre, men også tyngre og på andre områder derfor også dårligere.
Det som virkelig driver kostnadene på skroget er skrogets design samt produksjonsmetoden som benyttes på det gitte designet. Råvareforbruket påvirker, men i mye mindre grad enn folk flest tror.
Når noen da hevder at det "spares" på materialet (feks tykkelse), så er det ikke kostandsbesparelsen som rår sterkest - men en positiv egenskap man ønsker å oppnå gjennom lavere vekt (det er grenser for hvor mye man kan spare på å være gjerrig på harpiksen).
Eksempelvis vil man med nyere design og produksjonsmetoder kunne oppnå minst like god styrke som med eldre metoder, men med en brøkdel av råvareforbruket (feks skrogtykkelse). Samtidig vil man da oppnå et lettere skrog og lettere overbygg. Skroget ig overbygget er dessuten mer holdbart mot råte, delaminering, m.m. Man vil med samme skrogvolum ha mindre vekt, samt bedre vektfordeling - som i tur kan omsettes til alt fra høyere lastekapasitet (feks for turseilere) hvorpå vekten også kan plasseres mer balansert (bedre seil og sjøegenskaper) - eller man kan bygge raskere båter, enda sterkere båter... Man kan gi turseilerne høyere overbygg og fribord, høyere bomklaring, og andre ting de verdsetter - uten nevneverdig konsekvenser - fordi man har kunnet wlanke vekt på alle de feil stedene, tilpasse rigg og kjøl deretter, osv
Når man har en lettere båt med raskere skrog, som kan bære like mye last som før - da kan det være svært fordelaktig å gå ned på rigg og seilføring, samt kjøl også - en slags positiv spiral. Du vil nå ha en mer letthåndterlig båt som er tryggere, seiler raskere, etc, et. Og atpå til så blir den billigere gitt - tenke seg det!
Pris er selvsagt en av de viktigste konkurransefaktorene for AWB. Men man må være temmelig blåst opp om man tror at man i dette segmentet kan overleve ned middelmådig sikkerhet, seilegenskaper, kvalitet, osv - for dette er det dessidert mest konkurranseutsatte narkedet, og det er i tillegg det dessidert største markedet. Båtbyggerne er i et vanvittig kappløp for å tilby stadig mer av absolutt alt for pengene. Det er ikke slik at de går ned på skrogets, tykkelse, sikkerhet og holdbarhet for å kunne tilby en penere badeplattform eller noe i den dur - for hver nye generasjon er bedre enn den forrige - ikke bare på noe, men på absolutt alle områder - alle! Båtprodusenter som påstår at de bygger tjukke skrog og massive innredninger fordi det er "bedre" - de sier det fordi at sannheten ikke selger båten. Sannheten er at de ønsker at de kunne ha bygget en enda bedre båt, om de bare kunne dratt fordelene av nye teknikker (noe de ikke har).
Det er mye enklere for Bavaria å tørke støv av et utdatert design og produksjonsmetode, enn det er for en småskala "kvalitetsprodusent" som gjør ting på gammelmåten å gå motsatt vei. Jeanneau, Bavaria, osv, kunne fint holdt liv i en gammel divisjon for å konkurrere direkte med disse klassiske "kvalitets-produsentene". De kunne til og med vekslet på fordelene av innovasjonen innen massemarkedsdivisjonen. Men, hvorfor holde på som i føe i tiden - når massemarkedsdivisjonen leverer bedre båter?
Nå er det selvsagt mye man kan misunne i båter som koster tre ganger så mye. Klassiske båter og klassiske produksjonsmetoder har definitivt sin plass - bare ikke like stor som før.