Jump to content

Edit History

Krimart

Krimart

Etter min mening er kjetting helt overlegen med unntak for små båter der man skal heise ankeret for hånd (og også der bør siste 3-4m på riggen før ankeret være kjetting).  To grunner: kuttes ikke av skarpe steiner (eller naboens propell) og   "innebygget" daumann på 100 kg+ over hele lengden.  

 

Men tilsvar til dine argumenter: 

 

  • Det er enklere, ingen avhengigheter av at "ting skal fungere" (og er det for mye vind til at jeg greier å trekke det opp med håndkraft, kan jeg hjelpe til med motor eller bruke en av vinsjene på mast, etc).  Sant nok, det var stort sett lite problemer med ankervinsjen da den virket ... bortsett fra at det var to brytere som man måtte passe på å skru på før ankervinsjen ble brukt.  Og bortsett fra at det har vært mye tull med bryterene ute på dekk, de har vært byttet to ganger.  Ja, også da ankervinsjen forran sluttet helt å virke og hele ankerkjettingen var ute, da ... sliter man med å få opp ting.

Også kjetting kan heises for hånd, jeg har vinsj som kan jekkes manuelt. Hvis man i tillegg utstyrer seg med to tau like lange som båten med kjettingkrok i enden er det mulig å heise med genoavisnjene. 

  • Ankervinsjen forran har ikke noe frislipp-modus, så det tar tid å slippe det ut (men utslippet skjer i det minste litt mer kontrollert med vinsjen enn med ankertauet, frislipp eller ikke).

Vi har frislipp, veldig greit om det er dybde og du skal bakke inn mot brygge med sidevind som krever litt styrefart. 

  • Kjettingen er ikke elastisk - det kan medføre veldig kraftige rykk f.eks. dersom kjettingen hekter seg fast i noe skrot på bunnen.  Det var også en tråd her tidligere om noen som hadde mistet hele baugsprydet pga kraftige bølger mens ankeret ble forsøkt vinsjet opp.

Den er elastisk gjennom buen p.g.a egenvekten, det vil alltid være noe bue (pilhøyde) på en kjetting når du ligger for anker, så 100% "bar" vil du aldri få om du har nok kjetting ute, men snubber i tillegg anbefales. Jeg forstår at du har problemer med å rigge en snubber p.g.a. baugsprydet(?) har du tilgang til kjettingen mellom baugrullen og vinsj kan du vel uansett rigge en snubber med en gummifjær og hekte deg innpå før rullen. Også tau strammer seg, men har mindre å gå på p.g.a mangel på egenvekt. "veldig kraftige rykk" tar du med snubber. Hvis tilfellet med mistet baugspryd var fordi kjettingen var vinsjet helt stramt på et anker som sitter fast kan jeg forstå det, men usikker på om tau hadde vært mye bedre. 

  • Lat som jeg er, pleide jeg normalt bare å vinsje ut kjetting og så henge på vinsjen.  Det fungerer på en godværsdag, men skal man gjøre ting skikkelig må man bruke tau med strekkavlastere de siste metrene inn til båten.  Det er mye styr (innebærer å sitte ytterst ute på baugsprydet - og de dagene hvor det virkelig er viktig, så er det både bølger og vind).  Med tau er det ganske enkelt å bare kaste tauet rundt kryssholt, og ferdig med det.

Som sagt: rigg en snubber med gummifjær du bare hekter på mellom rulle og vinsj. 

  • Tilsvarende når ankeret er dratt opp - da bør det helst ikke være vinsjen som tar belastningen, skal man gjøre ting skikkelig får man merarbeid med å sikre ankeret.  Skal man ut i røff sjø bør ankeret sikres også om det er festet med tau, men det er litt mer "tilgivelse" når ankeret er festet til kryssholt i stedet for dyr vinsj og når det er festet med et tau som er litt elastisk i stedet for en inelastisk kjetting.

Ankeret bør sikres uansett, så det ikke raser ut. Voldsom merarbeid er det ikke eå sette inn en låsepinne eller slå en knute. 

  • Miljøvern - ankerkjetting som dras rundt ankeret i en stor diameter gjør skade på flora og fauna

Her er jeg enig. 

  • Kjetting som har vært dratt gjennom gjørme kan være ekstremt møkkete.  Denne møkka vil man helst ikke dra gjennom ankervinsj og ned i kjettingbrønn, og den får kjettingen til å ruste raskere.  Jeg vurderte å lage noe rørkoblinger frem til baugen slik at jeg kunne spyle kjettingen med ferskvann mens jeg drar den opp.  Tau blir også skittent, men det er litt mer "tilgivelig" og enklere å håndtere, pluss at det ikke er så mye av tauet som graver seg dypt ned i gjørma ...

Ja, jo, men sjelden noe problem. Som regel er det mye mer møkk på selve ankeret. Det  er dessuten  lettere å spyle rent en kjetting, og å spyle ankerbrønnen en gang i mellom. 

  • Jeg liker å komme stille og rolig til en uthavn, slippe ut ankeret uten at noen hører noe som helst, og forlate like stille og rolig neste morgen.  Ekstra bonus om jeg kan gjøre begge deler uten å starte motor, særlig dersom det er sovende naboer i uthavn.  Det er ikke så ille med vinsjen forran, men den bak den bråket veldig mye da den enda virket.  Såpass ille at noen brølte til meg: "HVA FAEN ER DET DU DRIVER PÅ MED?" en gang jeg slet litt med å få til en oppankring med to anker.  Og det var til og med midt på dagen.

Det er jo et poeng. På en annen side synes jeg det er greit at jeg hører når naboen tar opp sin kjetting så kan jeg stå opp og sjekke alt alt går bra. 

  • Enklere å måle opp taulengder og markere lengden med tau enn med kjetting.

Hvorfor det? På en annen side, min filosofi er å alltid legge ut så mye som mulig, har sluttet å være så opptatt at lengden på kjettingen. Ligger jeg på svai foretrekker jeg å finne plasser med litt svaierom, og ligger heller litt lenger ut enn å kline meg inn helt innerst i bukta. 

  • Ligger man lenge på samme plass, og båten roterer mange ganger rundt ankeret ... så føler jeg meg mer komfortabel med tau enn med kjetting.  Særlig om det er relativt grunt vann.

Det forstår jeg ikke, det må jo da være mye bedre med kjetting som ikke kan kuttes av skarpe steiner? 

  • Tau er enklere å håndtere og gir meg mer fleksibilitet, eksempelvis ...
    • Tauet kan enkelt flyttes eller byttes ut, lånes bort til en nabobåt, etc

Tja, vi har da lange  tau...  f.eks. til reserveankeret... 

  • Flytte ankerfestet mellom baug og hekk.  Relativt enkelt dersom man har en taustump og holde i, ikke like enkelt med ankervinsj og kjetting.  Ja, jeg har gjort slikt en del ganger.

Det har jeg aldri hatt behov for, men burde være mulig med tidligere nevnte taustump og kjettingkrok.

  • La ankeret ligge igjen, festet til en flaske, ballong, fender eller lignende.  Joda, man kan gjøre det med kjetting også, men det er litt mer styr (bl.a. må man være trygg på at flyteredskapet er stort nok ifht vekta på kjettingen).

Heller (heldigvis) aldri behov for, men har en ankerbøye jeg av og til bruker om jeg ikke er helt trygg på bunnen, den har lang nok line til at kjettingen kan ligge på bunnen om jeg trenger det. 

  • Bruke ankertauet til andre formål.  Det hender rett som det er at jeg har behov for et ekstra langt tau.

Som sagt, tau har vi nok av :-D

  • Forlenge ankertauet - såre enkelt med tau, skjøter jeg sammen alt jeg har av tauverk ombord så har jeg mulighet til å ankre opp på temmelig dypt vann (på den andre siden, under rolig vær kan man ankre opp på dypt vann med tung kjetting uten å gange lengden med tre).  Når akterkjettinglengden er brukt opp ... så er den brukt opp, denne er festet på innsiden av en passelig utilgjengelig boks, skal jeg ha den helt ut må jeg fjerne en madrass på senga i akterlugaren og finne frem verktøy.  På ankervinsjen forran har jeg litt enklere forhold, men det er fortsatt mye styr med å få ut hele kjettingen uten å miste den på sjøen, særlig om man "for sikkerhets skyld" har festet kjettingtampen et sted på undersiden av vinsjen.  Ja, også glemmer man å feste den igjen når man har fått opp ankeret ... jeg har mistet hele ankerkjettingen minst én gang (og fisket opp utstyret med hekkankeret).  Også må kjettingen skjøtes med tau på en eller annen måte ... og denne måten må være god nok til at man kan legge seg ned og sove komfortabelt gjennom natta.

Det er sjelden behov dersom du har lang nok kjetting. men teoretisk sett kan man skjøte på med tau man knyter inn, eventuelt bruke en sjakkel. 

  • Det er mindre masse som skal ut og inn igjen - hvilket totalt krever mindre energi, enten det gjøres med vinsj eller håndkraft.  Peter Smith mener at massen heller bør ligge i ankeret i stedet for kjettingen.
  • Kjettingen representerer mye masse med relativt lite nytteverdi - ref at massen heller burde ligge i ankeret.  En god kjetting som er lang nok kan veie mange hundre kilogram, det gir litt sikrere oppankring enn om man bruker tau.  Vel, vekt er normalt ikke noe jeg optimaliserer for - men jeg antar at det har noe innvirkning på fart og eventuelt drivstofforbruk.  Min regattaseilende ekskollega mente at det var meget viktig å velge riktig anker, men begrunnelse av at man ikke skulle ha mer vekt i baugen enn absolutt nødvendig!

Hm.. 60 m 10mm. kjetting veier  rundt 140 kg. ... Kraftig anker du skal ha da. Dessuten er den nevnte daumannseffekten viktig for god og problemfri ankring, både å få god vinkel på draget i ankeret forhold til bunnen og å dempe rykk. For turseiling er vekten neglisjerbar, men ser poenget for regattabåter. 

Krimart

Krimart

Etter min mening er kjetting helt overlegen med unntak for små båter der man skal heise ankeret for hånd (og også der bør siste 3-4m på riggen før ankeret være kjetting).  To grunner: kuttes ikke av skarpe steiner (eller naboens propell) og   "innebygget" daumann over hele lengden.  M.h.t. "bar tight": det vil alltid være noe bue (pilhøyde) på en kjetting når du ligger for anker, så 100% "bar" vil du aldri få om du har nok kjetting ute, men snubber i tillegg anbefales. Jeg forstår at du har problemer med å rigge en snubber p.g.a. baugsprydet(?) har du tilgang til kjettingen mellom baugrullen og vinsj kan du vel uansett rigge en snubber med en gummifjær og hekte deg innpå før rullen. 

 

Men tilsvar til dine argumenter: 

 

  • Det er enklere, ingen avhengigheter av at "ting skal fungere" (og er det for mye vind til at jeg greier å trekke det opp med håndkraft, kan jeg hjelpe til med motor eller bruke en av vinsjene på mast, etc).  Sant nok, det var stort sett lite problemer med ankervinsjen da den virket ... bortsett fra at det var to brytere som man måtte passe på å skru på før ankervinsjen ble brukt.  Og bortsett fra at det har vært mye tull med bryterene ute på dekk, de har vært byttet to ganger.  Ja, også da ankervinsjen forran sluttet helt å virke og hele ankerkjettingen var ute, da ... sliter man med å få opp ting.

Også kjetting kan heises for hånd, jeg har vinsj som kan jekkes manuelt. Hvis man i tillegg utstyrer seg med to tau like lange som båten med kjettingkrok i enden er det mulig å heise med genoavisnjene. 

  • Ankervinsjen forran har ikke noe frislipp-modus, så det tar tid å slippe det ut (men utslippet skjer i det minste litt mer kontrollert med vinsjen enn med ankertauet, frislipp eller ikke).

Vi har frislipp, veldig greit om det er dybde og du skal bakke inn mot brygge med sidevind som krever litt styrefart. 

  • Kjettingen er ikke elastisk - det kan medføre veldig kraftige rykk f.eks. dersom kjettingen hekter seg fast i noe skrot på bunnen.  Det var også en tråd her tidligere om noen som hadde mistet hele baugsprydet pga kraftige bølger mens ankeret ble forsøkt vinsjet opp.

Den er elastisk gjennom buen p.g.a egenvekten. Også tau strammer seg, men har mindre å gå på uten daumann.  "veldig kraftige rykk" tar du med snubber. Hvis tilfellet med mistet baugspryd var fordi kjettingen var vinsjet helt stramt på et anker som sitter fast kan je forstå det, men usikre spå om tau hadde vært bedre. 

  • Lat som jeg er, pleide jeg normalt bare å vinsje ut kjetting og så henge på vinsjen.  Det fungerer på en godværsdag, men skal man gjøre ting skikkelig må man bruke tau med strekkavlastere de siste metrene inn til båten.  Det er mye styr (innebærer å sitte ytterst ute på baugsprydet - og de dagene hvor det virkelig er viktig, så er det både bølger og vind).  Med tau er det ganske enkelt å bare kaste tauet rundt kryssholt, og ferdig med det.

Som sagt: rigg en snubber med gummifjær du bare hekter på mellom rull tog vinsj. 

  • Tilsvarende når ankeret er dratt opp - da bør det helst ikke være vinsjen som tar belastningen, skal man gjøre ting skikkelig får man merarbeid med å sikre ankeret.  Skal man ut i røff sjø bør ankeret sikres også om det er festet med tau, men det er litt mer "tilgivelse" når ankeret er festet til kryssholt i stedet for dyr vinsj og når det er festet med et tau som er litt elastisk i stedet for en inelastisk kjetting.

Ankeret bør sikres uansett, så det ikke raser ut. Voldsom merarbeid er det ikke eå sette inn en låsepinne eller slå en knute. 

  • Miljøvern - ankerkjetting som dras rundt ankeret i en stor diameter gjør skade på flora og fauna

Her er jeg enig. 

  • Kjetting som har vært dratt gjennom gjørme kan være ekstremt møkkete.  Denne møkka vil man helst ikke dra gjennom ankervinsj og ned i kjettingbrønn, og den får kjettingen til å ruste raskere.  Jeg vurderte å lage noe rørkoblinger frem til baugen slik at jeg kunne spyle kjettingen med ferskvann mens jeg drar den opp.  Tau blir også skittent, men det er litt mer "tilgivelig" og enklere å håndtere, pluss at det ikke er så mye av tauet som graver seg dypt ned i gjørma ...

Ja, jo, men sjelden noe problem. Som regel er det mye mer møkk på selve ankeret. Det  er dessuten  lettere å spyle rent en kjetting, og å spyle ankerbrønnen en gang i mellom. 

  • Jeg liker å komme stille og rolig til en uthavn, slippe ut ankeret uten at noen hører noe som helst, og forlate like stille og rolig neste morgen.  Ekstra bonus om jeg kan gjøre begge deler uten å starte motor, særlig dersom det er sovende naboer i uthavn.  Det er ikke så ille med vinsjen forran, men den bak den bråket veldig mye da den enda virket.  Såpass ille at noen brølte til meg: "HVA FAEN ER DET DU DRIVER PÅ MED?" en gang jeg slet litt med å få til en oppankring med to anker.  Og det var til og med midt på dagen.

Det er jo et poeng. På en annen side synes jeg det er greit at jeg hører når naboen tar opp sin kjetting så kan jeg stå opp og sjekke alt alt går bra

  • Enklere å måle opp taulengder og markere lengden med tau enn med kjetting.

Hvorfor det? På en annen side, min filosofi er å alltid legge ut så mye som mulig, har sluttet å være så opptatt at lengden på kjettingen. 

  • Ligger man lenge på samme plass, og båten roterer mange ganger rundt ankeret ... så føler jeg meg mer komfortabel med tau enn med kjetting.  Særlig om det er relativt grunt vann.

Det forstår jeg ikke, det må jo da være mye bedre med kjetting som ikke kan kuttes av skarpe steiner? 

  • Tau er enklere å håndtere og gir meg mer fleksibilitet, eksempelvis ...
    • Tauet kan enkelt flyttes eller byttes ut, lånes bort til en nabobåt, etc

Tja, vi har da lange  tau...  f.eks. til reserveankeret... 

  • Flytte ankerfestet mellom baug og hekk.  Relativt enkelt dersom man har en taustump og holde i, ikke like enkelt med ankervinsj og kjetting.  Ja, jeg har gjort slikt en del ganger.

Det har jeg aldri hatt behov for. 

  • La ankeret ligge igjen, festet til en flaske, ballong, fender eller lignende.  Joda, man kan gjøre det med kjetting også, men det er litt mer styr (bl.a. må man være trygg på at flyteredskapet er stort nok ifht vekta på kjettingen).

Heller aldri behov for, men har en ankerbøye jeg av og til bruker om jeg ikke er helt trygg på bunnen, den har lang nok line til at kjettingen kan ligge på bunnen om jeg trenger det. 

  • Bruke ankertauet til andre formål.  Det hender rett som det er at jeg har behov for et ekstra langt tau.

Som sagt, tau har vi nok av :-D

  • Forlenge ankertauet - såre enkelt med tau, skjøter jeg sammen alt jeg har av tauverk ombord så har jeg mulighet til å ankre opp på temmelig dypt vann (på den andre siden, under rolig vær kan man ankre opp på dypt vann med tung kjetting uten å gange lengden med tre).  Når akterkjettinglengden er brukt opp ... så er den brukt opp, denne er festet på innsiden av en passelig utilgjengelig boks, skal jeg ha den helt ut må jeg fjerne en madrass på senga i akterlugaren og finne frem verktøy.  På ankervinsjen forran har jeg litt enklere forhold, men det er fortsatt mye styr med å få ut hele kjettingen uten å miste den på sjøen, særlig om man "for sikkerhets skyld" har festet kjettingtampen et sted på undersiden av vinsjen.  Ja, også glemmer man å feste den igjen når man har fått opp ankeret ... jeg har mistet hele ankerkjettingen minst én gang (og fisket opp utstyret med hekkankeret).  Også må kjettingen skjøtes med tau på en eller annen måte ... og denne måten må være god nok til at man kan legge seg ned og sove komfortabelt gjennom natta.

Det er sjelden behov dersom du har lang nok kjetting. men teoretisk sett kan man skjøte på med tau man knyter inn , eventuelt bruke en sjakkel. 

  • Det er mindre masse som skal ut og inn igjen - hvilket totalt krever mindre energi, enten det gjøres med vinsj eller håndkraft.  Peter Smith mener at massen heller bør ligge i ankeret i stedet for kjettingen.
  • Kjettingen representerer mye masse med relativt lite nytteverdi - ref at massen heller burde ligge i ankeret.  En god kjetting som er lang nok kan veie mange hundre kilogram, det gir litt sikrere oppankring enn om man bruker tau.  Vel, vekt er normalt ikke noe jeg optimaliserer for - men jeg antar at det har noe innvirkning på fart og eventuelt drivstofforbruk.  Min regattaseilende ekskollega mente at det var meget viktig å velge riktig anker, men begrunnelse av at man ikke skulle ha mer vekt i baugen enn absolutt nødvendig!

Hm.. 60 m 10mm. kjetting veier  rundt 140 kg. ... Kraftig anker du skal ha da. Dessuten er den nevnte daumannseffekten viktig for god og problemfri ankring, både å få god vinkel på draget i ankeret forhold til bunnen og å dempe rykk. For turseiling er vekten neglisjerbar, men ser poenget for regattabåter. 



×
×
  • Create New...