
Barbaria
En viktig del, etter min mening, i diskusjonen om ankeropplegg er se på hvordan båten oppfører seg på svai. Noen svaier enormt og andre ligger helt rolig selv i relativt mye vind. Tau har dessverre den ulempen at det ikke bare kan gnages av under vann, det er også et problem med gnaging på dekk når det frisker på skikkelig og båten svaier brutalt.
Det er først når vinden, og bølgene, blir kraftig nok at et problem oppstår og da er det gjerne for sent å endre på noe, bortsett fra å slippe skiten overbord. Vi har vært inne på å ha en kombinasjon av tau og kjetting. Jeg mener da at kjettingen bør være minst så lang som den største dybden du vanligvis ankrer på. Så for vår del ca. 15 meter kjetting, en vektbesparelse på ca. 77 kg. med vår 8mm. Men etter siste storm er vi enige om at det siste vi ønsker å bekymre oss om når uværet herjer er om tauet gnages.
Flere betrakninger om tau vs kjetting her: https://boattest.com/article/reconsidering-our-anchor-rode-could-lighter-be-better
Har man kjetting så er en form for strekkavlastning viktig om man ankrer der det kan bli ruskete. I tillegg til avlastning av vinsj/utstyr må avlasteren har en god strekk for å hindre harde rykk som kan rive løs ankerfestet. Vår erfaring er at lengden på avlasteren minst bør være halvparten av lengden på båten, og tynn nok til å kunne strekke seg skikkelig.
Å dra opp kjetting i større bølger er ingen spøk det har vi fått erfare. Det kreves det god planlegging får å lykkes med det uten å ødelegge noe.
Euklid fikk totalt ødelagt hele baugsprydet på sin tur så det er krefter ute å går.