
Chiefengineer
For 10 års tid var det veldig "in" at alle skulle over på LNG som drivstoff som ble ansett for å være forhelligende hva gjaldt kunnskapene om utslipp på den tid. Noen tok skrittet fullt ut som danskebåten valgte et maskinerisystem som kun kan kjøre på "gas only", dvs. ikke en kombinasjon av MGO (marine gassolje) og LNG men kun LNG.
Dette skulle vise seg å bli en fatal avgjørelse sett i betraktning av hvordan energiprisene har utviklet seg. De som derimot installerte "duel fuel" motorer som kunne kjøre på begge deler takler prisøkningen fint da de går over til MGO-drift bare med et tastetrykk på allerede installert utstyr.
I internasjonal skipsfart dominerer tungolje med eksosrensesystemer (scrubbere etc.) mens det er andre (strengere) krav til ferdsel i spesifikke områder og verdensdeler der man må ha lavsvovel drivstoff. Bytting mellom drivstofftyper ved å frakte med seg ulike typer ombord foregår også ved passasje fra en slik sone til en annen. Trenden er strengere og strengere utslippskrav, noe kan imøtekommes ved eksosrensing og fortsatt drift på tungolje. Andre krav kan ikke imøtekommes uten å omlegge til andre drivstofftyper med lavere/uten svovelinnehold.
Edit:
Kan jo også nevne at det å forsøke å ligge i forkant av de internasjonale kravene som er satt bl.a. gjennom IMO kan føre til at man helt mister f.eks. næringgrunnlaget som har vært opparbeidet gjennom tiår fra f.eks. cruisemarkedet: https://www.nrk.no/vestland/ingen-skip-vil-kome-til-flam-i-2026-1.16012542