Jump to content

Defekte drivknuter på VP 290 / KAD43 etter 960 timer.


Julsen

Recommended Posts

Hei.

 

Har fått havari på VP 290 drevet på en Kad 43, båten er 96 mod med 910 timer bak seg og kun 60 timer etter service. Drivknuten har røket tverrs av og knust svinghjulskåpe på motor.

 

Har nå hatt båten på land tatt motor ut og inn, påmontert ny svinghjulskåpe og drivknuter mm.

 

Ved reprasjonen ble det andre drevet demonter for sjekk, her viser det seg at også denne knuten er defekt (men ikke røket ennå).

 

Bare i deler har reprasjonene kostet meg ca 30000,- og ca 40 egne arbeidstimer.

 

Båten ble kjøpt av privatperson for to mnd siden med ny service på bla drev.

 

Hvor vanlig er det at drivknuter ryker? (og begge på likt..) Burde ikke defekter i krysset bli avdekket av verksted ved service og påmontering i våres?

 

Selger henviser til at båten er privat og solgt "as is" og er ikke intrisert i å dele noen kostnader.

 

Noen som har noe erfaringer?

Skarpnes 30

Scand Baltic 29

Princess V39

Link to post

Dersom båten er annonsert med service på dreva, bør han kunne legge fram kvitteringer for dette. Kan han ikke det, så har han skrevet usannheter i annonsen. Dette skal han vel vanskelig kunne vri seg unna?

 

Det er også lite sannsynlig at begge knutene får totalhavari samtidig. Høres kanskje ut som de er blitt overhalt av en som ikke kan faget sitt, og faktisk ødelagt de istedenfor å fikse de?

Dette bør vel også komme fram av kvitteringene...

 

Det å selge "as is" er vel ikke det samme som å selge et repobjekt? Vi snakker vel om en båt til over 5/4 mill...

Redigert av larshans1 (see edit history)
Link to post

Dette kan skyldes manglende vedlikehold, kryssene (drivknutene) er slitedeler som en må påregne å bytte noen ganger i løpet av motor og drevs levetid.

Normalt merker du at kryssene er slitt ved at det oppstår vibrasjoner og litt brummelyder når du legger hardt over på roret samtidig som du har noe pådrag på motor.

Kryssene har nok vært dårlige i lengre tid før dette totalhavariet oppstod, tror jeg. Det er rimelig enkelt å sjekke kryssene når du først har drevet av, beveger bare disse i alle retninger og sjekker om det er slark samt at de kan beveges lett. Det skal ikke være slark og de skal ikke lugge.

 

Merket ikke du noen ulyder i forrkant?

 

Dersom det har vært vann i drivbelgen og det har kommet sjøvann inn i kryssene kan et havari oppstå relativt hurtig.

Redigert av SF (see edit history)

2009 Ryds 478 GTI Mercury 50 EFI

Link to post

I følge forbrukerrådet har du 2 års reklamasjonsrett på dette, og "as is" er urelevant for denne saken.

 

De anbefaler å fylle ut dette klagebrevet, selger får da 14 dager på å svare skriftlig. Dersom det ikke fører frem videre, hjelper de deg videre.

 

Her er et utdrag fra deres sider:

 

Kjøpsloven - dine rettigheter

Hører til garanti, kjøp av varer, lover, regelverk og kjøp av bil fra privatperson

 

Et kjøp er en avtale mellom kjøper og selger - begge parter har rettigheter og plikter. Kjøperen har krav på levering av rett vare - på rett sted og til rett tid. Her følger et utdrag av kjøpsloven bearbeidet av Forbrukerrådet.

 

 

Lov om kjøp av 13. mai 1988

Gjelder fra 1. januar 1989

 

Det kan være vanskelig å vite når det er forbrukerkjøpsloven (fra 2002) og når det er kjøpsloven (fra 1988) som gjelder. Her er en oversikt:

 

Forbrukerkjøpsloven gjelder:

Når privatpersoner kjøper noe fra en næringsdrivende (etter 1. juli 2002)

Når en privatperson som skal selge noe, bruker en mellommann (kjøp av bruktbil er et typisk eksempel)

Vannleveranser, kjøp av fordringer eller rettigheter

 

Kjøpsloven gjelder:

Kjøp mellom privatpersoner og næringsdrivende som er foretatt før 1. juli 2002

Kjøp mellom to privatpersoner uten bruk av mellommann

Hvis det er opplyst at mellommannen ikke er selger og at mellommannen ikke har ansvar for mangler

 

Et kjøp er en avtale mellom kjøper og selger - begge parter har rettigheter og plikter. Kjøperen har krav på levering av rett vare - på rett sted og til rett tid.

Feil og mangler ved varen

 

Kjøperen kan kreve at varen har de egenskaper som ble lovet da varen ble kjøpt, eller som framgår av annonser for varen, varens emballasje e.l. Har kjøperen gjort selgeren oppmerksom på hva varen skal brukes til, anses det som en mangel dersom selgeren ikke har sagt fra om at tingen ikke kan brukes til dette formål.

 

Varer som ikke samsvarer med sikkerhetskrav o.a. forskrifter fastsatt av offentlig myndighet, er mangelfulle.

 

Det er ikke enhver feil ved en vare som er mangel etter kjøpsloven. Dette gjelder f.eks. feil man må regne med på grunn av slitasje eller feil som oppstår som følge av uforsvarlig bruk.

 

"Solgt som den er"

 

Særlig ved salg av brukte gjenstander kan en ofte støte på vilkåret "solgt som den er". Hensikten med en slik bestemmelse er å begrense kjøperens rettigheter. Til tross for et vilkår som "solgt som den er", kan kjøperen likevel ha sine rettigheter i behold. Dette gjelder hvis gjenstanden ikke svarer til de opplysninger selgeren har gitt, eller hvis selgeren har unnlatt å gi opplysninger av betydning.

 

Det gjelder også hvis gjenstanden er i vesentlig dårligere stand enn man kunne vente. Det stilles strengere krav til en yrkesselger enn til en privatselger mht. opplysninger om gjenstanden. Å selge en ny gjenstand "som den er" vil ofte være urimelig og er derfor ikke tillatt.

Heving, omlevering, retting, prisavslag, erstatning

 

Mangler ved varen gir kjøperen rett til å kreve prisavslag, eller retting for selgerens regning. På visse vilkår kan han også kreve erstatning. Bare hvis mangelen utgjør et vesentlig kontraktbrudd, kan kjøperen kreve å få hevet kjøpet, dvs. få pengene tilbake, eller å få byttet varen.

 

En bør først rette kravet mot selgeren, men det er også en viss adgang til å rette krav mot produsenten, importøren o.a., dvs. selgersiden, hvis gjenstanden er mangelfull. Dette kan være særlig aktuelt hvis selgeren er gått konkurs.

Reparasjon

 

Selgersiden vil ofte, for å avverge andre krav fra en kjøper, tilby seg å reparere gjenstanden eller bytte den. Dette må kjøperen finne seg i hvis det skjer i løpet av kort tid etter at varen er levert og kjøperen ikke blir påført urimelig kostnad eller ulempe. Kostnadene vil kjøperen ofte kunne kreve erstattet.

 

Selgersiden kan ofte ha påtatt seg å reparere gjenstanden i "garantitiden". I så fall vil kjøperen som oftest kunne kreve at feilene rettes, selv om de ikke er mangler i kjøpslovens forstand.

 

Les gjerne gjennom Kjøpsloven også.

 

Nå kan jeg egentlig ikke så mye om dette, regner med at noen som kan også svarer :flag:

Link to post

Hei, takk for svar og råd.

 

Har i dag snakket med en jurist som mener vi bør ha en god sak, selv om veien å gå kan bli lang..

 

Starter med et brev til selger med et forslag til minnerlig oppgjør, ved evt. avslag vil jeg kreve fullt oppgjør via forliksrådet el. lign.

 

Har også motatt en rapport fra verksted det avsluttes slik:

Ved periodisk kontroll/service av drev blir bl.a olje skiftet og kryssene i knuten kontrollert for slark, ved den minste antydning til slark/bevegelse vil kunden bli anbefalt på det sterkeste og skifte dem ut da dette er en defekt som raskt utvikler seg.

 

Man skal ikke se bort fra at ett knutebrudd kan skje allikevel, men på begge drev samtidig som i dette tilfellet, ser jeg som nesten utenkelig så fremt service er utført periodisk og av kyndig person.

Skarpnes 30

Scand Baltic 29

Princess V39

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...