Jump to content

Mudring, fungerer det med tykkluft? Andre råd og tips?


maskinslusken

Recommended Posts

Jeg har ikke prøvd selv, men det skal visstnok være veldig effektivt! En lengde med 4-6" rør, evt en slange som passer på enden, en god kompressor og nok luftslange så er det bare å kjøre i gang!

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Du kjører inn trykkluft langt nede på røret du mudrer med, og når luften stiger til overflaten skaper den et sug i nedre ende av røret. Utrolig effektivt om man bare har stor nok kompressor....

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Du skriver ikke noe om dette skal betjenes av en dykker eller ikke. Jeg har noe erfaring med sistnevnte, og det er ikke en ufarlig aktivitet. Det er veldig viktig at dykkeren selv lett kan nå en stengeventil for lufttilførselen. I tillegg må det være kommunikasjon til overflaten, noen som er klar til å stenge lufttilførsel, samt også en stand-by dykker klar.

Redigert av Framtia (see edit history)

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

Takker for mange svar! Skal ikkje ha dykker ned men avstening av luft oppe på arbeids-flåten er jo veldig viktig, skal bruke ett 8 toms rør, dieselkompressor som leverer 8 kubikk luft i min. Er på jakt etter arbeidstegninger for å få laget sugestykket, noen som har det?

Link to post
Share on other sites

Som Framtia sier, feil brukt kan dette være farlig, vi hadde en tragisk dødsulykke her i Søgne for endel år tilbake der en dykker ansatt ved Sjøfartsmuseet ble sittende fast, og omkom, under slamsuging.

Bare nevner dette i tilfelle medlemmer skulle få ideer for slamsuging av båtplassen i sommer...

Link to post
Share on other sites

Nå har ikke jeg førstehånds kunnskap om dette, men jeg har latt meg fortelle om faren som oppstår hvis feks en stein setter seg i inntaket .

Da vil jo hele røret bli fylt med luft og få et vannvittig løft med en rakettliknende oppførsel som resultat... Regner med at dette er farligere jo dypere man opererer??...

Så å stå i nærheten av et slikt stålrør på overflaten er vel heller ikke helt ufarlig...

Stor er den som vet, men større er den som vet hvor man skal spørre

Link to post
Share on other sites

Har fått tak i ett sugerør nå, 4 tommer er det på, så da går det nok ann å bruke for-slanger som de bruker på oppdrettsanleggene, holder på å sjekke dette. Det kan være farlig ja, så absolutt men en må ha gitter fremfor suge-enden sånn at slangen ikkje går seg tett me stein. Skal komme tilbake om korleis dette går for den som er interessert i det.

Link to post
Share on other sites

Det er ikke kun kommunen du skal henvende deg til, men først og fremst fylkesmannens miljøvernavdeling.

 

Fylkesmannen i Vestfold har lagt ut en god del informasjon på sine nettsider. Litt ned i høyre kolonne på denne siden finner du informasjon http://www.fylkesmannen.no/fagom.aspx?m=3513 Blant annet søknadskjemaer og en orientering om saksgangen http://www.fylkesmannen.no/Flytskjema_2010_krqpm.pdf.file

mvh Knut Erik

Link to post
Share on other sites

Ville ikke hatt nett foran sålenge det ikke skal være folk i vannet. Med dybde 2-3 meter vil ikke - den ellers svært reelle faren for at røret ska fylle seg med luft - være noe problem. Lite oppdrift i 3-4 meter 4" rør.

Luftrøret kobles inn på det store røret ca 30-50 cm over enden. Enden kan gjerne være et tungt stålrør. Kommer lufta inn for nært enden blåser den ut. Er den for langt opp får du svakere sug.

 

Røret vil flyte på overflaten og føre slammet vekk, men med så liten dybde er det begrenset hvor langt du klarer å presse slammet. Bruk en kuleventil i båten på trykkluftslangen slik at du kan justere luftmengden. Det virker ikke med for mye luft.

 

Det kan være en fordel å ha tungt sugestykke (med blylodd?) og etpar blåser på slangen i passende avstand over det slik at det er lettere å suge til riktig dybde samt flytte slangen.

Prøv aldri å ta noe ut av suget uten at det er stoppet og tømt for luft. Får du armen inni er det nesten umulig å få den ut igjen selv om enden er i overflaten.

 

Hvis du har en plass på land du kan legge slammet er det kanskje lettere å få lov. Dette må i tilfelle ikke være særlig høyt over vannflaten med så liten dybde.

 

Hvis du bruker vann til å suge istedenfor luft er det litt vanskeligere å få det til, men da kan du legge slammet ned på dypt vann istedenfor å slippe det i overflaten slik en gjør med luft.

 

Lykke til

 

Mons

Mons

Link to post
Share on other sites

Hei

dette har jeg arbeidet en hel del med,hvordan har du tenkt å styre suget uten dykker . Hved hjelp av suget kan du flytte store steiner: sett suget mot steinen med fult lufttrykk og den suger seg fast så kan du dra steinen ( nesten svømme ) dit du vill, steng luften og steinen løsner. Med bare 2-3 meter dybde så er efekten litt begrenset. Som nevnt tidligere så lønner det seg å ha bra tyngde i røret , spesielt på litt dyp. Det er ikke gunstig at suget flyter opp ukontrolert når du kobler til luften.

Link to post
Share on other sites

Tusen takk for gode råd og tips! Er verdifullt å ha med seg videre i planleggingen av dette prosjektet.

Hvor langt trur du det er mulig å presse sanden med ett 4" rør? Hvis en går opp i dimensjon på røret er det vell store muligheter for at sugeeffekten blir dårligere på så grunt vann? Har tenkt å styre suget med tau eller liknende, planen vår var å ha en arbeidsflåte å jobbe ut fra og i å med at det er så pass grunt med oss tror vi det skal gå å styre suget. :fishing:

Link to post
Share on other sites

  • 2 måneder senere...

Det ble ikkje den heilt store suksessen, med trykkluft var det for grunt, fekk dårlig effekt. Med vann-ejektor ble det egentlig bra, men sanden/mudderet var så pass hardt at det ble veldig tungt å arbeide med, vi ble for lite folk til å få det skikkelig til rett å slett. Vann-ejektor er så absolutt å foretrekke! Ta kontakt viss noen vil ha fyldigere info/ hjelp fra noen som har prøvd dette.

Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...

Blåser liv i denne gamle tråden.

 

Regner med det må vere ein viss dybde for å få dette til å fungere? Planlegger å mudre langs en kai inni en liten molo der det har komt eindel finmasse igjennom steinene i moloen.

Dybde ca 1-2m idag. Som må heves ca 3-4 meter over molokanten.

 

Hvor stor kompressor er nødvendig?

Er det mulig å bruke 4'' plast kloakkrør?

 

Ved vann-ejektor? Hva blir brukt til å drive denne? Blir prinsippet det samme?

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...