Jump to content

VHF antenne


REM

Recommended Posts

(sen efter vad jag hört så er ikke VHF'n  like känslig för 'stående-våg' som den gamle

PR-radion var,  der antennkabelns lengd fra antenn ner til radion helst skulle vara en

jämn multipel av våglängden, om jag nu husker rett!)

Jeg er heller ingen superekspert på antenner, men jeg har også hørt at en kan ignorerer behovet for at lengden av kabelen skal være et jevnt multippel av bølgelengden. Men lange tynne kabler, - det er noe annet. Da kommer tapet inn. Og kanskje min testantenne kunne blitt anda bedre uten den 5 - 6 meter lange skjøtekabelen jeg også brukte?

 

Lars H.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post

Jeg er heller ingen superekspert på antenner, men jeg har også hørt at en kan ignorerer behovet for at lengden av kabelen skal være et jevnt multippel av bølgelengden. Men lange tynne kabler, - det er noe annet. Da kommer tapet inn. Og kanskje min testantenne kunne blitt anda bedre uten den 5 - 6 meter lange skjøtekabelen jeg også brukte? Lars H.

Hvis antennen er 50 ohm, kabelen OG senderutgangen likeså (på vedkommende frekvens), har kabellengden ingen betydning! (Rent bortsett fra større tap i lengre kabel!) Når vi så vet at du må firedobble effekten for å dobble rekkevidden, spiller de få metrene med "skjøtekabel" (så fremt DEN også er 50 ohm) mindre rolle.

 

Så til "myten" om kabellengden som et multiplum av bølgelengden.... Tenk deg at SWR (Standing Wave Ratio = mistilpasningen) ser ut som en "sinusbølge" langs kabelen; Hver gang denne "sinusbølgen" går gjennom null, har du tilpassning (= 50 ohm på frekvensen) Den metriske AVSTANDEN mellom hver nullgjennomgang, er bestemt av frekvensen gange hastighetsfaktoren (f.eks. 0,66 for RG 58/U) på kabelen. Hvis du HAR tilpassning, er det ingen "sinusbølge" (SWR = 1:1) og kabellengden spiller ingen vesentlig rolle. (Men sjekk tap for  kabelen på vedkommende frekvens i kabeltabellene; Tapet øker med økende frekvens, og noen kabler har bedre tapstall enn andre.) Den enkleste måten å sjekke om du HAR mistilpassning på, er vha. et SWR-meter; Tilkoble instrumentet i antennekabelen og bruk i tillegg en skjøtekabel med "odde" lengde; Sett så inn denne skjøten på begge sider av instrumentet; Hvis du ikke får utslag på instrumentet i noen tilfeller, har du garantert riktig tilpasning.

Hvis du derimot har mistilpasning, vil også kabelen virke som antenne for en del av effekten... Tenk deg da hva som skjer med andre ledninger som ligger nær inntil antennekabelen... :smiley:

 

(Håper dette ikke ble FOR vitenskapelig) :flag:

Kystskipper 1984. Marintek Tr.heim.

Link to post

Vel talt Marwin,

 

Bare en liten tilleggskommentar: hvis det er praktisk mulig kan det være en fordel  -  eller i det minste en interessant øvelse  -  å forsøke med SWR-instrumentet på to forskjellige steder. Nemlig med SWR innskutt mellom VHF-apparatet og antennekabelen, for å finne tilpasningen der. Og hvis mulig med SWR innskutt mellom antennekabelen og antennen, for å finne en eventuell mistilpasning der. (På en seilbåt med mastetoppantenne kan den siste delen av testen medføre en dose akrobatikk....)

 

mvh

Poseidon

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post

Hei.

 

Hadde vært artig å testet litt med et SWR meter, både på originalantennen, og nødantennen. Før bygget vel radioamatører slikt utstyr selv. Noen som har oppskrift på hvordan snekre et slikt meter for VHF?

 

Lars H.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post

Bare en liten tilleggskommentar: hvis det er praktisk mulig kan det være en fordel  -  eller i det minste en interessant øvelse  -  å forsøke med SWR-instrumentet på to forskjellige steder. mvh  Poseidon  

Men det jo noe lignende jeg nevner:

"Tilkoble instrumentet i antennekabelen og bruk i tillegg en skjøtekabel med "odde" lengde; Sett så inn denne skjøten på begge sider av instrumentet; Hvis du ikke får utslag på instrumentet i noen tilfeller, har du garantert riktig tilpasning. "

Sorry at jeg er så knotete til å forklare meg :headbang:  

1.  Koble SWR-metret direkte på apparatet, i rekkefølge: VHF - SWR - antennekabel - antenne. Avles.

2.  Koble SWR-metret via "oddekabel" på apparatet, i rekkefølge: VHF - "oddekabel" - SWR - antennekabel - antenne. Avles.

3.  Koble SWR-metret via "oddekabel" på apparatet, i rekkefølge: VHF - SWR - "oddekabel" - antennekabel - antenne. Avles.

Hvis alle 3 avlesninger gir SWR = 1:1,  TRENGER du ikke å utfordre skjebnen med mastebestigning; Da VET du at alt er ok...

Det du da egentlig har gjordt, er å måle 3 steder på den totale antenne kabelen (minst to av dem uten resonante kabel-lengder). HVIS det hadde vært mistilpasning, ville minst 2 av målingene gi utslag.

SWR-"skalaen" er logaritmisk.... Det betyr i praksis at du kan tillate en SWR på 1,5 : 1, uten at det behøre å bety noe som helst for rekkevidden; Er den over 2:1, begynner det å bli litt bekymringsfullt, for den reflekterte effekten "sendes tilbake" til utgangstransistor(ene) (PA-trinnet) og bidrar til ytterligere oppvarming av dette :nono:

Kystskipper 1984. Marintek Tr.heim.

Link to post

Hei.

Hadde vært artig å testet litt med et SWR meter, både på originalantennen, og nødantennen. Før bygget vel radioamatører slikt utstyr selv. Noen som har oppskrift på hvordan snekre et slikt meter for VHF? Lars H.

Ang. konstruksjon av SWR-meter for 2-meter: Har nogle hyllemeter med radioliteratur, og et eller annet sted HAR jeg en kokebokoppskrift på dette; Tror den er sakset fra QST fra tidlig på 80-tallet. Men, da SWR-meter er ganske rimelig i dag, vil jeg heller anbefale kjøp enn konstruksjon. Kalibrering av slik selvkonstruksjon, er derimot forholdsvis enkelt. Hvis intr. for dette er VELDIG stor, skal jeg lete gjennom haugen... :headbang:

Kystskipper 1984. Marintek Tr.heim.

Link to post

Men, da SWR-meter er ganske rimelig i dag, vil jeg heller anbefale kjøp enn konstruksjon.


Hadde jeg hatt problem med VHF'en hadde det kanskje blitt aktuelt, men den grønne Sailor RT2048 enheten  fungerer utmerket.
Kalibrering av slik selvkonstruksjon, er derimot forholdsvis enkelt. Hvis intr. for dette er VELDIG stor, skal jeg lete gjennom haugen... :cheers:
Nei, for all del, la haugen ligge i fred!  :confused:  
Kan ikke dy meg, legger ved et bilde av meg som radiotelefonist (sommerjobb) på Sanct Svithun da jeg var 17 år. Den blågrønne Simrad senderen med fiskeribølge (ikke noe VHF da) rett over meg og Marconi(?) telegrafi/telefoni kortebølgesenderen til høyre. Alt ligger nå på havets bunn. Båten gikk ned høsten etter jeg mønstret av.

 

Bilde

 

Lars H.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post
  • 2 måneder senere...

Hej

 

har funnit ytterligare en variant av 'VHF Reservantenn'

 

den kallas tydligen 'Slim-Jim' bland amatörradiofolk

BildeBildeBilde

Antenna er laget av TV type flatkabel av den grå perforerte typen. Den veier nesten ingenting og er derfor meget fin til å ha med seg hvis man er på tur og har med seg et håndapparat. Da kan man øke rekkevidden betraktelig ...................................

 

OBS måtten är för 2m bandet vilket är 148-149 Mhz, måtten måste modifieres så att dom blir

till 156,80 MHz kanal 16 (Nöd o anropskanal!)

Bilde

 

http://www.hamradio.no/la2pj/antenner/slimjim2.htm

http://www.sm6wya.com/projekt/jpole.html

http://www.hamuniverse.com/slimjim.html

http://www.southgatearc.org/techtips/slimjim.htm

S/Y Gunga Din

Link to post

Hei Gunga Din: Er dette en 5/8-dels antenne??

det vet de katten..............

 

jag har lest in ett ROC-certifikat i höst (proff VHF-certifikat)

så kom vi o snakke om nödantenner, det finns en nackdel med den förste

antennen vi hade med her,på denne sidan, den man gör av en Koax-kabel

det er att man måste hålla ut den oskalade kabeln i 90gr vinkel ut från

själva antennen, vilket gör den svår att hissa upp i en mast eller tape fast

på en åra/paddel eller liknande!

så jag frågade läraren om han hade tips på någon annan variant som

var enkel o göra! Då föreslog han denna 'slim-jim'-antennen

S/Y Gunga Din

Link to post
  • 2 måneder senere...

Heisan ,har idag en stål antenne til vhf'n min . Trur den er gammel og ferdig for bytte ,jeg hører ikke alle og alle hører ikke meg (kansje en fordel) . Merker dette da vi er flere båter og jeg ikke svarer på annrop ,da lurer følgebåtene om jeg sover .Da er spørsmålet ,hva skal jeg kjøpe og hva skal jeg holde meg langt unna ? Er jo litt og velge i så hadde vært kjekt med litt info .

Har jo lest litt rundt om men stoler mere på ærfaring herfra :yesnod:

Og er det viktig og ha akurat kabel , og ikke noe som ligger i en kveil til ikkeno ?

 

 

Tine II

Medlem i Solviken båtforening , Redningsselskapet og KNBF
Vi sees på sjøen og lytter på K-77

Link to post

Lengere antennen er bedre forsterkning vil du få.

 

En helbølge (1/1) har vært den beste antennen, men da har den blitt uhorvelig lang. En 1/4 bølge, 1/2 bølge eller en 5/8 bølge er vanlige antenner.

 

Lengeden variere fra 3" til 8" (fot).

 

Jeg selv kjøpe en 3" antenne (0,90 meter) og har en forsterkning på 3 db. Den kostet ca kr.400,- hos Seatronic i Moss. Fungerer meget bra.

 

Disse korte antennene, ca 23 cm, er kun for kystnære forhold.

 

Du må også tenke på båtens utseende når du kjøper antenne.

Kallesignal: LA9312 MMSI: 257048160

Link to post

Lengere antennen er bedre forsterkning vil du få.

 

En helbølge (1/1) har vært den beste antennen, men da har den blitt uhorvelig lang. En 1/4 bølge, 1/2 bølge eller en 5/8 bølge er vanlige antenner.

Den første påstanden er en sannhet med visse modifikasjoner.

Den neste påstanden om at en helbølgeantenne ville bli uhorvelig lang, den forstår jeg ikke helt - for på VHF er bølgelengden ca 2 meter . . . .

 

En annen sak er at dårlige signaler inn og ut godt kan skyldes antennen, men det kan like gjerne skyldes antennekabelen. Slike kabler har nemlig en tendens til å virke omtrent som veken i et stearinlys - den suuuuuger til seg fuktighet og blir bare dårligere og dårligere etter som tiden går.

 

mvh

Poseidon

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post
Ja si det du ? Nei tenker ikke mye på utsende , men klart det behøver ikke se for jævlig ut heller .Passer ikke helt med en tykk 2 meter ,dem kan de svære båtane ha . Men 90 cm er flott det . Har radioantenne ,walkie antenne og vhf antenne i dag , walkie'n kunne vært noe mindre men pytt pytt .

Poseidon sier kabelen suger til seg vann når den blir gammel ,min er sikkert gammel . Ser nesten ut som kabelen er litt tynnere også men sikkert synsbedrag . Er vel ikke den jobben jeg gleder meg til heller da og bytte antenna ,mye greier med og føre kabelen ned og inn til vhf .

Som sagt så lurte jeg på da om det er noen spesielle som er bedre enn andre , prismessig så er det ganske likt .Gemotech har til 380- mener jeg det var og det er jo ok .

 

Tine II

Medlem i Solviken båtforening , Redningsselskapet og KNBF
Vi sees på sjøen og lytter på K-77

Link to post

Ja si det du ? Nei tenker ikke mye på utsende , men klart det behøver ikke se for jævlig ut heller .Passer ikke helt med en tykk 2 meter ,dem kan de svære båtane ha . Men 90 cm er flott det . Har radioantenne ,walkie antenne og vhf antenne i dag , walkie'n kunne vært noe mindre men pytt pytt .

Poseidon sier kabelen suger til seg vann når den blir gammel ,min er sikkert gammel . Ser nesten ut som kabelen er litt tynnere også men sikkert synsbedrag . Er vel ikke den jobben jeg gleder meg til heller da og bytte antenna ,mye greier med og føre kabelen ned og inn til vhf .

Som sagt så lurte jeg på da om det er noen spesielle som er bedre enn andre , prismessig så er det ganske likt .Gemotech har til 380- mener jeg det var og det er jo ok .

 

Tine II

<{POST_SNAPBACK}>

Tror ikke fabrikatnavnet spiller så stor rolle. Det jeg imidlertid har sett er at de billige antennene har lavkvalitet coaxkabel som er vanskeligere å terminere skikkelig til connectoren. Litt plunder her og du har plutselig flere db i tap.

Appropos utseende. Du hører vel ikke til dem som kjekt tilter antenna 15-20 grader bakover slik at den matcher med frontrute, overbygg el.?

Fjord 26AC,  FjordDolphin 900, Princess 35, Fairline 43 Fly, HIghField 320, Ukjent 15´ med 9,9.

ad. planlegging:

"Selv den mest nitidige planlæggning, kan ei erstatte det reneste griseheld". StormP

"Alle kan ha en plan, inntil de får en knyttneve midt i trynet" Mike Tyson

Link to post

spesielt fra helikopter . . .

<{POST_SNAPBACK}>

Godt poeng Poseidon, for med antenna på snei kan man vel kommunisere med både helikopter og ubåter? :wink:

Fjord 26AC,  FjordDolphin 900, Princess 35, Fairline 43 Fly, HIghField 320, Ukjent 15´ med 9,9.

ad. planlegging:

"Selv den mest nitidige planlæggning, kan ei erstatte det reneste griseheld". StormP

"Alle kan ha en plan, inntil de får en knyttneve midt i trynet" Mike Tyson

Link to post

Appropos utseende. Du hører vel ikke til dem som kjekt tilter antenna 15-20 grader bakover slik at den matcher med frontrute, overbygg el.?

<{POST_SNAPBACK}>

 

Hihi , neida lærte da noe på vhf kurset da . Sånn for og nevne det så er den rundstrålende . Så når gutta kommer med svære båter med svære targabøyler , så sender den nesten rett opp og rett ned .Vis jeg lærte riktig . Antenne skal stå loddrett (håper jeg husker riktig nå da )sånn at det er sagt . Men ser jo tøft ut da med noen svære antenner som ligger bakover da . For ta en tur imårra da , eeee idag og shoppe litt .

 

rem . posta sammtidig vi :lol:

 

Tine II

Redigert av TINE II (see edit history)

Medlem i Solviken båtforening , Redningsselskapet og KNBF
Vi sees på sjøen og lytter på K-77

Link to post

Ja si det du ? Nei tenker ikke mye på utsende , men klart det behøver ikke se for jævlig ut heller .Passer ikke helt med en tykk 2 meter ,dem kan de svære båtane ha . Men 90 cm er flott det . Har radioantenne ,walkie antenne og vhf antenne i dag , walkie'n kunne vært noe mindre men pytt pytt .

Poseidon sier kabelen suger til seg vann når den blir gammel ,min er sikkert gammel . Ser nesten ut som kabelen er litt tynnere også men sikkert synsbedrag . Er vel ikke den jobben jeg gleder meg til heller da og bytte antenna ,mye greier med og føre kabelen ned og inn til vhf .

Som sagt så lurte jeg på da om det er noen spesielle som er bedre enn andre , prismessig så er det ganske likt .Gemotech har til 380- mener jeg det var og det er jo ok .

 

Tine II

Hvis kabelen ikke ser helt god ut, ville jeg heller byttet den. Antenner går vel ikke så ofte i stykker, men får kabelen anleding til å ta opp vann er den "slut" (som svenskene sier)
Link to post

Ringte ei bjelle plutselig.

Stål antenne.

Høres nesten ut som om du har ei sånn Metz antenne.

Det er den eneste VHF antenna jeg har hørt noe dårlig om. Har en slik selv for ordens skyld.

Ellers er vel alle disse glassfiberantennene på ca. 1.5 m. like bra.

Det betyr også litt hvordan andre antenner er plassert. Tommelfingerregelen sier en 1/4 bølgelengde av den antenna med den laveste frekvensen.

Store Norske Kullseilingskompani.

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...