Jump to content

Firmaregistrert lystbåt


fanaholmen

Recommended Posts

I min omgangskrets er det mange som har eller kjenner noen som har lystbåt, da oftest Princess og Fairline som er registrert i ett eller annet firma eller har registrert båten som et firma. Dette virker jo kjempesmart med tanke på driftsutgifter som service, diesel osv. De fleste med store båter tanker jo diesel direkte fra tankbil. Er det noen som kan bruksanvisningen på å registrere båt som firma eller som firmabåt da min regnskapsfører nekter meg dette. Lurer på å skifte regnskapsfører dersom det er løsningen for å få en som er litt mer velvillig. Når det gjelder diesel fra tankbil må man da ha et firma som faktureres eller kan privatpersoner gjøre dette også.

Link to post

Det er vel ikke så veldig vanlig egentlig for det er langt fra så enkelt som mange tror. Men nekter regnskapsføreren din deg det? Det høres merkelig ut, det er vel heller en anbefaling


"Det hender ikke ofte, men kan dog slumpe - at nogen har til ansigt der andre har til rumpe"

 

D1

Link to post

Skattemyndighetene er på hugget når det gjelder dette, da det har vært en del folk som har kjøpt båter for utleie, og kun leide ut en gang i blant for symbolske summer til venner og kjente. Hvis den skal stå som firmabåt til bruk for de annsatte, så tipper jeg at man må kunne dokumentere bruken, så de kan kreve inn skatt av noen. :sailing: .

Hvorfor kan man ikke kjøpe diesel fra bil? Tipper det går bra, da det kommer tankbil hjem til folk for å levere fyringsolje.

Link to post

Det er sikkert ikke det du vil høre, men regnskapsføreren din er slett ikke så dum. For meg bærer alltid en lystbåt preg av å være hovedsakelig til privat bruk og da har det ingen ting i en virksomhet å gjøre. Om du klarer å få caset til å se helt likt ut som en firmahytte så begynner du kanskje å nærme deg noe, men ofte er det mye større praktiske utfordringer knyttet til bruk av en båt sammenlignet med en firmahytte. De fleste kan bruke en hytte, men desverre (eller heldigvis) er det ikke så mange som er komfortable med å bruke en båt.

 

Du kan jo prøve rødmetesten også: klarer du ovenfor alle; dine venner, familie, ansatte og skattemyndigheter å gjøre rede for hvorfor du har lagt båten i virksomheten uten å rødme?

 

Rådet er helt klart; la være.

 

Hilsen en kjedelig

Sjær i Sjøen

Representant for Folk i båt-bevegelsen og venn av paraplydreggen.

Link to post

Å registrere lystbåt som firmabåt (med de muligheter som forefinnes) utløser minst 1 av 2 krav.

 

Utleie med dokumentasjonskrav i forhold til egeninntjening som dekker de faktiske omkostninger samt fordelsbeskatning dersom du bruker båten selv. Det skal da føres logg for motortimer som (hvis AS/beslektede) revisor skal kontrollere. Fordelsbeskatningen for egen-bruk kan i gitte tilfeller være noe høy.

 

Firmabåt istedet for hytte, med da gitte krav om at båten leies/lånes ut til ansatte på ellers samme vilkår som ved firmahytte. Er lånet vederlagsfritt utløser dette igjen fordelsbeskatning i utgangspunktet, men dette kan regnskapsfører/revisor ta en vurdering på.

 

Du har i og for seg et tredje alternativ, Sightseeing/beslektet. Men dette utløser krav om sertifisering fra sjøfartsdirektorat som gjerne koster mer enn det smaker.

 

Dersom du anskaffer båt, som "frynsegode" for daglig leder, kan ikke regnskapsfører nekte deg det, men igjen, fordelsbeskatningen kan være avgjørende. Frynsegoder kan jo være så mangt i dag, alt fra fri aviser til båt/hytte/reiser.

 

Dersom du foretar en vurdering i forhold til kun å få diesel fra tankbil eller lignende, så har ikke dette noe relevans. Tankbil kan du få uansett, men leverandør forutsetter et visst minstevolum samt god lufting. Momsen derimot er en annen sak.

Link to post

Det trådstarter nok er ute etter er å få bekreftet om dette er mulig slik at han endelig kan puste lettet ut med et tilfredstillende svar på det han lenge har lurt på; "hvordan i helvete har de råd til de jævli båtene". "Åjaaa.. firma ja.. tenkte nok det ikke var oppsparte midler ja...for de kan da ikke tjene sååå fett" :lol::lol:


"Det hender ikke ofte, men kan dog slumpe - at nogen har til ansigt der andre har til rumpe"

 

D1

Link to post

Det trådstarter nok er ute etter er å få bekreftet om dette er mulig slik at han endelig kan puste lettet ut med et tilfredstillende svar på det han lenge har lurt på; "hvordan i helvete har de råd til de jævli båtene". "Åjaaa.. firma ja.. tenkte nok det ikke var oppsparte midler ja...for de kan da ikke tjene sååå fett" :lol::lol:

 

LOL :lol::lol:

Navigare neccesse est, vivere non est neccesse.

Link to post

I min omgangskrets er det mange som har eller kjenner noen som har lystbåt, da oftest Princess og Fairline som er registrert i ett eller annet firma eller har registrert båten som et firma.

 

Hvis du vitterlig er i en omgangskrets der dette er vanlig, kan du vel bare spørre dem du omgås?

 

Er for øvrig ikke så sikker på at dette er så vanlig. Jeg har derimot bekjente der drivstofforbruket tas på firmaet. Driver man eksempelvis tranportfirma er det relativt enkelt å "gjemme bort" litt dieselforbruk.

Link to post

Jeg får ikke fradrag for momsen på diesel som er kjøpt til bil som firmaet eier. Dette fordi det er en bil på hvite skilter. Hadde det vært grønne skilter, hadde jeg fått det. Eller om det er en kombinertbil eller lastebil (over 3.5t). Husker ikke hvordan det er med minibuss.

 

Derfor står bilen registrert på meg nå, og ikke på firma.

Vifa - Bruce Roberts 35

Tidligere: EOS - Tidligere Vifa/Fryd - en fungerende Maxi 77
Mitt andre prosjekt: Den grønne bie - En ikke helt standard Land Rover Discovery

Link to post
Dersom man er momsregistrert og inngående mva er mindre enn utgående vil man få fradrag for mva.

 

Nå er det slik at alle, både selskaper og privatpersoner, må betale merverdiavgift. Men ett firma får refundert utgående merverdiavgift, og i dette regnstykket trekkes inngående merverdiavgift i fra.

Dersom selskapet har fått inn mer merverdiavgift enn det har betalt ut, må selskapet betale overskytende til skatteetaten, og dersom selskapet har betalt mer merverdiavgift ut enn det har fått inn, vil skatteetaten betale tilbake dette til selskapet direkte.

Selskapet får altså refundert hele den merverdiavgiften som er betalt ut, men med direkte avregning i regnskapet for inkommet merverdiavgift.

 

Forøvrig tilkommer merverdiavgifte kun på produkter hvor det er skapt en merverdi(logisk), dette betyr i praksis at det er ikke er mva på bruktsalg, med mindre båten er importert, hvorledes merverdiavgift må betales ved innførsel.

Redigert av adeneo (see edit history)
Link to post

Din fremstilling er nok litt forenklet adeneo. Et selskap som er mva-registrert kan ha anskaffelser av varer og tjenester som det ikke gis fradrag for inng mva på. I "gamle dager" var dette enkelt; alt som hadde med persontransport å gjøre, samt alt man dyttet inn i kroppen gjennom munnen ga ikke mva fradrag. I tillegg kommer selvsagt gaver og representasjonslignende arrangementer (f.eks. golfturnering mitt firma arrangerer årlig). Er ikke helt oppdatert på detaljene i dag, men er redd en del frynsegoder også kommer inn her.

 

mvh

Skjær i Sjøen

Redigert av Skjær i sjøen (see edit history)

Representant for Folk i båt-bevegelsen og venn av paraplydreggen.

Link to post

Du kan vel kjøpe hva du vil på firmaet, hva regnskapsføreren måtte mene er jo helt uinteressant, få tak ien ny. Problemer jo hvis du faktisk begynner å utgiftsføre ting til båten så vil jo noen spørre om bruken. Og det er jo da dette med transaksjoner mellom firmaet og firmaets nærtstående kommer inn i bildet. Alle ytelser er jo som kjent skattbare.

 

Hvis du derimot bare har betalt forsikring og 50 liter diesel i løpet av en sesong så er det vel ingen lov som kan hindre deg i å ha en båt liggende. Så lenge transaksjonene er reelle så kan jo du drive med så dårlig business du bare vil.

 

Du er ikke lovpålagt å være en dyktig forretningsmann, men du er lovpålagt å ikke drive "snik-uttak" av penger fra firmaet.

 

Mvh

Redigert av MagneO (see edit history)
Link to post

Limer inn en artikkel fra Båtliv i Mai 2005

 

Båtliv har grunn til å tro at Akershus fylkesskattekontor og Tollregion Oslo og Akershus er i ferd med å avsløre unndragelse av skatt,

moms og tollavgifter for flere titals millioner kroner i det såkalte «Lystbåtprosjektet».

| TEKST OG FOTO: FRODE PEDERSEN |

 

Målgruppen for prosjektet er næringsdrivende som har dyre lystbåter i regnskapet og som ikke driver profesjonell utleie, kjøp og salg av båter.

For tollvesenet er alle som innfortoller dyre lystbåter interessante, uavhengig om det er en person eller virksomhet.

 

– Ja det er riktig, vi jobber med vesentlige forhold i flere titalls selskaper og enkeltmannsforetak som enten driver med fiktiv utleie av båt,

eller som på annen måte forsøker å lure drift av store og meget dyre båter inn i bedriftens regnskap.

Med vesentlig mener vi i saker der det er snakk om skatte- og momsunndragelser for flere hundre tusen kroner til flere millioner, sier kontorsjef Truls Valmestad ved Akershus Fylkesskattekontor.

 

Mange «prøver seg

Samarbeidspartnerne i Lystbåtprosjektet ser en klar tendens til at flere og flere prøver seg på båtmarkedet. Mange er notoriske svindlere, andre har bare fått et «godt råd» på barkrakken av en bekjent som sier at «gjør du det slik, og bare leier ut litt, så har du skaffet deg en billig båt».

Prosjektet har også avslørt at det i mange tilfeller ikke foreligger noen markedsundersøkelse forut for en investering på flere millioner.

For mange kan dette få en skjebnesvanger utgang. – I mange tilfeller handler dette om enkeltmannsforetak, eller personlige selskaper, hvor det er familiens egen pengepung som blir garantisten når vi kommer for å hente vårt utestående, sier leder for prosjektet ved Akershus fylkesskattekontor Amund Brusveen.

 

Flere etater

Lystbåtprosjektet er et samarbeid mellom Akershus fylkesskattekontor, (prosjektkoordinator/kontroll), Tollregion Oslo og Akershus (samarbeidspartner

kontroll/import), Bærum likningskontor (kontroll), Oslo fylkesskattekontor (kontroll) og Oslo likningskontor (kontroll).

Totalt er 15 personer involvert i prosjektet. Sammen skaffer de seg erfaringer på et område som til nå ikke har vært særlig fokusert.

Det har da også gjort at juks og bedrag med båter har fått vokse gjennom mange år. De har så langt avslørt en utstrakt bruk av båtkjøp til å hvitvaske penger.

Et like vanlig trekk i disse sakene er at mange også jukser ved import av båter. Falske fakturaer for å slippe billigere avgifter er vanlig.

Penger går både over og under bordet i mange saker der det er snakk om kjøp og salg av båt. Båter som er fortollet inn uten motorer, og når tollvesenet ringer for å sjekke hvilke motorer som skal inn, er det i følge tollsjef Elisabeth Haugan mistenkelig mange som har en gammel bilmotor de skal marinisere.

 

– Vi følger mange av importselskapene som annonserer i norske båttidskrifter, og vi ettergår også privatimport. Hvilke metoder vi bruker ønsker vi ikke å komme inn på så lenge vårt system i utgangspunktet er basert på tillit mellom oss og den som fortoller, sier Elisabeth Haugan, kontorsjef ved Bedriftskontrollkontoret Tollregion Oslo og Akershus.

 

Allerede på slutten av nittitallet avslørte Tollregion Oslo og Akershus tollsvindel med lystbåtimport for over 16 millioner kroner i en tilsvarende aksjon. Den gang var ikke fylkesskattekontoret med.

 

 

 

SKATTEJUKS FOR TI-TALLS MILLIONER:

 

Oppfinnsomt?

Årsaken til at dette nå er fokusert skyldes egentlig en sak tilbake på nittitallet, hvor en overmodig forretningsmann fra Asker tok inn en større "firmabåt".

I flere år roterte den i regnskapet med krav om fradrag for både service og vinteropplag. Den seilte også Færdern selv om den beviselig ikke var tollet inn. Eierens argument for ikke å betale toll var at han seilte så mye i internasjonalt farvann.

Prosjektledelsen er forundret over hvor oppfinnsomme mange tror de er. Det er ikke bare å starte et eget selskap, og så kjøpe båt til millioner for å utgiftsføre den som driftsmiddel over personlig ligning, i enkeltmannsforetaket, eller som en utgiftspost i et større firmaregnskap. I utgangspunktet hører ingen båter som benyttes av eierne privat hjemme i et firmaregnskap, mener skattejegerne. Et eiendomsselskap som kjøper en båt for å drive med utleie som bi-gesjeft kan oppfattes som lite logisk forretningsdrift, og må kanskje finne seg i å få en telefon fra «etterforskerne på fylkesskattekontoret.

 

Ta kontakt

 

– Hvorfor kan ikke folk ringe oss før de begår dumheter. Vi kan gjerne gi noen råd og tips til folk som får «gode råd» om billig båtfinansiering. Kanskje

flere da får en bedre båtferie med familien om båtkjøpet er gjort etter boka, spør Walmestad Og det ringes mye om dagen. Men så langt har telefonene i all hovedsak gått fra skattejegerne til dem som er mistenkt for unndragelser. Ikke nødvendigvis fordi de er med og unndrar skatt med vilje, men fordi gode venner har laget leieavtaler utstedt i deres navn. På fagspråket heter dette «konstruksjoner». – Vi har ringt for å sjekke slike vedlagte «leieavtaler» ved flere anledninger, og folk er blitt ganske sjokkerte når vi ettergår dette. Som regel innrømmer de raskt at de aldri har satt sine ben om bord i båten de står som leier av hele sommerferien i fjor, sier Brusveen.

 

 

PROSJEKTET HAR FORELØPIG AVDEKKET FØLGENDE TENDENSER:

 

• Privatpersoner utgiftsfører dyre lystbåter i næringsvirksomhet for å oppnå skattemessige og avgiftsmessige fradrag.

• Virksomhetene har ofte utleie av båt som en binæring, selv om man har sett eksempler på at det dannes virksomheter kun med det formål å oppnå skattemessige- og avgiftsmessige fradrag. Sistnevnte har som regel minimal eller ingen omsetning.

• Ved salg av båter fra virksomhet til eier kreves ikke utgående merverdiavgift på salget.

• Urealistiske salgsverdier (symbolsk sum) ved salg av båt fra virksomhet til eier.

• Det beregnes ofte for lite hk- avgift ved innførsel – for eksempel for bare 1 av 2 motorer.

• Flere er tatt for å smugle båter over grensen

• Det oppgis for lave verdier ved fortolling for å redusere innførselsmoms.

 

 

Link to post

Din fremstilling er nok litt forenklet adeneo. Et selskap som er mva-registrert kan ha anskaffelser av varer og tjenester som det ikke gis fradrag for inng mva på.

 

Det er riktig, og dette utgiftsføres, men skal ikke føres i mva regnskapet, da det ikke har noe med det å gjøre.

 

I "gamle dager" var dette enkelt; alt som hadde med persontransport å gjøre, samt alt man dyttet inn i kroppen gjennom munnen ga ikke mva fradrag. I tillegg kommer selvsagt gaver og representasjonslignende arrangementer (f.eks. golfturnering mitt firma arrangerer årlig). Er ikke helt oppdatert på detaljene i dag, men er redd en del frynsegoder også kommer inn her.

 

Det er nå slik at mat er mva belagt, med enten 25% eller 14%, forskjellen er uinteressant her, men dersom maten er i sammenheng med firmarepresentasjoner, møtevirksomhet e.l. kan denne merverdiavgiften kreves refundert.

 

Persontransport går mer inn på firmabiler, grønne skilter og hvite skilter osv, som nevnt tidligere i tråden, men som hovedregel kan utgifter som det er beregnet mva på refunderes, dersom det er i selskapets embete at persontransporten finner sted.

Det er ingenting ulovlig ved å ha en firmabil kun for å flytte en person fra A til Å, så lenge transporten gjelder noe som er i firmaets interesse, og ikke av privat karakter. Det er egne regler for refusjon av mva på drivstoff, som har noe med type bil osv.

 

Jeg har vært næringsdrivende i rimelig mange år, og kan aldri huske at merverdiavgiftsloven har vært så enkel som du beskriver.

Redigert av adeneo (see edit history)
Link to post

jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få anledning til å diskutere mva her. Det var både overraskende og gøy.

 

Håper jeg ikke har gitt inntrykk av at mva-reglene er, eller har vært enkle. Det var i så fall en unøyaktighet fra min side.

 

Jeg ser hva du skriver om servering. Må minne om at det ikke er fradragsrett på inng mva knyttet til representasjon og servering. Dette gjelder også selvom slik representasjon og servering kvalifiserer til skattemessig fradrag.

Representant for Folk i båt-bevegelsen og venn av paraplydreggen.

Link to post

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...