Jump to content

De gamle papirbaserte småbåtregistrene, hvor ble de av?


Viksfjordsjekta

Recommended Posts

Hei folkens,

 

Som nyregget'medlem har jeg lest tidligere innlegg hvor flere medlemmer har vist interesse for de eldre småbåtregistrene og stilt spørsmål om deres eksistens. Jeg håper derfor at noe av dette innlegget kan være opplysende for enkelte interesserte.

 

Som fersk eier av en tresjekte fra 50-tallet, samt søken etter historikk fra eldre tresjekter eid av min seilmakerfamile fra Larvik, har det i disse tider derfor vært aktuelt å oppspore Larviks gamle småbåtregister som visstnok skal strekke seg tilbake til 50-tallet. Det dreier seg naturligvis da om det papirbaserte arkivet, hullkortsystemet.

 

Etter at Politiets småbåtregister for Larviks vedkommende etter hvert ble ført elektronisk fra midten av 90-tallet, ble det papirbaserte småbåtregisteret ordnet, pakket og klargjort for avlevering til det lokale Tollvesenet. Dette inntraff først etter et par år.

På landsbasis var dette praksis for mange øvrige Politikamre på 90-tallet, men for enkelte Politikamre i Norge kunne det gå mange år før dette materialet ble overført Tollvesenet. Noen avleverte i stedet direkte til et Statsarkiv.

 

Uansett, det gamle småbåtregisteret fra Larvik ble så liggende i ytterligere flere år hos det lokale Tollvesenet frem til Tollvesenet ble sentralisert på 2000-tallet. Det ble da forflytttet til tollstedet Torp i Sandefjord hvor det fremdeles blir huset idag. Den gode nyheten er imidlertid at materialet nå ligger klart til avlevering til Statsarkivet i Kongsberg. Dette skal visstnok skje inneværende år.

 

Denne informasjonen er trolig mest interessant for personer med tilknytning til Larvik og omegn, men dette er også ment som en opplysning til øvrige medlemmer av forumet som kommer fra andre kanter av Norge og som kanskje også har interesse av å spore opp informasjon fra det eldre småbåtregisteret fra sitt hjemsted.

 

Jeg kjenner ikke til hvordan de øvrige Politikamre i Norge førte sitt papirbaserte småbåtregister, men Larvik Politikammer førte både båteiers etternavn og båtens registreringsnummer i pennen. Slik at hvis man i dag bare besitter tidligere båteiers navn, og ikke båtens reg.nr. eller vice versa, vil det jo være desto større muligheter til å finne det man etterspør.

 

Redningsselskapet opplyste nylig at de eldre småbåtregistrene aldri fulgte overtakelsen i 2003 fra Tollvesenet, nettopp fordi Redningsselskapet etter dette krevde en årlig avgift og mange tidligere registrerte båteiere valge derfor å avstå fra videre medlemskap. Men altså opplysninger tilbake til 2003 skal visstnok Redningsselskapet kunne være behjelpelige med.

 

Tollvesenet i Oslo opplyste også nylig at de gamle småbåtregistrene hos dem ikke lengre fysisk eksisterer, men dette har trolig sammenheng med at enkelte ansatte av naturlige årsaker ikke kjenner til hvor det befinner seg eller om / når det ble avlevert, da trolig til Riksarkivet. Andre medlemmer har fått opplyst at det faktisk befinner seg i kjelleren hos Tollvesenet i Oslo. Men at det virkelig fysisk eksisterer er det uansett svært store sjanser for ettersom denne type materiale er arkivverdig og skal etter Arkivloven bevares. Derfor kan jeg jo også legge til at det er forbudt for tjenestemenn å medvirke til at arkivmateriale blir kassert i strid med arkivforskriftene §§ 3-20 og 3-21 med mindre Riksarkivaren har gitt særskilt samtykke, jf. Arkivloven § 9. Brudd på denne bestemmelsen kan straffes etter arkivloven § 22.

 

Dette ble kanskje mye byråkratisk tørrprat, men for de av dere som ønsker å søke etter det eldre småbåtregisteret, med mindre det allerede er på plass og tilgjengelig for publikum ved et Statsarkiv eller Riksarkivet, spør i hvert fall først hos nærmeste Statsarkiv der din region tilhører eller Riksarkivet i Oslo. Befinner det seg ikke der, slik som tilfellet i Larvik, burde man oppsøke Tollvesenet i den regionen man tilhører. Det er faktisk sannsyneligheter for at dette gamle materialet fremdeles ikke har nådd Statsarkivet eller Riksarkivet. Men når det gjelder de eldre småbåtregistrene for Vestfoldbyene Sandefjord og Tønsberg, skal disse visstnok være tilgjengelige for publikum ved Statsarkivet i Kongsberg. Det er nemlig fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark som sorterer under dette Statsarkivet.

 

Og husk at dette materialet har ingen form for innsynsbegrensning for publikum, og skulle man likevel få avslag for innsyn har det trolig sammenheng med at arkivmaterialet ikke er ferdig ordnet og tilrettelagt for publikum. Dette materialet er foreløpig ikke scannet elektronisk, slik at publikum må enten besøke arkivet eller motta opplysningene per tlf., epost eller post.

 

Mange som besitter eldre båter er sikkert enige med meg at det er viktig å bevare de gamle småbåtregistrene av flere viktige årsaker og at de tilgjengeligjøres for publikum. Men en elektronisk tilgang til disse for publikum er nok per dags dato kun en utopisk tanke. :flag:

 

Mvh.

 

Viksfjordsjekta (Larvik)

Link to post

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...