Jump to content

Stasjonær PC ombord - hva velger man?


Framtia

Recommended Posts

Står ikke noe om disk kapasitet på nettsiden, men med en 500GB SSD disk kan dette se ut som en virkelig høydare. Hva koster denne?

Jeg vet ikke prisen på min enda, config varierer en del, men den kan kjøpes bla her:

http://www.neoboxpc.com/en/in-vehicle-boxpc/sintrones/vbox-3200-p-155.html

http://www.mini-tft.de/xtc-neu/product_info.php/info/p74232_SINTRONES-VBOX-3200---AMD-G-T56N-Dual-Core-APU-wit.html

Link to post
Share on other sites

På PC heller jeg mot skikkelig lap top av marin kvalitet.

 

HP's Elitebook serie kan være et alternativ. Jeg har brukt disse (laptop) i 10 år og enda ikke greid å ta livet av dem i bruk, den første laptopen måtte jeg bruke slegge på før jeg lot den gå i søpla :lol: Kjøpte nylig Elitebook Folio Ultrabook og den har dreneringshull under tastaturet :thumbsup:, disse er testet for hard bruk. I tillegg kan man kjøpe Carepack på inntil 5 år, selv om på stedet reparasjon sikkert kan være vanskelig hvis man er midt i atlanteren :giggle:

 

Mente å huske jeg hadde lest noe om strøm og lap top. Dette er fra sailaway.no HR 39 på lang langtur

 

HP har eget adapter med 12V sigaretttenner og "mindre" 12V kontakt. I tillegg kan denne benyttes på 230V. Du kan velge om du ønsker å lade PC'en eller bare gi den strøm.

Link to post
Share on other sites

Har en kompis som har kjøpt denne jawik, men vet ikke om han har testa ennå.

 

 

Ombord her har eg 2 laptoper med OpenCPN, og inatt fikk eg RaspberryPi opp og kjøre med OpenCPN. Ufattelig lite strømforbruk på den RPien, klarer seg med mobillader på 700mA, men krever jo skjerm utenom, eg bruker TVen som skjerm og den bruker max 20W og kan skrus på ved behov. Skulle eg reist på langtur, så ville eg hatt ein laptop ala Toughbook med i tillegg. Og selvfølgelig så hjelper det lite om GPS-antenna tar kvelden, må ha backup der og.

Raspberry PI er jo enkelt å få til samt at denne kan gjøres helt vanntett. Bruk av Linux++ medfører et ganske brukbart medieutvalg og som navigator er jo denne lille boksen ganske bra.

The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you.

Link to post
Share on other sites

Snakka så vidt med han kompisen min i dag, og han hadde testa litt Raspberry men var ikke helt fornøyd med bruk på HD matriale. Han har den med 256? mb ram og 500mhz trur eg.

 

Eg har hatt Asrock 330 tokjerne atom i båten noen år, men har i vinter hatt den hjemme i lag med nas / XBMC til filmtitting og lett pc bruk og det funker fint.

Hadde tenkt å kjøpe en Asrock med i3 eller i5 til hjemmebruk, men har siste dagene tenkt på om eg skal snu på flisen og heller titte etter en ny 12v pc til båten istedenfor.

Må ha lite strømforbruk, men bør jo være litt futt i den til andre oppgaver også. SSD og vifteløs bør nok være en forutsettning i dag og hdmi utgang (gjerne 2 stk.)

Så kan eg ta med en usb disk hjemmefra med film etc. ved behov.

Noen andre forslag ? Når eg tenker meg om så har vi jo rabatt avtale med bla. KGS og J.F.Knudtzen/B&R så kanskje eg skulle begynne der?

 

Skal tru om denne er 12 volt siden forgangeren var det? http://www.dinside.no/905986/via-artigo-a1250-verdens-minste-pc-med-firekjernet-prosessor

Redigert av volfro (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Uansett valg av pc, stasjonær som bærbar bør man kutte ut 220V adapter i en båt, man bør heller ikke kjøre en pc rett på 12V selv om det er 12V den skal ha, man må ha en DC/DC omformer slik at spenningen blir jevn. Den bør også være galvanisk isolert. Slike adapter koster noen få hundrelapper.

Link to post
Share on other sites

Har aldri erfart dette selv om vi har nærmest hel tidsbruk av laptop ombord i ca 6 år. Bruker både omformer fra 12v til 220 og rett på 12v, aldri noe problem. Lader også direkte fra solcellepanel når det passer slik. Vi har brukt 4 ulike pc-typer, eldre og flunkende nye, ingen problem.

Link to post
Share on other sites

Mye avhenger av hvilken type LT/PC en har og hvor mye spenning den trenger. Min som tok kvelden krevde 17,9V og det glemte jeg ut da denne ble plugget inn mot 12V som holdt seg stabil opp mot 14V p.g.a. ladingen. Først gikk skjermen i svart og deretter innmaten. Hadde jo brukt denne meget ofte og hadde ikke noe problem med 12V via sigarettuttaket.

The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you.

Link to post
Share on other sites

12-14V DC/DC 18V jobbet ganske heftig til den muligens har peiset på og skapt røre i strømforsyningen og da var det for sent. Sto til rors i litt heftig vær og kunne følge med på LT'en som sto nede. Skjermen gikk i svart og jeg tenkte på at skjermspareren hadde slott inn inntil jeg kom på at denne var koblet fra og etter noen minutter fikk jeg kontakt med fruen som dro ut pluggen. Men da var toget kjørt for denne. Ikke liv i det hele tatt. Så etter dette har jeg vært meget nøye med hva som skal forskyne LT/PC med strøm.

 

Solpanel hadde ikke hjulpet noe på situasjonen da dette var sent på natta og bølgene gikk høye.

 

Fikk senere liv i hardisken og berget innholdet så noe gikk jo bra.

Redigert av Jawik (see edit history)

The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you.

Link to post
Share on other sites

Jeg heller mot pettersands betraktninger - derfor 2 plottere ombord. Spørsmålet jeg lurer på er hvor stor plotter jeg skal ha som nr 2. Det skiller 30.000 mellom en e7 og en e125. Og om vi kan styre plotteren fra en ipad har vi jo skjerm nok. Om vi da setter en apple TV på TVen og klarer å få ipad og apple TV til å snakke sammen så har vi 22 toms skjerm :smiley: PC blir antakelig med for GRIB filer

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

10-12 tommer oppe under hardtoppen ved luka ned og en 6-8 tommer nede ville jeg gått for om jeg skulle velge til ny båt. Men nå har jo raymarine wifi og kobling direkte mot ipad og da har man jo info fra køya også, noe jeg synes er viktig personlig.

Kjekt å kunne gløtte på skjermen når man våkner om natten og lurer om det har blåst opp eller noe

Link to post
Share on other sites

Jeg har tenkt litt på det sammen, og har tenkt at tid til sjøss på VOR er kortere og service intervallene hyppigere. Samtidig er påkjenningene mye hardere. Og kosnad kanskje ikke like relevant? Men de har kanskje ECDIS? Kravene til navigasjons teknikken og simulering av navigasjon er vel noen hakk høyere også :smiley:

 

Finnes det pcer med feks lakkerte kretskort?

 

En norsk båt i Transat måtte vel bryte pga teknologi sammenbrudd

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg lakkerte mine kort, de ecdisene jeg har sett har ikke lakkerte kort, kun noen silikonklumper her og der for å unngå at kortene løsner fra hverandre. Klimaet på en båt som har ecdis er ofte bedre enn i en lystbåt. Ved valg av stasjonær pc bør man holde seg til vifteløse og ssd. Gjerne lakke de også, husk å tape tilkoblingene før sprayflasken benyttes, og ikke lakk deler som er i kontakt med chassis (kjøiling)

Link to post
Share on other sites

Det er interessant å merke seg at de som seiler de store regattaene slik som VOR, Vendee Globe, osv tenker litt annerledes. Der går det i PC eller Mac.

Undres på hvorfor.

De har sikkert ressurser for reserve i lange baner. De fleste som seiler langtur tenker budskjett, solid og enkelt og vil bl.a. ikke ha behov for de svært detaljerte værprognoser som en har i regattasemmeheng.

Link to post
Share on other sites

Link to post
Share on other sites

Har hatt ulike pc-løsninger i båten de siste årene med vanlig disk og aldri opplevd pc-havari. Nå har jeg bestilt en pc fra denne leverandøren:

http://www.mo-co-so.com/Default.asp

 

Ville gjerne ha noen ekstra com-porter og mailet derfor med butikken og fikk følgende tilbud:


D2500CC board
Black Box Mobile chassis
http://www.mo-co-so.com/Black-Box-Mobile-Carputer-Case-p/mcs-bbm.htm
Custom end panel with 2x serial ports in place of 2x USB.
4Gb DDR3 RAM
128Gb Crucial SSD
160W Smart PSU with auto start/shut down
Windows 7 Home Premium
B/G/N band Wifi and Bluetooth with external antennas

 

Prisen ble ca 560 dollar + shipping og mva.

 

Fått pcen i hus og testkjørt litt hjemme. Ser foreløpig bra ut. Er en vifte i maskinen, ellers ikke bevegelige deler etter hva jeg kan skjønne.4 rs 232 porter til gps, ekkolodd og fremtidig autopilot.

 

Monitormessig satser jeg på en 19 tommer Finlux flatskjerm kjøpt på Coop for kr 999. Ipad er med som backup.

Link to post
Share on other sites

Såg jo grei ut den, men har mest lyst på lydløs løsning denne gangen.

 

Var vanskelig å konsentrere seg om pc med alle disse gullmedaljene i øyekroken :thumbsup:

 

Hva med disse 3 ?

 

http://aleutia.com/relia-fanless-industrial-server?SID=n386nium01ei4srbn18um2ofo5

 

http://aleutia.com/t1-fanless-eco-pc

 

http://aleutia.com/t1-r (er det denne du har SAMH ? fornøgd ennå? spiller den HD matriale?)

 

Noen med erfaringer med noen av disse?

Link to post
Share on other sites

Kommer inn i denne diskusjonen litt sent. men allikevel: Jeg hadde kun brukt SSD fra Intel. Vi har solgt en del SSD'er, og noen av de med xilinx kontroller, er bare plutselig blanke.. Intet innhold, ikke partisjon , nada. Aldri sett dette på Intel SSD. Og før noen sier "jammen, min har virket fint i x antall år", så er det kun min erfaring. The choice is Yours.

BTW: Det skjedde på båt pcn i Havstensund, så jag var happy at jeg hadde med installasjonsmedia og alle driver og software på DVD....

mvh

Bavaria32sport

Alt jeg skriver er synsing og vage spekulasjoner basert på hva jeg har lært oppigjennom.

 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...