Jump to content

Nå skal makrellen bli uttryddningstruet


Norfront

Recommended Posts

Makrell er jo et nydelig agn :thumbsup:

 

Når det er sagt så husker jeg onkelen min fortalte når de drev fiske i saltstraumen så tok dem ed seg Steinbiten inn og slengte den i fjæra så sto de og flirte til de summe svenskene som kom og begynte å filitere på fa...skapen :cheers_wine: Sånn var det før ja hehe

 

Røking er jo en gammel konserveringsmetode, men skal du ha makrellen litt lengre må den kaldrøykes.

 

Får man stram smak så har man vel røkt den for lenge, det er i allefall en vanlig feil jeg gjør med varmrøyken.

 

Når jeg drev med røyking av laks så trillet vi alltid vogenene inn på en egen kjøle der den luftet seg til dagen etter før pakking.

 

En annen ting var at hvis vi skulle røyke fisk til det lokale markedet så sukkersaltet vi den i 12 timer (filet ac 3-4 kgs laks) Når den skulle sørover til Oslo måtte vi ta den opp etter åtte timer.

 

For å få fisken til å ta skikkelig røyk er det viktig at den henges opp til tørk til at den får en jhinne som det gjerne kommer noen fettdråper på. Våt fisk tar røuk dårlig. Dette gjøres etter salting og etter at overflødig salt er tørket bort.

Link to post

En annen ting var at hvis vi skulle røyke fisk til det lokale markedet så sukkersaltet vi den i 12 timer (filet ac 3-4 kgs laks) Når den skulle sørover til Oslo måtte vi ta den opp etter åtte timer.

 

 

Har aldri prøvd sånn ABU røyk.

Men ved all type salting er det best å blande inn litt sukker i saltet.

Ved lake salting av kjøtt bruker jeg 3 deler salt + litt nitritsalt og 1 del sukker.

Regner med at dette er en fordel ved tørr salting før ABU røyking også?

MEDLEM I KNBF

VP41a. I love "Smoke on the water". Song performed by Deep Purple. Smoke produced by VP

Link to post

Når du skal varmrøyke tror jeg ikke du skal salte så lenge.

 

Parameter som regulerer saltingen og tiden er blant annet:

 

Størrelsen på fisken

 

filet tar fortere salt en "rund" fisk. Skal du varmrøyke en hel makrell så vil du få mer smak fortere hvis du skjærer noen snitt i den som når du steker pølser. Da kommer salt, krydder og røyk bedre til.

 

fisk som har vært frossen tar salt fortere enn fersk fisk.

 

Sukker gir "bløtere" fisk og rundere smak. DROPP NITRITSALTET :boxing: De som bruker nitrit salt på fisk er gangstere som skal få bedre farge på rød fisk. dvs. få daårlig fisk til å se ut som bra fisk.

 

prøv også med andre krydder og lag gjerne en saltlake med krydder i. Lager du laken passe salt kan fisken god ligge en uke i laken hvis du vil det. Den blir jo ikke saltere enn laken. Det finnes saltlakemålere å få kjøpt hos dem som driver med storhusholdningsutstyr blant annet. Jeg kjøpe et par sånne men droppet dem fort og tok det på erfaringen i steden.

 

Viktig å tørke fisk før røyking og lufte den etterpå, da blir den mye bedre. og smakene utvikles også mens den luftes.

Link to post

Rosa fisk kan vel bli en hit blant ungene. hvis den i tilegg smaker taco så er du mål. Vi produserte en god del fiskemat tidligere når jeg drev i bransjen. disse fikk vi mye skryt av. Tok dem med til en kokkekamerat i Oslo som hadde jobbet for en fiskegrossist. Han klagde!!! De smakte for mye fisk, dessuten likte han ikke at vi brukte kvern for du kunne kjenne at det var fisk i kakene. ja ja......

 

En råpotet med en tretoms spiker i, er hvis du skal ha en mettet slatlake (den skal flyte) Mener å huske at vi lagde en saltlake som var 16 grader til flekt uer. Da ble den lettsaltet uansett hvor lenge den lå i laken. En slik svak saltlake gir selvfølgelig en brgrenset holdbarhet.

 

Når det gjelder salt fisk og spesielt uer. Så tok han enE " gamlingen" som jobbet hos meg og skar fisken i tykke skiver 2-3 (fingerbredder) og la dem i mettet lake i minst tre døgn, så vannet han den ut og spiste den som lettsaltet. Utrolig mye bedre enn kun natta over i lett lake. Tørrsalting gir også mye bedre resultat en lakesalting, men det gav dårligere vekt så det gjorde man ikke.

Link to post
  • 1 år senere...

Det ble ikke noe kjøp av røykeovn i fjor, men nå skal makrellen røykes .... ja hvis den biter på snøret da ... :pray:

Leste ett sted at en istedet for røykeovnen, kan en like godt bruke en "kulegrill".

Har denne fra Biltema:

 

26463_m.jpg

 

 

http://www.biltema.n...er/Grill-26463/

 

 

 

Har tenkt å forsøke å bruke den som røykeovn. Ser at det brukes spritbrenner under, som varmekilde. Jeg har både rødspritbrenner og en liten gassbrenner.

Vil det ikke være enklere å bruke gassbrenneren enn rødsprit brenneren, eller vil det da bli for sterk varme? Noen som har erfaring med slikt?

Link to post

...................

 

 

PS! er det noen som kan linke til bilde av de sorte krokene dere bruker til makrellen?

 

Jeg har spurt etter sorte kroker i forskjellige butikker uten å ha funnet disse krokene.

De jeg har funnet er brun/grønne(?), og husker jeg ikke feil så var det nok makrell som syntes dette var en grei erstatning ( iallefall i fjor sommer ).

Her er bilde av krok og eske ( kjøpt på MX sport ):

 

fiskekroker_002.jpg

Link to post
  • 1 år senere...

Nå må dere stå på å fiske makrell ! Bestanden trolig 3-4 ganger større enn forskerne trodde og den truer med å tømme havet for plankton......

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/08/01/makrellbestanden-toemmer-havet-mat

Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben

Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk.

Link to post
  • 1 år senere...

Har endelig fått testet røykeovnen som jeg fekk til jul...

http://www.biltema.no/no/Fritid/Hage/Grill/Griller/Roykovn-26426/

 

Siden makrellen var bitevillig i dag, så ble det nok til å starte "røykeriet".

Det jeg imiddlertid stusser på er at alle steder jeg leser om varmrøyking av makrell, så sies det at etter 8 til 15 minutter så er makrellen ferdig røykt.

Etter 15 minutter hos meg, så var det knapt synlig eller luktbar røyk i ovnen . 53 minutter etter at jeg tennte spritbrennerene hadde fisken fått en gylden farge ( og da var det stort sett slutt på spriten i brennerene også ). Er det jeg som gjør noe feil, eller er det "bare skrøyd" det som står på eska til ovnen og på nettet?

Her det ferdige produktet:

 

bilde

Link to post

Hei! Har ingen erfaring med denne ovnen, men litt erfaring med langrøking /grilling av kjøtt. (8 timer) Der handler det mye om hvor mye røykemateriale du har på, og selvsagt temperatur. Hva røyker du med og hvilken temperatur er det i ovnen?

 

(Beklager om jeg er helt off her, for røyking av makrell har jeg ikke erfaring med) :-)

Bruk vest!

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...