Jump to content

Tips til hentetur, Egersund til Oslo i påsken?


Haa-

Recommended Posts

Vi har planer om å hente vår nye (brukte) Viksund 270 St.Cruz i påsken.

Turen går da fra Egersund til Oslo, og lastebilfrakt derfra til Gjøvik/Mjøsa.

Litt i overkant spennende da båten ikke har vært på sjøen siden i fjor sommer. Men båten er veldig godt holdt, og service ble tatt i fjor og har under 10 gangtimer etter det. Har kjøpt filter, reimer og impeller for turen.

Hvis været ikke er med oss tenker vi å ta båttrekket gjennom Listeidet for og slippe å gå rundt Lista, og Sprangereidkanalen for å unngå Lindesnes.

 

Er det noen som har andre gode råd for turen kansje!?

Link to post
Share on other sites

Hentet båten min i Flekkefjord høsten 2009.og gikk til Oslo. Brukte båtrekket på Lista og gikk Sprangereid.Det er en flott tur. Gikk på innsiden hele veien til Lillesand. Skal prøve og legge ut noen bilder fra turen .Gikk fra Flekkefjord Onsdag formiddag og var i Oslo tidlig Fredag kveld ( 25 knop i marsjfart,kosekvelder og nattesøvn)

Link to post
Share on other sites

Bruk gjerne en dag på sjøen i Egersund.. bare tøffe litt rundt... for å sjekke at alt fungerer før du legger ut utaskjærs... Det er ikke særlig gøy å få problemer langt ute.. Men lykke til med en flott tur.. Det er påkrevet med bilder og oppdatering etterhvert..

Link to post
Share on other sites

NB! Husk å sjekke når de slipper ut vann fra kraftverket på Åna-Sira; deg kan gi kraftig rotesjø. Båttrekket kan anbefales, ja, men med denne båten må nok svingbroen ved utløpet av vannet/elven i bunnen åpnes for deg. Båten er sikkert for høy til å gå under denne - vi greide det i fjor med å legge ned laterner og antenner, men det var en Nidelv 26.

 

Hvis det ikke er havblikk kan jo også Spangereid-kanalen anbefales og selvsagt Blindleie fra Kr.sand. Mye å glede seg til!

 

Har du bestemt deg for hvilke havner du vil innom/stopp i? Gjestehavnene både i Farsund, Mandal og Kr.sand er jo bra. Ellers er vel havneplass ikke noe problem nå om dagen og der er vel et "hav" å ta av.

 

Lykke til med en flott tur!

Link to post
Share on other sites

Jeg synes det viktigste på slike turer med ukjent båt er at motoren fungerer.

Fra Egersund til du er ved Lindesnes er det lite å gjemme seg bak, og ofte litt bevegelse i sjøen selv på fine dager.

Anbefaler derfor å suge opp en liten skvett fra bunnen av dieseltanken og se om det er ren diesel der før du starter.

 

I Søgne er elvene store nå, og det gjelder vel antakelig resten av strekket også. Det betyr mye søppel og trær i vannet, så litt ekstra utkikk er bra.

 

Ellers ligger det en tråd her om påske i Olavsundet, Søgne. Der er nok mange hjelpsomme "båtplassen-folk" hvis du skulle ha behov for litt hjelp eller en trivelig kveldsstund med likesinnede.

 

God tur!

 

Mons

Link to post
Share on other sites

Er været nogenlunde så er det både raskt og greit å gå direkte til Farsund. Bare gå langt ut fra land. Brukte ca 3 timer på det strekket i høst, men da var været litt ruskete.

 

Hadde ikke giddet det styret med båtrekk hvis jeg ikke måtte. Man må jo utaskjærs et godt stykke uansatt.

 

Etter Farsund er det bare å nyte skjærgården, anbefaler å gå igjennom Sprangereid kanalen, kjempeflott område.

 

God tur.

Link to post
Share on other sites

Takker for alle tips!

Tenker å bruke litt tid i Egersund før vi starter turen ja. Båttrekket er også "åpent" ved behov hvis man ringer på forhånd. Han åpner også broen der.

Ellers er utslipp fra kraftverk nå også notert.

Har ikke int.nett på turen, så de obligatoriske bildene kommer eventuelt når vi er hjemme igjen:)

Har laget noen ruter for turen, men vet ikke helt hvilke steder vi stopper enda. Kommer litt an på rutevalg, vær og vind. Men en stopp i Olavsundet hadde jo vært artig!

Link to post
Share on other sites

Jeg var ute på Sigersvold i dag, og traktoren for trekket er på plass.

Er det godt vær så er det raskere å gå rundt Lista og Lindesnes i en smell, men slik som været er i dag så tror jeg brygga er en fin plass å være.

Men det er jo en opplevelse å ta trekket, da får du sett under båten også....

Men i dag, 20 m/s fra nordvest gjør at det blir ingen tur i dag, men vi prøver igjen i morgen tidlig......

Link to post
Share on other sites

Med en båten går du lett rundt Lista Lindesnes med det fine været som er meldt.

Og skulle det bli mye sjø fra Nord så går du ca 6 nm rett ut av den sørlige ingangen ti egersund, der legger du kursen rett mot Lista Da har du sjøene rett in i hekken, hvis båten liker det da ? kjenner ikke viksund båtene så godt)

hold deg minst 4nm av land der er sjøen mye roligere. samme rundt Lindesnes hvis det er mye sjø./vind. Og gå ikke over SIRA grunnen hvis det er bølger.

hvis du holder 18-20 knop så bruker du 6 timer til Arendal, og ca nye 7 timer så er du inne i Oslo.

Vet ikke om du har store nok tanker til dette, men jeg gikk selv denne ruta for mange år siden med en scand baltic, men det var andre veien.

Hvis det er flatt hav så har du medstrøm nærme land, men følg med på GPS kontra fartsmåleren i sjøen så ser du om du er i medstrøm eller motstrøm Golfstrømmen går jo et stykke ut, men den vil gi deg fra 1-2 knop motstrøm. innenfor denne får du medstrøm.

 

God tur.

Link to post
Share on other sites

Ja nå kan vi bare ønske deg god tur, bedre vær enn dette tror jeg ikke du kunne fått.

Håper du legger ut noen bilder fra turen oppover.

 

Jeg reiste motsatt vei for noen år siden, Larvik-Flekkefjord.

Brukte ca 12,5 timer i seilingstid, men da tok vi det rolig i Blindleia.

Link to post
Share on other sites

Da er vi hjemme igjen etter en FANTASTISK flott tur. Etter litt småproblemer helt i starten, har båt og motor oppført seg perfekt, og turen gikk som en drøm. Eneste hinder på veien var tåka på sørlandet, men det gikk bra det også. Kommer tilbake med en forkortet dagbok og litt bilder om litt:)

Link to post
Share on other sites

Svart (redigert)

Her kommer litt info og bilder av henteturen vår fra Egersund til Oslo. (Videre til Gjøvik)

Vi gledet oss lenge til denne turen, og var veldig spendte i og med båten ikke hadde vært på vannet enda i år.

Jeg kom rett fra jobb i Nordsjøen, og ble med på lastebilfrakt og sjøsetting. Båten ble sjøsatt i Egersund tirsdag før påske, og den dagen gikk med til litt vasking, testing og handling til turen. Samt litt skruing. Motoren gikk varm på første prøvetur, så måtte finne ut hva det kom av. Var nok litt lite kjølevann på motoren. Skiftet også o-ring i et lekk sjøvannsfilter, impeller, og deler til ei lekk kran på toalettet. Slikt tar en del tid da man må ut og handle det meste på en ukjent plass:)

Men etter dette så alt ut til å fungere bra, med unntak av knana på toalettet som fortsatt var lekk.

Min samboer kom etter på kvelden med fly og tog fra Gjøvik.

 

Onsdag, godt ute på dagen, (endte opp med ny kran på toalettet) satte vi kursen mot det glade sørland. Båt og motor fungerte utmerket, og været kunne vel heller ikke vært bedre. Med så flatt hav, og godt mot, rundet vi Lista og Lindesnes uten problem. Etter Lindesnes ble det havblikk. Vi masjet i ca 17 knop og planla en bunkringsstopp i Mandal. Vi bestemte oss her for og gå videre til Olavsundet (Ny Hellesund) for og overnatte her.

 

Torsdag morgen i Olavsundet kom tåka sigende inn, og vi lurte litt på om vi skulle tørre å gå videre. Etter en hyggelig telefon til "Kaptein Egil J. Nygård" (redningsskøyta i Kr.Sand) fikk vi vite at de skulle til Olavsundet om en times tid, og kunne følge oss gjennom Ulvøysundet, og inngangen til Blindleia.

Dette takket vi selfølgelig ja til, og greit var det...tåka kom...

Vi gikk så Blindleia videre til Lillesand, og derfra kom vi ikke lenger pga tåka. Et vennepar skulle bli med oss videre på turen fra Risør, men så langt rakk vi ikke. Så de kom til Lillesand utpå kvelden.

 

Fredag morgen var det fortsatt tåke, men litt ute på dagen bestemte vi oss for å prøve og komme oss videre. Tåka kom og gikk, men med god navigering og sakte fart kom vi oss trygt forbi Grimstad hvor tåka lettet. Vi fortatte videre på innsiden av Tromøya (for bunkring) og synes vi måtte innom Seilmakerfruens Kro i Lyngør for å ta lunsj der. Etter en nydelig lunsj satte vi kursen uttaskjærs til Helgeroa, for og overnatte. På denne etappen hadde vi også havblikk, og gikk ca 10-12 knop, for travelt hadde vi det absolutt ikke:)

 

Lørdag gikk vi videre på innsiden av Tvistein og Svenner (men utsiden av Rakke:) og inn Tønsbergfjorden og gjennom Tønberg. Rakk bare og tanke der før broåpning, og gikk så videre til gjestehavna i Horten, hvor vi tok med oss mat og vin på land, og grillet i finværet. Etter det gikk vi fobi Drøbak til Sætre hvor vi tok oss en liten fest på Losen før vi tok kvelden.

 

Søndag var det bare gutta som var oppe, og vi fortsatte videre inn til Oslo i 8-9knop mens damene fortsatt sov.

 

Alt i alt hadde vi en fantastisk fin tur, og vi er så langt veldig fornøyd med vår nye Viksund. Og det var overraskende god plass til fire personer på tur. Nå fikk vi jo ikke testet båten i noe særlig vær, men den sjangsen byr seg vel nok i en senere anledning.

 

Bilder fra turen følger...

 

Fornøyd kaptein i Mandal:)

dsc_0061.jpg

 

Fruen var også fornøyd:)

dsc_0065.jpg

 

Havblikk etter Lindesnes.

dsc_0082.jpg

 

Ny Hellesund

dsc_0105.jpg

 

Båten i Olavsundet

dsc_0137.jpg

 

Superspeed utenfor Kr.Sand

dsc_0166.jpg

 

Tåka kom utenfor Ulvøysundet

dsc_0171.jpg

 

Blindleia

dsc_0181.jpg

 

Tåke i Lillesand

dsc00817.jpg

 

På vei ut fra Lyngør

dsc_0274.jpg

 

Lyngør

dsc_0278.jpg

 

Solnedgang i Helgeroa

dsc_0296.jpg

 

Finvær utenfor Horten

dsc_0356.jpg

Redigert av Haa- (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Gratulerer med ny båt!

Det bildet hvor "fruen er fornøyd", er det tatt fra østsiden av Mandalselva mot sør/sørvest med piren/ moloen ved Sjøsanden i bakgrunnen? Isåfall, artig bilde for da er jo bygningsmassen i bakgrunnen gamle Westamarin. Som utflyttet Mandalitt, 20 år siden, har jeg mange minner fra kaiene rundt der. Har, med skam å melde, ikke vært der siden 1990.

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...