Jump to content

erfaringer med å bøye teaklister


:båt1

Recommended Posts

Steam de og du kan ha temmelig skarp knekk

Det er lettere med våtslipepapir en rubbing. Det er lettere med et til 2 strøk lakk en polering. Trebåt er ikke mere arbeid

Tidligere Båter: 21 fots tresjark m/sabb 22 (Tequila Sunrise) • 23 fots tresjark m/sabb 16 (Neptun) • 17 fots speilbåt i tre med vindskjerm og 25hk yamaha (Gjeld-frid I)

Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Har laget en hel båt hvor det inngikk mange buede lister og jeg benyttet alltid hullbor og fres på små radier. Ingen problemer med å kopiere en hvilken som helst flat eller hjørnelist profil. Men det er litt arbeid og det tar tid. Når du er ferdig med hullsagen 2 kutt for flate lister og 3 kutt for vinkel/hjørne list, bruker du fres for å få rett radius i forhold til øvrig listverk. Jeg hadde spent fresen opp i et bord hvor selve freseverktøyet kom opp i bordplaten. Bruk freseverktøy med kulelager på toppen, da går det hele mye lettere. Da holder du bare i teakemnet og presser det inn mot kulelageret, samtidig som du roterer det. Da får du alltid en perfekt profil. Etterpå kutter du den ferdige ringen opp i flere biter. Typisk til et bord trengs en ring som kappes i fire biter. Bruk en sag med smalt sagblad

Link to post
Share on other sites

tenkte jeg skulle bøye noen teaklister, de skal ha ganske krapp vinkel og bukes blant annet rundt luken ned til kabinen fra uteplassen...

Er det slik at du kun har teaklister, ikke annen material?

 

Det er helt utrolig hvor liten radius man kan bøye en godt steamet list til, skader ikke å prøve hvis du har litt til overs :wink: Har du akkurat det du trenger er det gjerne bedre å heller kjøpe en liten bit teak og skjære til hjørnene, selv om dette ikke blir like sømløst. Har selv steamet både listverk og bordganger til båter med så krappe buer at folk trodde treet var laminert på plass.

 

Ekte teak er ikke det treslaget som tar steaming best, men avhengig av tykkelsen kan man steame og bøye materialen ganske så krapt. Tynnere lister takler krappere buer. Med litt beregning hvor på lista buene kommer går det også an å kappe noen tynne spor i lista på innsiden av buen. Styrken reduseres, men det har gjerne ikke så mye å bety rundt en luke. Fordel om disse sporene står tett og blir saget med en sag med tynnest mulig blad. Sagsporene kan gå halveis inn i lista eller inntil 2/3 av listas tykkelse hvis buen er meget krapp. Når lista bøyes vil sporene nesten ikke vises om du bruker tynn nok sag og sager fint. F.eks. japanske drasager sager tynt. Det er også en fordel å bøye lista med utsiden av treet ut, det vil si margen innover i buen. Kan illustrere med paranteser, årringene bør ligge slik:

 

ut (((((( inn

 

Mindre fare for sprekking da. Vanligvis beregnes fra 20-30 min steaming per tomme tykkelse. For lenge steaming fører bare til uttørking av treets oljer og lettere sprekkdannelse i ettertid. Fra steamkista til lista er på plass må den bli minst mulig avkjølt. Lurt å steame nær der lista skal bøyes. Så bøye den slake buen raskt og så ta det litt mer med ro med det krappeste. Med gode tvinger og mellomlegg mellom anleggsfalten på disse og lista slik at du får jevnt press, kan det fort gå godt. Men uten erfaring må du nok regne med litt prøving og feiling i begynnelsen. Skjøten på lista bør være lengst mulig fra buene, gjerne midt på det flate strekket.

 

En steamkiste kan lages kjapt og lett av noen gamle materialer eller annet rask det går an å bygge med. Trenger ikke være 100% tett, men trenger ikke ha synlige gliper heller. En luke eller en svamp til å tette hullet i enden med fungerer greit. Med luke må det være et lite hull der dampen kan komme ut. Da kan dampen fra kjelen kjøres inn i andre enden av kista, slik at den får komme til langs hele teaklista. For små steamkister kan en dampdrevet tapetfjerner være nok, for større kister en kjele med vann i og slange inn i kista. Fyres enten på en kokeplate, med gass eller bål under, avhengig av hvilken kjele du får tak i. Viktig at kjelen er helt tett bortsett fra der dampen skal ut og inn i slangen.

 

Koking av lista fungerer også, men steaming er bedre. Både med tanke på hvor godt lista kan bøyes etterpå og for å slippe gjennomvått treverk som krymper når det tørker. Steamet treverk krymper også, men ikke like mye.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...