Jump to content

Konservering av fisk og fangst underveis på tur uten fryser.


Erik

Recommended Posts

Hei.

 

Jeg er glad i å fiske litt, og på tur har vi som regel ett snøre ute.

Som regel får vi da passe fangst til å lage oss en middag eller to, og kanskje røyke ett par i abu røyka (i makrell sesongen), og kanskje sette noen teiner.

 

Men av og til kunne jeg tenkt meg å benytte anledningen når vi er på tur til å fiske litt større. Sette garn/Line feks, men får man fulle båten med fisk og skal være ute i dagevis til, uten fryse muligheter og det lille kjøleskapet allerede fullt av mat og drikke, da får man en utfordring med å få med seg fangsten hjem i brukbar tilstand.

 

Er det noen som har noen bra triks for å kunne fangste litt skikkelig på tur, og få med seg matauken hjem. Ser for meg at salt nok sannsynligvis er involvert i en eventuell slik prosess ?

 

 

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Tørris krever planlegging, mens jeg jobber best etter impulsmetoden :blush:

Men en sekk salt er jo enkelt og greit å ha lagret ombord.

 

Hvis man da går for salte metoden, og salter godt som beskrevet, og lagrer i en isoporkasse.

Hvor lenge kan det da stå (i ute temperatur) ?

Hva gjør man når man kommer hjem ? Vanner man det før frysing, eller bare fryser man det direkte ?

Er det noe spesielt å tenke på før man tilbereder mat av det etterpå ?

Kan man ukritisk blande ulike fiske slag i samme kasse ?

Fileter holder seg like godt som sløyd hel fisk ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Hvor lenge du kan lagre saltet fisk har jeg ikke sikkert svar på :) Men salting av fisk var måten å konservere fersk fisk på før i tiden og i salt kan den lagres ganske lenge.

 

Ved frysing å fisk er det bare en fordel at fisken har vært saltet, den skal ikke skylles før frys, men derimot bare tørkes ren for overflødig salt.

 

Fisken skal renskes og skylles ren og fin før salting, større fisk kan med fordel fileteres, men skinnet skal alltid beholdes på. Før tilberedning vannes fisken ut, og kan dertil tilberedes akkurat slik du ønsker :)

Eier av 1978 Furuholmen 32 Fly.

Ternen sin Blogg: http://ternen.rashani.no/#home

Link to post

Høres bra ut, da bør en langhelg gå bra ihvertfall :thumbsup: .

Noen regel på hvor lenge den skal vannes, i forhold til vekt, hvor lenge den har vært saltet, eller annet ?

 

Jeg salter fra før makrell før røyking. Den salter jeg ett døgn, skyller , tørker og røyker. Vanner ca 30 Min for hvert døgn den har vært saltet ut over 1 døgn.

Ved salting av Makrell bruker jeg litt sukker i tillegg. Har det noen misjon ved salting av vanlig fisk som ikke skal røykes ?

 

Er det andre der ute som fisker litt stort på tur ? Ser jo folk setter garn fra tid til annen ute på skjæra fra jollene sine, og det begrenser seg jo hvor mye man kan spise på en middag. Eller drar mann normalt rett hjem og fryser dagen etter ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Salting er jo en enkel løsning. Jeg har noen ganger hatt en stamp stående ombord hele sommeren og bare fylt på med fisk og salt etterhvert. Når sommeren var over tok jeg stampen hjem og lot den stå i kjelleren til våren, eller neste vår, for så å henge til tørking. Fisken tar opp maksimalt med salt allerede etter en uke eller noe slikt, resten av tiden foregår en forsiktig modningsprosess og det gjør ingenting om fisken ligger i salt i flere år, bare en fordel.

 

Utvanning i MINST 1 døgn, gjerne 2 og koking/trekking i minst 1 time, gjerne 2.

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

  • Mahatma Gandhi, 1869-1948: Vaksinasjon er en barbarisk praksis og en av de mest fatale av alle vrangforestillinger som er aktuelle i vår tid. Samvittighetsfulle motstandere av vaksinasjon bør om nødvendig stå alene mot hele verden for å forsvare sin overbevisning.
  • Barnevaksiner
Link to post

Fisk kan ligge lenge i salt, ikke noe problem det. Når jeg skal lage tørrfisk salter jeg den ned etter hvert som jeg får den på høsten og vinteren. Så får den ligge i saltet til det blir skikkelig tørke på vårparten, og den legges ut til tørk. Den eldste fisken har da gjerne ligget saltet i bortimot et halvt år, ikke noe problem det!

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post

MÅ man tørke fisken hvis man først begynner en salte prosess, eller kan man avbryte så fort mann kommer hjem etter 1-3 dager, fryse, og så bruke den tilnærmet som ferskfrosset fisk etterpå ?

 

Utvanning i 1-2 døgn og koking 1-2 timer, snakker vi da om tørrfisk ?

 

Jeg har tidligere laget vanlig tørrfisk (altså usaltet). Gjelet henger faktisk bak i hagen enda...

Gjør man det på samme måte ved tørking av saltfisk ?

Kan mann tørke all hvitfisk?

Antar tørking av saltfisk er mindre væravhengig her på milde vestlandet enn vanlig tørking, så dette har jeg lyst å prøve :thumbsup:

Kan man banke og bruke tørket saltfisk som snacks slik som med vanlig tørrfisk, eller blir det for sterk saltsmak ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Utvanning i 1-2 døgn og koking 1-2 timer, snakker vi da om tørrfisk ?

 

Jepp, knusktørr ;-)

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

  • Mahatma Gandhi, 1869-1948: Vaksinasjon er en barbarisk praksis og en av de mest fatale av alle vrangforestillinger som er aktuelle i vår tid. Samvittighetsfulle motstandere av vaksinasjon bør om nødvendig stå alene mot hele verden for å forsvare sin overbevisning.
  • Barnevaksiner
Link to post

Torsk, sei og lyr er i alle fall helt OK å salte og tørke. Jeg synes nesten lyren er den beste, eneste er at den blir litt gul når den tørker. Du trenger ikke å tørke selv om du salter, bare frys den ned og bruk den som saltfisk. Snadder...

 

Fisk som har ligget i salt et par måneder tørker på noen få dager, velegnet her vestpå hvor godværet ikke varer så lenge. Og fisken blir faktisk mindre salt av å ligge lenge i salt, tro det eller ei!

Redigert av index (see edit history)
"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post

Tror jeg kommer til å skaffe meg en stubar balje med solid lokk til å ha på tur , for å unngå søl i båten, men hjemme blir det nok å sette en isoporkasse med saltfisk for tørk til våren i tillegg til det som bare skal fryses. Er det en fordel at denne er drenert, eller skal fisken med fordel ligge i den saltlaken som dannes ? Spiller temperatur noen stor rolle ? Jeg har ikke nedgravd kjeller, men jeg har en garasje og en utebod. Det blir ikke like kjølig der som i en typisk kjeller om sommeren da...

 

Skyller og vasker man fisken før man henger den til tørk ?

 

Hvor lenge/hvordan vanner mann fisk som bare er saltet ett døgn eller 2 og så frosset ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Fyller på med spørsmål. Kan man bruke vanlig salt til mindre mengder fisk, eller skal det være grovsalt/havsalt?

Dersom poden drar opp ein trofe-fisk fra brygga så skal han alltid ha den tilberedt, så det hadde vert greit å kunne legge den på salt eit par dager å fått den hjem til middag. Kan fisken legges i salt i en pose eller bør det være pustende omgivelse?

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post

Fisken skal ligge i den laken som kommer av seg selv. Jeg vasker ikke fisken før den går i saltkaret og når jeg henger den opp bare rister jeg av det løseste saltet. Har bare latt fisken renne av seg ute i et par timer eller noe slik og så lagt den på nettingrister i matboden. Der har jeg en vifte som hele tiden suger ut luft og det gir god tørk og INGEN lukt i huset.

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

  • Mahatma Gandhi, 1869-1948: Vaksinasjon er en barbarisk praksis og en av de mest fatale av alle vrangforestillinger som er aktuelle i vår tid. Samvittighetsfulle motstandere av vaksinasjon bør om nødvendig stå alene mot hele verden for å forsvare sin overbevisning.
  • Barnevaksiner
Link to post

Jeg har en svalgang mellom huset og garasjen der jeg har brukt å tørke vanlig usaltet tørrfisk, Der er det skygge, ikke regn, og god trekk. Og når den har hengt der og er begynt å hardne så har jeg hengt det bak i hagen der det blir utsatt for vær og vind og sol. Det har fungert fint i sesonger med litt vinteraktig vær, men i år så jeg ikke vits å prøve.

 

Tørking av saltfisk skal man da kanskje være litt mer forsiktig med å henge ut i været ? Men den tåler kanskje milde sesonger bedre , regner ikke med fluene legger egg i saltet fisk ?

Tåler saltfisken direkte Sol , eller bør den henge i skyggen?

Er det man får som ferdig resultat det de kaller klippfisk ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post

Den klarer seg nok helt fint i svalgangen din skal du se! Fisk som har vært saltet lenge tørker fort. Direkte sol er vel ikke optimalt, men man tørker når det er tørk. Klippfisk betyr vel egentlig at den er tørket på klippene, dvs man gjør seg nytte av varmen i steinen til å tørke den. Men klippfisk er saltet i mitt hode ja.

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post

Erik,den svalgangen du har er ypperlig til å tørke klippfisk.

Eg tørker klippfisk heile året bortsett fra dei tre sommer månadene, men det er absolutt best tørke om våren.

En fisk er som regel fullsaltet etter ei veke i salt,da skal den legges om.

Det betyr vekk med gammelt salt og på med nytt,da kan den oppbevares på et kjølig sted over lenger tid.

Å oppbevare den i lake kan føre til at den blir harsk(lakebrent) så det anbefaler eg ikkje(vertfall ikkje på sommers tid).

Klippfisk er gudemat så lykke til med fisket :thumbsup:

Link to post

Tror jeg kommer til å skaffe meg en stubar balje med solid lokk til å ha på tur , for å unngå søl i båten,..................

 

Ser Jula akkurat nå har tilbud på en 70 l dunk med ("låsbart")lokk til kr 99,-

 

http://www.jula.no/oppbevaringsdunk-70l-662069

 

Men det er vel noe med oppbevaring av matvarer i enkelte "plastbokser" som ikke er bra. Hvordan en finner ut det er jo ett godt spørsmål.....

Link to post

det gjør ingenting om fisken ligger i salt i flere år, bare en fordel.

 

Utvanning i MINST 1 døgn, gjerne 2 og koking/trekking i minst 1 time, gjerne 2.

 

Gammelsaltet sei er en gammel tradisjon i Salten (Nordland). Man bløgger seien og lar den blø av seg i stampen, og legger fisken lagvis flekt. Slik skal den stå i minst 6 mnd, men gjerne flere år. Vi har en stamp stående i garasjen som ble lagt ned for 10 år siden. Det er lenge siden vi har tatt av den nå, så det blir spennende å se om den er bra ennå :smiley:

 

Vi snakket faktisk om dette senest rundt middagsbordet i dag mens vi koste oss med sprengt torsk, gulrotstuing og bacon. Min mormor kokte saltseien som den var uten å vanne ut. For å få litt smak på potetene kokte hun dem samme vann. Man skal være en garvet saltspiser for å få i seg det måltidet der :eek::drink::drink:

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...