Jump to content

Sink på kjetting?


arnulfs

Recommended Posts

Galvanisering er sink. Og sinkanoder er også sink, naturligvis. Ved å monter sinkanoder på sinkkjettingen, legger du bare på mer sink. Det skader ikke. Spørsmålet er om det har noen hensikt. I Son, hvor Hulda holder til, er livslengden på vanlig galvanisert bryggekjetting borti 10 år. På brygga der Hulda ligger, er det benyttet kalibrert løftekjetting i korrosjonstregt stål. Denne kjettingen har ikke vært byttet på de tre årene Hulda har ligget ved bryggen. Det er ikke korrosjon av betyding på denne kjettingen heller. Forholdene kan imidlertid variere lokalt.

 

Tror jeg ville lagt ut uten anode. Skulle du få et rustangrep/ slitasje på galvaniseringen, kan du bare henge på en anode senere. Henger du på anoder nå, kan du risikere at den passiverer seg grunnet manglende korrosjon.

Link to post
Share on other sites

Montering av sinkanoder på kjetting vil ikke ha noen brukbar virkning pga dårlig kontakt mellom leddene.Anbefaler heller å benytte sertifisert kjetting,dyrere men av vesentlig bedre kvalitet.Galvanisert kjetting har vi hatt dårlige erfaringer med i båthavnen vår.På vårt nye bryggeanlegg er det stort sett blitt benyttet tamper med tunge dempelodd, dette pga erfaringer som viser at tau har en vesentlig lengre levetid enn kjetting,forutsatt at det ikke er risiko for gnaging/gnissing på tampen pga skarpe steiner og lignende. :smiley:

Link to post
Share on other sites

Hørte for noen år siden at en båtforening i nærheten som hadde inspeksjon på sine bryggeanlegg oppdaget av kjettingen som lå i kontakt med mudderet på havbunnen var mye mer utsatt for slitasje/tæring enn den delen som lå over havbunnen. Det ble spekulert i om det var noen kjemisk reaksjon mellom mudderet og kjettingen som førte til dette uten at jeg husker om de kom frem til noen konklusjon.

Link to post
Share on other sites

Har også erfart at kjetting i gjørmebunn tæres mye fortere enn på sand- eller steingrunn. Stålet blir svart som sot. Antar at det er den kjemiske sammensetningen av mudderet som gjør dette.

Noen som vet??

mvh

JanS

<{POST_SNAPBACK}>

Det er rust det og. Formelen er Fe3O4, det vil si rustet jern med liten oksygentilgang. Nede i mudderet er det andre ting som hjelper prosessen, slik som H2S (hydrogensulfid). Imponert nå?

Link to post
Share on other sites

Jada, Hulda, du imponerer igjen med gode kunnskaper! Det er alltid noe å lære her på sidene, og Hulda bidrar ofte! Burde vel ha skjønt at det var svovel i bildet med tanke på lukten.

Takk for det, og ha en fin sesong!

mvh

JanS :cool:

Old fishermen never die - they only smell that way!

Link to post
Share on other sites

I våran hamn så skifter vi ut all kjetting mot , grov nylontross, allt efter som den gamla kjettingen

rostar sönder!  snart har vi bara nylontross......

<{POST_SNAPBACK}>

Det er mange som bruker kun Nylon trosser, tror at det er bedre i lengden.

Det eneste du vil angre på at du har gjort, er alt det du ikke gjorde. "Do it to day."

Medlem av: Ankerdrammens Venner. OCC,ESF,CMID, NFS & SYC.

http://lagoon380careka.blogspot.com/

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...