Jump to content

Askeladden 515 propellstørrelse


Marsa

Recommended Posts

Har en Askeladden 515 freestyle med Yamaha 115 hk V4 motor.

Greier 37 knop med 13 1/4-17" aluminiums propell.

Noen som har tips til stålpropell og størrelse?

Skulle vel greie over 40 knop med denne motoren?

Link to post

Yamaha har sin Pro- series som burde være god på så liten båt og gi godt baugløft og fart.

 

For å si noe om stigning bør man bruke info relativt til den propellen du har - da må du ha noen tall og fakta som Mort1 lister opp.

 

Så en liten trist info om å tro på 3 knop høyere hastighet.  Det er vanskelig å si noe om før man vet mer om den propellen du har. Men sjelden det gjør så mye som 3 knop med propellerbytte med mindre den propellen du har enten er alt for liten eller stor i stigning slik at du ikke utnytter hk i motoren. Eller at den har feil egenskaper ift båt. Kjenner ikke fartspotentialet til skroget til denne Askeladden.

Edited by alfaalfa
Link to post

Ja den burde iallefall greie minst 40 knop med nesten uansett propell så lenge turtall er ca midt i max turtallsområdet, og motorhøyde er korrekt.

Jeg fikk 37-38 knop på min 540 skjærgårdsjeep med Honda 90, uansett propelltype jeg prøvde. Så lenge turtallet på max lå på optimalt nivå, dvs. ikke i grensene av turtallsområdet.

Edited by teerex
Link to post

Propellen som står på er en SOLAS AMITA 13 1/4 - 17" aluminium. Motoren er justert på høyden slik jeg ser kavitasjonsplata på full gass.

O/min på full gass er 5600-5700.

Kanskje noe høyt?

Kanskje en yamaha pro serie 13 1/4 - 19 er propellen jeg burde prøve?

Link to post

Yamaha V4 2t 115 - optimalt turtall?

 

Søk på tråden nevnt over, det er samme båt og motor som deg.

 

Mercury propeller passer også på akslingen din, og en laser, enertia eller en 4 blader vil nok fungere godt, som yamaha sitt utvalg. Tror flere fabrikanten som Honda og tohatsu også passer.

 

Prøving og feiling er oppskriften.

Link to post

Mercury LaserII eller Turbo1 er også gode. Enertia kan du også bruke og vil nok være blant de bedre. Disse må ha såkalt hub-kit i tillegg til propellen for å passe til din motor . 4bl ville jeg ikke brukt tid på. Slik jeg leser deg vil du øke maksfart - det får du ikke i denne komb med en 4bl.

Link to post

Synd med den dollarkursen. For få år siden var det jo morsomt å bestille fra USA.

Men fortsatt relativt gunstige priser.

 

Syns bildet i den finn-annonsen så litt suspekt ut  :saint:

Hadde vedkommende vært virkelig interessert i å selge så hadde det vært et bilde av hver propell, samt nærmere beskrivelse av propellen så som modellnr/typenr/navn.

Iallefall til de prisene der.

Edited by teerex
Link to post

Hei, har en 515 invader / freestyle med Mercury 75 hk fra 1997. Noen som har stålpropelldimensjoner og anbefalinger for meg?

Link to post

Så vidt jeg kan finne motordata, har du 2.30:1 utveksling og 5250rpm som max. Båten gjør vel rundt 32-33 knop kanskje? Da kan det kanskje se ut som om du skal ligge på rundt 19" stigning. Du kan jo se om du finner en LaserII i 19".

Link to post
Posted (edited)

Glemte å nevne det, men Mercurys LaserII er en litt lumsk propell. Gunnen til det er at den finnes i flere "generasjoner" med ulike mål. De nye går fra 19-22", har utskiftbar hub og passer din motor som har en såkalt 4,25" gearcase. De gamle LaserIIene kom i to utgaver og flere pitchstørrelser. Disse hadde også fastpresset hub. For de gamle modellene er det viktig å huske at propellene med oddetalls pitch (19,21,23" osv) var laget for å passe de større motorene med 4,75" gearcase (135hk og opp), mens LaserII med partalls pitch (20, 22) var ment for 4,25" gearcase (75-115hk). Så her er det viktig å ikke gå på en smell. Så hvis du vurderer en gammel type, så er det nok 20" som gjelder. Jeg ville dog satset på ny type og 19" + utskiftbar hub.

Edited by Solseng
Link to post

Og hvis du er ute etter en ny propell som er rimelig men gir veldig gode egenskaper så finnes det jo Mercury Spitfire 4-blads alu.

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...