Jump to content

Slæder på storsejl sætter seg fast


Danske

Recommended Posts

Dette er "vogner" hvor spillene er festet? Bytt til vogner med hjul, som nevnt ovenfor. Hvis det ikke er noe alternativ så prøv å spraye slede og spor med teflonspray etter å ha rengjort begge deler. Det reduserer friksjonen og kan (kanskje) hjelpe.

Edited by Popeye70 (see edit history)

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Ja, det er vogner både der spilene er festet, og ellers også. Ingen plastsleider. Jeg prøvde først smøretrikset. Funket en gang, og så var det like ille igjen. Iflg. UK Syversen er det enkelte mastprofiler som ikke matcher disse sleidene.

Link to post
Share on other sites

Jeg byttet alle mine plastsleider fordi de var blitt sprø og begynte å ryke. Fikk sydd på nye, men dessverre har jeg samme problem som deg med de nye, de kiler seg. Før datt storseilet rett ned av seg selv, nå må jeg dra det ned. Planene er å runde alle kanter på plastsleidene med en fil i vinter. PÅ en annen båt hadde vi også dette problemet med et nytt seil, da var løsningen å sette på kortere plast-sleider. (hadde rulleslieder på alle spilene, men plast i mellom). 

Edited by Krimart (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Alle sleider hvor det er spile bør ha kraftigere sleider med hjul. De andre kan godt være av "vanlig type.

 

En seilmaker kan nok hjelpe deg med å få tak i noen sleider med hjul. De finnes i alle prisklasser.

All I ask is a tall ship and a star to steer her by

Link to post
Share on other sites

Veldig bra innspill - skal prøve med hjul. Tænkte også det kan være fordi det er syet på. Det gjør at når sejlet vrir seg, da blir slæden skjæv. Om den bare var festet med en sjakel, kunne sejlet bevæge seg op ned, uten å belaste slæden ... vet ikke om dere skjønner ?

Link to post
Share on other sites

Er sleiden monter slik du viser på foto, må de være en feilmontering. De skal skal være festet til festeplaten på seilet slik at de i liten grad kan vri seg. 

Link to post
Share on other sites

Jeg er redd trådstarter må ta en tur til seilmakeren.

De sleidene er utslitt. Det beste hadde vært å gå over til et system med engangssjakler i plast, men seilet er designet for webbing, så nye sleider må syes på. Jeg har slike plastsjakler unntatt der hvor spilene sitter. Der er det rustfrie bøyler som er skrudd til seilet. Gjør at det går fort å bytte sleidene. De må byttes hvert andre eller tredje år. Bruk sleider som er helt flate. Styr unna de som er sylindriske.

Det er veldig viktig at likrenna holdes ren. Jeg gjør en grundig rengjøring hver vår.

Ved første seilsetting hvert år får hver sleide en god dash ProLube. Og så engang til midt i sesongen.

Jeg hiver seilet opp til merket for hånd. Det kiler seg aldri.

Når jeg skal berge seil lar jeg bare gå fallet. Seilet ramler rett ned i lazybagen.

Link to post
Share on other sites

Ser ut på bildet som om sleidene dine er oppskrapet på endene. I tillegg til å bytte sleider ville jeg tatt en inspeksjon på masten etter mulige skader i sporet som sleidene går i. Er det skader i masten hvor det stikker ut grader kan det være lurt å gå forsiktig over skaden med en fin fil. Har sett tilsvarende skader i eldre mast på annen båt, og det er vel ikke utenkelig at det evt. kan støpes i skader for å få en glatt og fin overflate som sleidene glir lettere i.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...