Jump to content

Lærling som fisker


ossy94

Recommended Posts

Heei!

 

Har i det siste funnet ut at jeg har lyst å prøve meg som fisker. Hvordan er det å få seg lærlingplass uten å ha gått på videregående med "fiske-linje"? 

 

Eller er det lettere å spørre om å få være med noen på båten deres, og slik få kompetanse?

 

Drømmer om å få meg egen tråler! :)

 

Mvh

Øystein

Link to post
Share on other sites

Lærlingeplass tror jeg ikke du kan få uten først å ha vert innom en videregående skole. Men plass på en båt noen sommermåneder er nokk ikke nå problem å få. Kommer jo selvsagt lit an på hvilen erfaring fra båt og fiske du har fra før.

Link to post
Share on other sites

Kommer an på hvor gammel du er. I rette alderen kan du jobbe i bedrift i 5 år med noe teori for å kunne ta fagbrev

Det er lettere med våtslipepapir en rubbing. Det er lettere med et til 2 strøk lakk en polering. Trebåt er ikke mere arbeid

Tidligere Båter: 21 fots tresjark m/sabb 22 (Tequila Sunrise) • 23 fots tresjark m/sabb 16 (Neptun) • 17 fots speilbåt i tre med vindskjerm og 25hk yamaha (Gjeld-frid I)

Link to post
Share on other sites

Læretida i alle fag med et par untak ( elektro/rør etc) er fire år, er du 16 år har du ungdomsrett og lærebedrifta kan søke godkjenning og skrive kontrakt rett fra ungdomsskole, Fylkeskommunen plikter å tilby deg fellesfag og programfag, i vår region (nord Rogaland) går lærlingene en dag på skolen i to år og tar fellesfag ( nat.matte.norsk.eng) og programfag tredje året på kveldstid.

Du har da lærlinglønn som starter på 30 prosent av fagarbeiderlønn første året og stiger ettehvert.

Men alder setter begrensninger på skiftarbeid, overtid, hms osv, så kansje teoretisk som fisker....

Men om ossy94 indikerer at du er 21 har du brukt opp "lærlingretten" din men kan fortsatt vær voksenlærling, eller gå som praksiskandidat (60mnd + tverrfaglig xamen)

Edited by Higre (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Eg e 16 år. Går ikke videregående. Gikk bort te en kar på kaia eg så sleit med med å få bruket ombord. Spurte om han trengte mannskap. Så no har eg fin jobb ombord i en 35 fot Malo. Så det går ann det å. *Men det e sjarkfiske da)

Link to post
Share on other sites

Før en i det hele tatt kan gå om bord i en fiskebåt uansett type som en del av mannskapet må man gjennomføre et sikkerhetskurs. Det er skipperens ansvar og forsikre seg om at alle har gyldig sikkerhetskurs og helseattest.

Om du ser for deg å anskaffe deg en tråler ville det sikkert være en fordel for deg å ha papirer for å føre båten. Så noen år på skole må du nokk påregne før du er skipper på egen tråler, med mindre du bare skal ha en pongsjark for å drive reketråling inni en fjord.

Men setter du inn en annonse i Fiskeribladet om at du ønsker plass på båt får du nokk det ganske fort om du ellers er dugende.

Det finnes flere skoletilbud for den som ønsker å gå den veien for eksempel her.

http://www.meloy.vgs.no/menypunkt/naturbruk/fiske-og-fangst-vg2/

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...