Jump to content

Sant eller myte om Volvo-drev og gir-innslag?


Kjetil1

Recommended Posts

Jeg har lest en eller annen plass at Volvo Penta drev feks 290 DP-e, skal ha et markant dunk når de settes i gir. Hvis girskiftet er slikemykt, tyder det på slitt "cluch", kon øverst i drev.

På Cranchien jeg hadde, var girskiftet uten dunk i fire år, uten at jeg kunne merke forandring av noe slag. Syntes det var behagelig å manøvrere uten at det laget lyd hver gang jeg slo bakk eller gikk forover.

På Viksunden, er dunket tydelig ved girskift. Så hva er rett? Er drev uten dunk slitt, og drev med markant dunk ok? Eller har det ikke noe å si?

Citroen DS. If I have to explain, you wouldn't understand...

Link to post
Share on other sites

Man kan ikke vurdere slitasjen på konen bare ut fra hvor kraftig dunk man kjenner. Det skal være markert, ingen sluring eller forsinkelse. Ofte vil en feiljustert girwire føre til samme symptom som en slitt kon.

Link to post
Share on other sites

Tidligere har jeg hatt dunking ved gir forover og akterover. De to siste sesongene har det vært relativt stille ved giring forover og samme dunket som tidligere akterover. Nå er det helt stille og supermyk giring forover med tilhørende forsinkelse på 1-2 sek ved innkobling. Bakover er det vanlige dunket. Har sjekket propeller og girwire for sikkerhetsskyld. Hadde også av deksel over girvelger og giret for hånd mens jeg roterte propeller.Innslag akterover for hånd,ca 1/4 omdreining. Innslag forover varierte fra 1/2 til en hel omdreining. Kon er kommet i hus og skal skiftes ved passende annledning. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...