Jump to content

Drone og kamera til båtbruk. Hva anbefales,og hva trengs?


cosmic

Recommended Posts

Har sett mange flotte bilder/filmsnutter filmet med drone,og har veldig lyst å prøve dette selv. Er helt uten kunnskap om dette,og ønsker råd om hva som behøves for en nybegynner.

Kan noe kjøpes brukt? Ser at go pro kamera er mye brukt,men her er mange modeller. kan en se hva en tar bilde av når bildet tas,eller må en filme på måfå,og redigere etterpå?

Må en ha spesielt kraftig datamaskin?,med tilhørende datakunnskaper?

Er klar over at man som alltid ellers får det man betaler for,men er som nevnt interessert I en rimelig inngangspakke til å begynne med,og så evt.oppgradere om det gir mersmak.

Håper å mange gode råd.

Link to post
Share on other sites

Du stiller vel to hovedspørsmål:

 

1. Hva slags drone... Høres ut som du bør kjøpe en som er lett å fly. De vanligste modellene heter Phantom, her er ett sted å begynne:

http://www.dji.com/product/phantom - Men det finnes også rimeligere modeller som har litt mer leketøypreg. Da må du i såfall bytte til noe mer avansert etter hvert som du finner ut av det, men det blir billigere for deg å prøve ut i tilfelle du angrer etterpå.

 

2. Så er det videoredigeringen. Som nybegynner kan du jo søke opp noen av de programvare tilbuden som finnes på nett, de fleste får du med gratisversjon/prøvetid.

 

Ett viktig tips for alle som skal styre drone fra båt: ""homing", dvs. dronens automatiske styring for å returnere til der den startet, blir ikke så veldig lur å bruke på sjøen, siden båten du sendte den opp fra, beveger seg.

 

Men det finnes droner som flyter, husker ikke hva de het og de er kostbare. De er laget vanntette og har også mulighet til å sende opp sin egen nødrakett. De har også en "drop-funksjon" der du kan fly over til sted og la den slippe ned ting. Men da handler det vel ikke lenger om video.

 

Bare så det er sagt, Jeg er ikke ekspert på dronefilming, men jeg kjenner folk som er proffe på det.

Redigert av Propell1 (see edit history)

Makthavere som velger propaganda som metode tar skjebnesvangre valg. De hisser opp mennesker. De appellerer til deres instinkter, ikke fornuften. (-Hans Rustad-)

Link to post
Share on other sites

Markedsleder er nok DJI Phantom.  Her får du alt fiks ferdig. Har du en smarttelefon eller iPad får du kamerabildet ned til bakken live under hele flyturen. I tillegg får du info om gjenværende batterikapasitet, GPS satellitter mm. Kjøper du drone med Gopro kamera får du ikke videolink ned til bakken.

Redigert av Flid (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det er etter min mening DJI Phantom 3 som gjelder. Enten Advance eller Pro utgaven og da med en iPhone eller iPad som står på senderen og man ser alt og gjør alle innstillinger der så man trenger egentlig ikke PC i det hele tatt.

Videoer og bilder kan lages ned, publiseres og om ønskelig redigeres i appen.

 

Og ja, man får stort sett det man betaler for. Har hatt mange droner de siste 5-6 årene, og mener det først kom ordentlig i mål med P3. Billige er de ikke, men det funker fjell og gjør det det skal om man har satt seg litt inn i det. Tror DJI har over 90% av markedsandelene i dette segmentet, og det sier litt.

 

Søk litt på Google og YouTube så ser du hvordan det funker.

Mvh. SAP

Link to post
Share on other sites

De dyreste pro settene med lengst rekkevidde osv koster kr 20-30000,-

Og de billigste får man under tusenlappen.

Så om du ikke er flygeleder og har streiket deg til en million lønn med å lamme flytrafikken forøvrig for oss andre

midt i fellesferien, er det kanskje lurt å begynne med det billigste først.

Chris Craft 284, 1988 mod. 2 x Mercruiser 4.2L 220hk diesel, Bravo 2, 100knop

Link to post
Share on other sites

Har en DJI Phantom 3 med innebygget kamera og stabilisator.

15 mp kamera med video og bilder.

Styrer kamerafunksjoner fra mobitelefonen med livebilder på skjermen.

Den har GPS navigering og kan forhåndsprogrammeres til å faktisk fly helt på egenhånd og komme hjem igjen.

Har også lastet ned en " follow me" funksjon som gjer at drona følger etter meg i en forhåndsbestemt høyde.

Koster rundt 13000 kr ny, men du finner fint brukte til ca halvparten.

Link to post
Share on other sites

Trenger ikke å melde ifra til flyplasser.

DJI dronene kan ikke fly innenfor sikkerhetssonene på div flyplasser. Ligger sperre inne i software.

Ang filme folk går det vel under det samme som å ta bilde eller filme med videokamera.

Det ligger vel noen føringer ang publiseringer av andre personer.

Link to post
Share on other sites

Det er vel ikke nok med at småtasser forstyrrer båtlivet med "villmannskjøring" med jollene, nå skal man jaggu bli forstyrra av droner over båtene også!

Jeg skal ha med hagla om bord neste sesong. :giggle:

http://www.tek.no/artikler/mann-skjot-ned-drone-med-hagle-far-ingen-straff/193905

Hehe, gjelder vel å bruke folkevett med droner som alt annel, bla. hagler.... :giggle:

Link to post
Share on other sites

Luftfarten i Norge og Europa arbeider kontinuerlig med å regulere der det er nødvendig, teknologien utvikler seg fort og det er nok greit å ha noen regler i bakhodet. Linken her forklarer mye, tenk også på privat rettslige forhold, erstatningsansvar ved skade og annet juridisk uklart snadder. http://www.luftfartstilsynet.no/selvbetjening/allmennfly/RPAS-FAQ/

 

Hva angår valg av drone: kjøp et RTR (ready to run) sett til 1000,- og heng på go-pro kamera." Drooone" har noen quattro modeller (4 props). Benytter 2,4ghz båndet. Kjøpes på BR-leker eller tilsvarende sjappe. Er laget av isopor og synker ikke slik at du ikke mister kameraet. Jeg ville aldri tatt en phantom til 15000,- over saltvannet.

Link to post
Share on other sites

Det å anbefale drone til 1000 kr og bare henge på go pro, er et dårlig forslag.

Det er like stor forskjell på drone til 1000 kr og 10000 som på en with 10 og Princess.

For en nybegynner med "normal" lommebok er jeg uenig. Har begge modellene, og å lære det grunnleggende med litt billigere versjoner er absolutt å anbefale. Go-pro tåler uansett bra med bank, og er vanntett. Det eneste som er sikkert med droner/modellfly er at det alltid kommer ned. Hvis du ikke blir hengende i trær og master da. Kan skryte av å ha terminert et sted mellom 50 og 100 stykk selv ;)

 

Det er forøvrig lettere å kjøre with10 enn princess. Billigere å kræsje med with'n også.

Redigert av Bigmac (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Støtter tidlgere innlegg her om at det er DJ Phantom 3 som gjelder når man har lyst til å lage skikkelige bilder fra lufta. 

 

Men leketøys dronene til noen få hundrelapper kan være morsomme de også. Denne er fin til å trene seg på: http://www.mikronor.no/multikopter/hubsan-x4-mini-quadrocopter-med-hd-kamera-rtf. Mye billig stikketrening i disse små dronene. Før du kjøper en "skikkelig" bør du være trygg på selve flyvingen. Noen flys på frihånd, mens noen har avanserte posisjoneringssystemer som gjør mye av jobben for deg. 

 

 

 

Men som sagt over, dette er leketøy, mens en Phantom må kunne betegnes som entusiast utstyr. 

Redigert av StåleK (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ikke enig.

På en litt dyrere drone kan du vippe på en bryter, og drona kommer tilbake, eller du kan skru av fjernkontrollen og den kommer tilbake.

Mister du signal, drone kommer tilbake.

Du kan slippe alle spaker og drona stopper, det skjer ikke på en billige drone, den vil drifte med vinden.

En GPS drone er "fail safe".

Mister du signal, drona er vekk.

Kunne skrevet mangt om en billig isopor drone mot en proff drone til 10 ganger prisen.

Men du må ha prøvd dette for å vite hva det dreier seg om.

Lett å synse før en har prøvd.

Link to post
Share on other sites

Helt enig med det Taremakken har skrevet i denne tråden. Like greit å kjøpe noe ordentlig og gjennomprøvd med en gang om man vil ta gode bilder og video. Alt funker innendørs i vindstille, men det skal litt mer til å takle virkelige forhold utendørs.

 

Det er endel man bør sette seg inn i om man skal begynne med droner eller RC. Man må lese og forstå hvordan det virker og er programmert og skal kalibreres, samt forstå de fysiske begrensingene en drone har.

Radiosignaler går dårlig rundt åskammer og fjell f.eks, og mister man kontakten etter å ha flydd rundt en ås eller ned bak et fjell og man har programmert at drona skal fly en rett linje hjem i 20 meters høyde har man et problem.

 

En drone som Phantom 3 har aksellerometere, gyroer, GPS, barometer (altimeter) og kompass den bruker for å holde seg i lufta så sikkert som mulig. Pro og Advance har i tillegg en ultralydsensor som gir avstand til bakken som et ekkolodd på høyder under 3-4 meter og den kan faktisk holde possisjon uten GPS signaler med et lite kamera som leser bakken under drona.

 

Tør påstå at de fleste av tilfellene når en drone går ned eller bananas skyldes brukerfeil i en eller annen form. Man er piloten, mekanikeren og teknikkeren på en gang, og i de aller fleste hendelser ligger utløsende årsak hos han.

 

Så bør man tenke litt på hvor og hvordan man flyr for å ikke plage eller irritere andre. Hold seg godt unna folk, dyr, bygninger, hus, eiendommer, veier osv.

De fleste som driver med RC i organisert klubb her er medlem av NLF (Norges Luftsportforbund) og har dermed 3.parts forsikring. Det anbefales sterkt også for folk som driver med droner på egenhånd som ofte ikke er med i et organisert miljø.

 

Har drevet med RC siden barndommen. Mest gøy med ting som flyr. Helikoper, fly og jetmodeller med turbinmotor.

Har hatt de fleste DJI dronene siden de startet opp for 5-6 år siden og det har skjedd utrolig mye på kort tid. I begynnelsen var droner litt på det eksperimentelle stadiet, men nå vil jeg si det er både stabilt brukervennlig selv om man ikke er en RC nerd. Men det bør trenes og bli kjent med drona og dens instillinger og systemer i fred og ro på et øde sted.

 

Til dags dato tipper jeg det har blitt et par tusen droneflygninger og har så langt bare hatt ett uhell for ca 4 år siden hvor en propell delte seg i to i navet (DJI hadde en serie propeller med dårlig støp). Fikk det fanget på film og fikk erstattet det som ble ødelagt.

Pr i dag hadde jeg ikke giddet å kjøpt noe annet enn DJI om man skal ha noe som er litt mer enn et leketøy.

 

Phantom 3 Pro'en jeg har nå har ca 50 flights så langt og de aller fleste av dem over saltvann uten at pulsen er spesielt høy :-)

 

Her er et par videoer jeg tok i sommer

 

 

 

 

 

Og noen fra båteiere i sydligere strøk. Alle filmet med Phantom 3

 

Sardinia

 

Antibes

 

Abrolhos øyene utenfor vest Australia

Mvh. SAP

Link to post
Share on other sites

Litt på siden, men husk at det finnes regler for bruk av såkalte droner. Pr i dag er det få restriksjoner for ren Hobbybruk, men strenge regler for bruk i næring. Fra nyttår kommer nye regler som også vil få innvirkning på "hobbybruk". Husk også at det er strenge regler for all motorferdsel i verneområder. Har man ikke lov til å kjøre med motorbåt, har man heller ikke lov til å fly med droner. Hva er så forskjellen på hobbybruk og bruk i næring? Et veldig forenklet eksempel; Dersom en bonde kjøper seg en drone og flyr litt over jordet sitt for mor skyld er det hobbybruk. Dersom han flyr en tur over innhegningen for å sjekke om dyra har det bra, da er det flyging i næring og han trenger tillatelse fra luftfartstilsynet....

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Trenger ikke å melde ifra til flyplasser.

DJI dronene kan ikke fly innenfor sikkerhetssonene på div flyplasser. Ligger sperre inne i software.

Ang filme folk går det vel under det samme som å ta bilde eller filme med videokamera.

Det ligger vel noen føringer ang publiseringer av andre personer.

 

Mtp båtbruk så er det ikke lov med droner i de maritime nasjonalparkene. Greit å være obs på. Parkene utgjør etterhvert et ganske stort område, Ytre Hvaler, Færder og området rundt, og etterhvert fra Jomfruland og på utsiden nedover hele sørlandet til sånn ca Grimstad. 

 

Ikke at jeg tror man risikerer så mye men det er jo enkelte som ønsker å være lovlydige ;-). I tillegg er det vel antagelig en del som ikke ønsker å bli filmet og som kan reagere negativt om man fyrer opp en drone i gjestehavner osv? 

 

Tror jeg ville utøvd en del aktsomhet i bruken av drone. Men duverden så fantastiske bilder/filmer man får, skjønner godt at det har blitt populært fort. 

Link to post
Share on other sites

Ja det er regler, og noe av det som deles her på forumet er strengt tatt på gale siden. Men det er jo sjelden det får konsekvenser.

 

Vi bruker litt droner i jobb sammenheng, og filming fra luft er ikke fritt frem ut i fra personvernhensyn til de som tilfeldigvis blir fanget på film. Verken til lagring uten offentliggjøring eller offentliggjøring.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...