Jump to content

Bruktbåt registrert på firma - mva?


bjoris

Recommended Posts

Noen som vet hvordan det vil bli ved kjøp og evt salg av båt som kjøpes på firma. Blir det uansett betalt mva ved kjøp slik at det ved salg ikke er et spørsmål om det er betalt mva eller ikke på båten eller... Kunne vært greit å vite mer om dette. Evt tips om hvor jeg finner mer info om saken. Fant ikke noe relevant når jeg søkte i arkivet her på baatplassen.

Blogg:S/Y FRI -  (2008-2018: Hanse 350 - 2019: NB820 Sport og Bavaria B/One) 2020-: NB 870 Ardea D4-260 2012/2013 model

Link to post
Share on other sites

Jeg forutsetter at vi snakker om lystbåt (ikke yrkesbåt som f.eks. fiskefartøy e.l.). Skal båten registreres på firma skal den aktiveres og avskrives med årene. Fradrag for inngående MVA ved kjøp. Skal den brukes i næringsvirksomhet (f.eks. charter, utleievirksomhet) er det utgående MVA (25%) på all omsetning. Privat bruk av næringsbåt er skattepliktig og skal lønnsinnberettes. Når det gjelder MVA på driftskostnader ved kombinert privat/næringsbruk skal kostnadene fordeles, dvs. intet fradrag av MVA ved privat bruk. Reglene er nokså infløkte, swnd meg gjerne en IM hvis du ønsker spesifikke opplysninger!

Link to post
Share on other sites

Ved kjøp at bruktbåt som ikke er registrert på firma så får du ikke fradrag for mva. Opprinnelig mva er jo innbakt i markedsprisen på alle privatsolgte båter. Er imidlertid bruktbåten registrert i firma fra før så blir du ved et eventuelt kjøp fakturert med salgspris + mva og du får da fradrag for mva. Salgsprisen bær da være tilsvarende mva på 25 % lavere enn hva markedsprisen er forøvrig for at du skal få effekt av mva-fradrag. For at du skal få fradrag så må jo også firmaet være registrert, ha en omsetning over 50.000 og drive aktivitet innenfor mva-område.

 

Hvis du drar paraleller til firmabiler så kjøper jo de fleste både mindre og større firma nye biler. Man får da fradrag for mva, noe man ikke får ved kjøp av brukt bil.

 

Hvis du ikke finner en brukt som allerede er registrert på firma så kanskje det hadde vært mere lønnsomt med en ny båt som har en høyere annenhåndsverdi senere og hvor du har garantier og reklamasjonsrett i flere år? Du har vel erfaring med hvor kjekt det kan være å ha garanti? :wink:

 

Ulempen med å avskrive maksimalt av verdien den tiden du eier båten er at du kan få en ganske høy skattbar gevinst den dagen du selger båten, samtidig som du da også må selge båten med nettopris + mva og da må jo helst nettoprisen være såpass lav slik at totalprisen inkl. mva ligger i nærheten av markedsprisen forøvrig.

 

Det mest gunstige ved å registrere båten på firmaet er vel at du får fradrag for mva og får utgiftsført resten av kostnaden. På den måten halveres jo driftskostnadene i forhold til hvis båten hadde vært i privat eie.

Link to post
Share on other sites

Kommer an på om selger er næringsdrivende eller ikke. Hvis selger er næringsdrivende, og salget er et ledd i næringsvirksomheten til selger, faktureres det med mva når det er næringskjøp. Da vil du få fradrag for mva hvis din næringsvirksomhet er mva-pliktig.

 

Mer utfyllende svar kan finne på www.skatteetaten.no eller ved å ta kontakt med ditt fylkesskattekontor.

 

:sailing:

 

Briggfruen

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...