Martin Blomberg Svart 28.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 28.Juli.2016 Hjerteskjell finner jeg som oftest på ca 0.5-1.5 meters dyp. Om du timer det med lavvann funker rake bra. Ser du tomme skjell i mengder på et sted så er det en god indikasjon på at det er levende der også. Om dere får lyst å prøve albueskjell / albuesnegler så tenk på at det er fotmuskelen som er det spiselige. Sleng dem på grillen levende med skallet ned mot gløden. Når de er klare tar du løs muskelen. Haneskjell er dito. Bare muskelen som det er smak i. Sitér dette innlegget Link to post
Komodo Svart 28.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 28.Juli.2016 Jeg har testet både strandsnegler og albueskjell, men jeg synes viskelærfaktoren ble litt vel høy. Jeg smaker gjerne på hva som helst, men om det ikke er godt droppet jeg det. Blåskjell synes jeg utmerker seg med både mye og god smak. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
NilsPils Svart 29.Juli.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 29.Juli.2016 (redigert) Jeg har også spist en del dampete strandsnegler. Smaken synes jeg er ok, men det blir for masete å sitte og pirke bittesmå snegler ut av huset. Jeg synes det minner litt for mye om å spise busemann, så det er ikke noe for meg. Sånne snegler brukte vi som agn da jeg var liten. Kanskje jeg heller skulle prøve det igjen. Ellers har jeg spist en del strandreker som kona fanger med liten håv i vannkanten. De spiser vi rå og levende på asiatisk vis. Smaker godt, men metter lite. Ellers har jeg lyst il å prøve frittert småsild, slike på rundt 5cm som av og til går i tette stimer langs brygga. De lar seg fange med håv, men den jeg har er litt for grovmasket. Tenker å la dem gå seg rene i et trau en dag eller to før vi fritterer dem etter italiensk oppskrift. Noen som har prøvd dette? Redigert 29.Juli.2016 av NilsPils (see edit history) Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
tuffff Svart 29.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 29.Juli.2016 Ellers har jeg lyst il å prøve frittert småsild, slike på rundt 5cm som av og til går i tette stimer langs brygga. De lar seg fange med håv, men den jeg har er litt for grovmasket. Tenker å la dem gå seg rene i et trau en dag eller to før vi fritterer dem etter italiensk oppskrift. Noen som har prøvd dette? Spiste dette i Southend on Sea i munningen av Themsen. Bait - som de kalles der - altså agn. Det går vel med sånn ca. 300 stykker pr. porsjon til en lunsjrett. Veldig godt på smak. Sitér dette innlegget Link to post
Krimart Svart 30.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 30.Juli.2016 (redigert) Etter hva jeg har hørt skal man aldri la skjell, fisk eller krabber gå i trau/ bøtter med stillestående vann, grunnen er at vannet blir fort dårlig og tomt for oksygen, så du kveler dem. Krabber og skjell har i alle fall bedre av å oppbevares i luft eller aller helst en tangvase ( i luft) jvis du ikke kan la de gå i et nett/ kum der vann skiftes ut kontinuerlig. Ellers var vi flinkere til å sanke skjell, krabber, snegler etc. før men har vel blitt mer makelig etterhvert. Sprøstekt makrell står forsatt høyt i kurs, en av de beste fiskene etter min mening, men blir den mer enn noen timer gammel så er det agn. Redigert 30.Juli.2016 av Krimart (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
S/S Lucky Svart 30.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 30.Juli.2016 Fruen er glad i matlaging I sommer har vi ved flere anledninger hatt hjemmelagede fiskekaker i skjæra. Det smaker fortreffelig ? Sitér dette innlegget Link to post
Komodo Svart 30.Juli.2016 Link til dette innlegget Svart 30.Juli.2016 Enig med Krimart. Har ikke tru på å la dem gå seg rene i trau, det bør de nok gjøre i et nett i sjøen. Men jeg har tro på retten :-) Ellers er jeg veldig nysgjerrig på det med å spise levende reker. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
NilsPils Svart 31.Juli.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 31.Juli.2016 Levende reker spiser vi på asiatisk vis. Rekene haes i en bolle med lokk. Det tilføyes diverse finhakkete urter, som sitrongress, mynte, strandløk, løk og litt salt (Thaiene bruker fiskesaus). Det hele ristes under lokk. Spises med skje eller fingrene. Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
NilsPils Svart 5.August.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Junior har stjålet av hummeråta (den usaltete) og har laget hermetisk makrell på glass. Her er opskriften: 1. Vask renset makrell godt i sjøvann for å få bort alt blodet (Blod gir visstnok dårlig smak) 2. Kok makrellen i 3 timer saltvann (70 g salt pr liter vann) 3. Ta makrellen ut av vannet når det har blitt lunkent 4. Fjern skinn og skjell 5. Legg makrellen på kjøkkenhåndkle for å suge opp fuktighet, bytt håndkler etter hvert 6. La makrellen tørke i 24 timer 7. Fjern ben fra fisken, del den i passende biter og legge den i rene glass 8. Legg til krydder etter smak. Vi lagde varianter med bare laurbærblader, bare pepper og bare chil. 9. Fyll opp med olje (50% olivenolje, 50% rapsolje). Det er viktig at oljen går over fisken og at det ikke er luftbobler 10. Putt lokk på glassene og kok dem i 1 time i vannbad 11. Ta glassene ut av vannet, slipp ut trykket og skru lokket godt igjen. 12. Spises først etter to uker, holdbar etter sigende i 6 mnd. Vi testet varianten med laurbærblader i dag for første gang etter ca. 6 uker. Alle var skeptiske og alle ble positivt overrasket. Det var SNADDER! Det første glasset ble omgående tømt. Selv yngstemann som er den mest kresne i kosten tok for seg. Dette blir en sikker avtaker etter tunfisk på boks heretter. For å få godt resultat tror jeg det er viktig å bruke en god olivenolje. Ellers kan en krydre etter smak og fantasi. Neste gang vil vi også prøve med litt eddik i kokevannet. Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Andboats Svart 5.August.2016 Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Junior har stjålet av hummeråta (den usaltete) og har laget hermetisk makrell på glass. Her er opskriften: 1. Vask renset makrell godt i sjøvann for å få bort alt blodet (Blod gir visstnok dårlig smak) 2. Kok makrellen i 3 timer saltvann (70 g salt pr liter vann) 3. Ta makrellen ut av vannet når det har blitt lunkent 4. Fjern skinn og skjell 5. Legg makrellen på kjøkkenhåndkle for å suge opp fuktighet, bytt håndkler etter hvert 6. La makrellen tørke i 24 timer 7. Fjern ben fra fisken, del den i passende biter og legge den i rene glass 8. Legg til krydder etter smak. Vi lagde varianter med bare laurbærblader, bare pepper og bare chil. 9. Fyll opp med olje (50% olivenolje, 50% rapsolje). Det er viktig at oljen går over fisken og at det ikke er luftbobler 10. Putt lokk på glassene og kok dem i 1 time i vannbad 11. Ta glassene ut av vannet, slipp ut trykket og skru lokket godt igjen. 12. Spises først etter to uker, holdbar etter sigende i 6 mnd. Vi testet varianten med laurbærblader i dag for første gang etter ca. 6 uker. Alle var skeptiske og alle ble positivt overrasket. Det var SNADDER! Det første glasset ble omgående tømt. Selv yngstemann som er den mest kresne i kosten tok for seg. Dette blir en sikker avtaker etter tunfisk på boks heretter. For å få godt resultat tror jeg det er viktig å bruke en god olivenolje. Ellers kan en krydre etter smak og fantasi. Neste gang vil vi også prøve med litt eddik i kokevannet. Dette så helt fantastisk ut! Skal absolutt prøves !! Sitér dette innlegget Link to post
Tom Rør Svart 5.August.2016 Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Jeg har sett at det langs kysten blir praktisert matauk når man er på tur med fritidsbåtene sine. I Nordland fisket folk, og her i Rogaland og Hordaland har folk med seg garn og teiner på tur. Snakket med en hyggelig kar her i Skudeneshavn i dag, og han hadde med seg to teiner, og det var sinnsykt med krabber her nå. Tilbød oss krabber, men gidder ikke koke disse ombord nå. Hadde været vært bedre, kunne vi gjort det utendørs. Sitér dette innlegget Link to post
mor Amica Svart 5.August.2016 Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Junior har stjålet av hummeråta (den usaltete) og har laget hermetisk makrell på glass. Her er opskriften: 1. Vask renset makrell godt i sjøvann for å få bort alt blodet (Blod gir visstnok dårlig smak) 2. Kok makrellen i 3 timer saltvann (70 g salt pr liter vann) 3. Ta makrellen ut av vannet når det har blitt lunkent Seriøst? Skal makrellen kokes i 3 timer? Kan det bli noe fisk igjen da? Ella Sitér dette innlegget "Ja ha, ho e blank no, Folda;berre helgedagen. Men du skal få sjå henne ein dag når ho snakkar alvor. Da er ho eit vaksemenneske." (Olav Duun)Amicas bloggJøa kystlag Link to post
Hulda Svart 5.August.2016 Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Hulda er en kløpper i sjømat. Vrenger med elegant bevegelse lokket av en boks makrell i tomat så spruten står, og gafler i seg innholdet. Med tilbreding, under fem minutter. Oppvask, en stk gaffel. Lurer på hvorfor man ikke kan finne opp noe annet enn disse spretne lokkene. Sitér dette innlegget Link to post
Komodo Svart 5.August.2016 Link til dette innlegget Svart 5.August.2016 Innbakt kyllingfilet med soltørkede tomater og oliven surret i bacon på grillen her nå, men i morgen blir det varmrøykte makrellfileter :-) Satte ut tre krabbeteiner av den sammenleggbare typen, så vi satser på at det blir nykokte krabbeklør på fjellet her også ? Etter en drøy halvtime med dykkemaske og snorkel hadde jeg fire blåskjell, så blåskjellsuppe utgår med høye kneløft. Lurer fælt på hvor alle blåskjell har tatt veien! Hele strekningen Onsøy, Hvaler og Bohuslen er tilnærmet skrapet! For meg har alltid det med matauk vært en av hovedinteressene med å være på sjøen. Den andre er dykking. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Hulda Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Blåskjell: Det er foruroligende, Komodo. Jeg har ikke lagt merke til det. Og det blir stadig fler områder nedover der man dyrker blåskjell. Svenske naturvernere er kritisk til utviklingen. Nå er det absolutt forbud mot å plukke östron på Koster. Samtidig har lokale myndigheter oppfordret til å plukke disse 'nye innvandrerene', type 'knivskjell' som ødelegger strendene. Har du prøvd disse? De har bredd seg langs Bohus og nord til Oslo. En kamerat fikk hadde noen av dem på båte, fortøyd på Padda. Disse østersene skal etter sigende være en delikatesse. Sitér dette innlegget Link to post
Ida Marie III Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Har alltid med et garn eller to på tur, også de sammenleggbare krabbeteine har vi alltid ombord.. Kjekt med sprøstekt Lyr til lunch, eller Torsk til middag... Sitér dette innlegget Link to post
Krimart Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Koke makrellen i 3 timer?? Mener du tre minutter? Enig at det er mye færre blåskjell enn tidligere. Amerikanske Knivskjell og Stilllehavsøsters har inntatt norskekysten og fortrenger våre norske arter. Spis dem! https://no.wikipedia.org/wiki/Knivskjell http://www.aftenposten.no/norge/Stillehavsosters---en-uonsket-delikatesse-584410b.html Sitér dette innlegget Link to post
NilsPils Svart 6.August.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Koke makrellen i 3 timer?? Mener du tre minutter? Enig at det er mye færre blåskjell enn tidligere. Amerikanske Knivskjell og Stilllehavsøsters har inntatt norskekysten og fortrenger våre norske arter. Spis dem! https://no.wikipedia.org/wiki/Knivskjell http://www.aftenposten.no/norge/Stillehavsosters---en-uonsket-delikatesse-584410b.html Tre timer er korrekt! La den ikke fosskoke, men trekke med vannet på kokepunktet. Den får en veldig fin og passe fast konsistens og den typiske makrellsmaken (som man lett blir lei av) forsvinner. Som nevnt vil jeg neste gang også forsøke med litt eddik i vannet. Jeg har også registrert at det er lite blåskjell i Hvalerområdet. Det er det også mye dårlig og slimete tang der og vannkvaliteten er langt under pari. I marinaen vår i Hankøsundet trenger jeg bare å strekke ut hånda fra båten og plukke store blåskjell fra betongflyteelementene under brygga. Men langs land i det samme området er det nesten ikke tang og blåskjell og vannet er som regel brunt med dårlig sikt. Det ser også ut til at Stillehavsøstersen har litt problemer med å etablere seg her. Det er mest små og tomme skjell å se. Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Krimart Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Den "typiske makrellsmaken" er vel at fettet harskner veldig fort, så lenge man griller den samme dag som den er fanget slipper man det. Sitér dette innlegget Link to post
Hulda Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Jeg ser det samme i Strömstad, det henger fler blåskjell nederst på roret mitt enn det finnes i fjæra. Stillehavsøstersen og knivskjellene er vel etablert på Koster. Men der er det som kjent forbud mot å plukke dem. Det er helst der ute jeg farter rundt. Sitér dette innlegget Link to post
NilsPils Svart 6.August.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Den "typiske makrellsmaken" er vel at fettet harskner veldig fort, så lenge man griller den samme dag som den er fanget slipper man det. Det er nok ikke helt riktig, selv om det nok stemmer at fettet harskner fort. Selv i fryseren skal en ikke oppbevare makrellen for lenge. Jeg spiser aldri gammel fisk. Jeg likte marell før, men nå, etter for mange makrellmiddager greier jeg ikke smaken av stekt makrell, selv den som går fra havet og rett i panna. Det er noe eget med makrell og smaken. Det gjelder nok de fleste fete fisker, men spesielt for makrell. Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Ida Marie III Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Ingen sommer uten en middag eller to med stekt makrell, og avkokt kald makrell med rømme/agurk og poteter... Sitér dette innlegget Link to post
VannTro Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Makrell har alltid havnet i panna når den fåes. Leste om disse stillehavsøstersene i sommer, men fikk ikke surra meg til å se etter de. Sitér dette innlegget Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk. Link to post
Komodo Svart 6.August.2016 Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Nå blir det snart krabbeklør på svaberget mens makrellfiletene ligger i røykovnen ? Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
NilsPils Svart 6.August.2016 Emnestarter Link til dette innlegget Svart 6.August.2016 Nå blir det snart krabbeklør på svaberget mens makrellfiletene ligger i røykovnen Nå stunder det mot krabbetid for oss også. Etter krabbemåltider er min datter som regel på hugget etter å få koke kraft til fiskesuppe på skallene. Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.