Jump to content

Kjøpe stor båt til lav pris?


XardasKSP

Recommended Posts

Okkaby skrev for 7 timer siden:

Helt enig. 

Koser meg på gjestebrygga i 27 fot(eller 29-32 fot som noen ivrige selger påstår den er i annonser hehe)

Å denne 27 foter har klart mange turer oppover Jæren i både fint å dårlig vær uten å forlise hehe

 

Vi kjørte til Jomfruland i en 31 foter idag, prøvekjøring for og finne ut av noen feil etter motorbytte (fra 2xkad43 til 2xd6-350). Fant ut at styringa lekker en eller annen plass også er girwaierne litt trå, så de blir bytta imorra, samt det er noe kjøleproblem på full fart, men det trur jeg kansje er pga litt for tunge propeller, vi monterte g9 idag, men må nok ned på de g8 han har liggende. 

Link to post
Share on other sites

XardasKSP skrev 1 time siden:

hente båten fra "laaangt vekk ifra" siden det ikke akkurat er gratis å hente spesielt om man skal ha hjelp til dette.

Vet ikke helt hva du tenker er langt vekke, men det er ikke mer enn en helgetur så lenge du ikke skal hente båt i nordnorge, eller henter en båt mer marsjfart på 5kn. (Gitt ok vær). 

 

En hentetur er også en båttur, som er en stor del av det med båtlivet. Det blir ikke bare en utgift på linje med f.eks ny girkasse. 

 

Jeg har selv akkurat passert 700nm på sommerturen min. 😀 Anbefales. 

 

Så får Båtplassen en hentetur i betaling for støtte og tolmodighet under søk-fasen. 🤣

Link to post
Share on other sites

@Thomas_h Poenget er å først lære båten så dra på tur helst. Ellers er jo tur fint om man har god tid men det er ikke alltid gode hjelpere har en uke tid for å gå i rolig økonomifart fra f.eks Bergen fordi de skal ha andre oppdrag eller jobb f.eks

Å gå i marsjfart fra f.eks Bergen blir jo en pen dieselregning også og ikke akkurat noe tid for å stoppe og fiske på veien når det er jo folk som hjelper og skal hjem eller på jobb :lol:

Dersom det skulle bli båt her i området (på Tirsdag blir Princess 45 undersøkt og muligens også Fairline 45 siden jeg skal si ifra til eiern at dersom han skulle i fremtiden bestemme seg for å selge så har jeg mulighet til å få båten sjekket nå). Så vil jeg i tillegg til turer ut i Langesundsbukta selvfølgelig få tatt bilder av "cruise tur" oppover Norge når jeg har lært meg båt slik at jeg ikke må reise med lærere som selv betalt ikke har tid i evigheter fordi de muligens har andre oppdrag eller "vanlig jobb" som venter på dem.

 

Link to post
Share on other sites

Det er jo et hav av forskjell mellom Alicraften du hadde og enkelte av de båtene du sikler på nå. Hatten av for at du innser at du trenger tid til å øve med båten før du legger ut på langtur, men samtidig viser jo dette også at du i utgangspunktet kanskje ikke er helt klar for 50 fot. Det er tross alt fåtallet som er klar for Ferrari rett etter oppkjøring på 18-årsdagen også. Det er ikke dumt å gå gradene, kanskje via noe rundt 40, og få noen flere timer med erfaring før du suser rundt i en dyr og stor doning. Det er ikke like enkelt å få forsikringspenger for at man ødelegger båten som det er for bilen. Hvis du blåser mangfoldige millioner på dette, og i tillegg har vekten av dine foreldres investering på skuldrene, så blir det ganske så krise hvis det skulle vise seg at 50 fot ble som en Ferrari til 18-åringen.

Du er fryktelig opptatt av ikke å tape penger på dette, men da er du helt feil sted altså. Det er faktisk kun hest som jeg kan tenke på som en mer usikker investering enn båt (been there, og derfor synes jeg ikke båt er så halvgæli). Det er bare å innfinne seg med at dette kommer til å koste deg blod, svette, tårer og masse penger. Bare du kan ha en formening om det er verdt det for deg. Vil det marine liv gir deg så mye livsnytelse at det er verdt tapet? Og ikke tro at du er heldigere eller flinkere enn andre folk. Selv om du sjekker opp ting aldri så godt, så er det bare tidsspørsmål før ett eller annet ikke går helt etter planen. 

 

 

Hilsen Y'en i nicket (altså fruen i huset)

Link to post
Share on other sites

Har TS vurdert å leie en nyere båt for de gangene han føler for å vise fram dyr båt? Har hørt fra enkelte kretser at det sies "If it flies, floats or f***s, you are better off renting". Det siste kan jo diskuteres hvor moralsk riktig er, men du skal ikke se bortifra at det stemmer bra for fly og båter.

Link to post
Share on other sites

@Y_V Jeg har jo full klarhet at pengene kan være tapt om man er uheldig. Men vil i hvert fall ikke overbetale båten. Ble det ikke Princess 56 så ble det ikke kanskje det skulle være mindre båt først og dermed blir Princess 45 og Fairline 45 sjekket i morgen.

@subwoofer Har ikke tenkt å leie båt for å dra på 10gradern tror ikke det er så mange som er interessert i å leie den for det formålet. I Polen er det i hvert fall ikke lønnsomt, det er heller lønnsomt omvendt å eie båt og at noen leier den og betaler vedlikeholdet.

Uansett det er noe annet å eie noe. For øvrig er alternativet å spare til man er 80 og bedre blir man jo ikke til å håndtere enorme båter av å ha blitt 80 og ha råd til dem som bare ett par år gamle eller helt nye.

Link to post
Share on other sites

@subwoofer I denne båten som er "egnet" har jeg ikke lyst å være 35 NM utpå havet for en hel dag. Blir lite kos og mye følelse av å være utsatt og masse strev med ting da jeg tror ikke jeg har så modige folk i slekta som vil i en liten åpen nøtt 35 NM utpå havet.

Det var jo antagleser til frykt når jeg prøvde sakte å bevege Alicraft fra Jomfruland ut mot havet og det begynte å bli veeeeldig langt fra land. Endte der dekning på mobilen endte, siden Alicraft hadde ikke VHF så det var ikke så enkelt om motor skulle dævva utpå der å få ringt RS. Men stor båt gir en annen følelse selv om den er sabla liten i forhold til havet.

Link to post
Share on other sites

XardasKSP skrev 44 minutter siden:

ikke lyst å være 35 NM utpå havet for en hel dag.

Skal ikke joine de som forsøker å endre båtønsket ditt. Men en 30 fots pilothusbåt med stort åpent dekk er supert for å være langt ute på havet med å fiske i dårlig vær en hel dag. Du har alt du trenger inc. Vhf, varmer, tak, toalett etc. F.eks Askeladden P92, Jeanneau 895 Sport, Benetau Barracuda 9 er noen eksempler på slike båter. Med diesel  f.eks targa og viknes. 

 

Dette er langt fra stor hvit flybridgebåt, det er vi alle enig i. Jeg fisker fra badeplatformen på min båt, uten at båten lukter fisk, så det er mulig.

 

Men da jeg ikke står bak trygge rekker (pga jeg ikke ønsker fiskeblod over alt) må været være bedre enn hva jeg hadde når jeg hadde 895 Sport. Så det er ikke slik at stor båt er mye bedre enn liten båt til akkurat fisking. Når jeg går rundt lindesnes i det jeg tenker er krise-dårlig vær ligger det altid noen å fisker i en liten åpen fiskebåt.

 

Det eneste tipset jeg kan komme med er å virkelig vurdere hva du ønsker å få ut av båtlivet. Velg båt etter det du ønsker mest, så blir alt det andre kompromi. 

 

Du kan altids hive ut en fiskekrok fra P50, men det er ikke det den er laget for primært. 

 

Samtidig kan du dra på 4 ukers ferie med Askeladden p92 med 6 stykker men anbefaler det ikke. 

 

Lykke til med de to stk 45' du ser på, så håper jeg du finner en båt du liker 😁

Link to post
Share on other sites

@XardasKSP ønsker seg en stor flybridgebåt, det unner jeg ham. Jeg ønsket meg det også, og har hatt det.

Men som @Thomas_h nevner, så er vel ikke en P eller Ph en egnet båt for stangfiske. Men hvorfor ikke kjøpe to  båter (innenfor rimelighetens grenser). En stor FB-båt for fornøyelse, og en mindre sjark for stangfiske?

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Av den enkle grunn at jeg ønsker en stor båt når jeg skal være 35 NM ute på havet. Om det er komplett umulig med flybridgebåt så kjøper jeg heller den i Tromsø og ombygger til en 2 tonns vinsj som 70 fot skøyte hadde men jeg kommer ikke til å reise 35 NM utpå havet i en 20 fot båt.

Måtte være alene der ute i tillegg for ingen i slekta mi vil ønske å reise 35 NM til havs med en liten åpen jolle uansett hvor perfekt egnet den er.

Derfor tenkte på finalebåt som ikke skal selges da hadde jeg like gjerne putta på en svær ankringsvinsj på en flybridgebåt siden jeg skal ha båten for evig og alltid, men så ble jeg lært at det ikke finnes finalebåter.

Så er det sikkert mulig å kjøpe en førerhusbåt til 9 millioner som er 45 fot. Men da synes jeg designet på båten i Tromsø er finere selv om den ikke er spesielt vakker heller men ser i hvert fall ut slik "classic båt" ser ut.

OPPSUMERT: Det eneste stedet en Princess/Fairline er uegnet er 10gradern og Sognefjorden fordi man må ankre. Ellers er den egnet til alt fra dorging til Sørøya og alle steder hvor pilken ikke må særlig mer enn 100 meter ned. Da er den fullt egnet så lenge man heller vasker akterenden av båten enn å måtte stå ute på badeplattform. For øvrig om det er rolig så er jo baugen like egnet som Alicraft sin baug så kan man jo gå bak om man får stor fisk og plukke den opp der fra havet.

PS. Har blitt syk i tillegg med noe jeg tror er rhinovirus som morra brakte fra jobben siden alle ble syke.

Link to post
Share on other sites

XardasKSP skrev for 2 timer siden:

I denne båten som er "egnet" har jeg ikke lyst å være 35 NM utpå havet for en hel dag. Blir lite kos og mye følelse av å være utsatt og masse strev med ting da jeg tror ikke jeg har så modige folk i slekta som vil i en liten åpen nøtt 35 NM utpå havet.

 

Er ikke mye kos i en større båt som blir liggende å rulle hvor alt av skap møbleres, åpner seg og alt går veggimellom heller.

Eldre båter har større sjans for at noe dævver eller gir utfordringer enn en nyere båt.

 

XardasKSP skrev 12 minutter siden:

Av den enkle grunn at jeg ønsker en stor båt når jeg skal være 35 NM ute på havet. Om det er komplett umulig med flybridgebåt så kjøper jeg heller den i Tromsø og ombygger til en 2 tonns vinsj som 70 fot skøyte hadde men jeg kommer ikke til å reise 35 NM utpå havet i en 20 fot båt.

 

Jeg vil heller si at det er kombinasjon av å være relativt uerfaren, lite teknisk/ praktisk anlagt samt gammel, stor motorbåt (til lav pris) er det man burde føle utrygt 35 nm fra land.

Man hadde hatt mindre risiko på omtrent alle områder med en ny eller nyere 25 foter med outboard 35 nm fra land hvor alt er nytt og funker,  enn man er med den gjennomsnittelige 30+ år gamle 40-50 foteren på finn.no .  Med andre ord falskfølt trygghet..

 

Drømmen om stor, hvit FB båt er forstått, men skjønner ikke at du vil bruke den til havfiske som er så langt unna det den er tiltenk som det går an å komme. Spesielt ikke en gammel en.

 

Hadde heller vurdert 2 stk båter til samme totalpris hvor den ene var egnet til 10-graders fiske, og den andre var status, drøm og fi***/ partymagnet  med "oligark-image" i polske havner. 

Mvh. SAP

Link to post
Share on other sites

Poenget er at jeg har ikke lyst å dra med liten båt utpå 10gradern uansett hvor trygg og bra den er fordi jeg vil ikke føle meg bra inni den, kanskje man trenger å føle falsk trygghet av og til. Ellers så er dette enorme penger for meg som jeg kunne spart og tjent enda større. Jeg orker ikke tanken på å kjøpe noe "meh dette var da ikke noe særlig" til flere millioner.

Jeg skjønner også at f.eks en Targa 45 er mye bedre egnet til havfiske osv. (Så lenge man må fiske på 10gradern hvor det må ankres. Siden jeg forstod det som IPS med DP kommer til å rimelig snart dævve av overbelastning om man bruker den på 10gradern for å fiske i litt småbølger).

Men om jeg så gikk fort fremover 10 år i tid hadde 3 mill euro investert og tjente 6 mill i NOK per år istedet for i underkant av 2 mill per år..... så hadde jeg vel snarere dævva en betalt 9 mill for en Targa 45 som man kan kjøpe en Princess 62 av 2010++ årgang. Så hadde heller betalt en mill i drivstoff for å reise på cruise til Sørøya enn betalt 9 mill i båt jeg ikke har lyst på for å få ankra lettere på 10gradern.

Konklusjonen blir litt: Jeg har ikke råd til båt som jeg har lyst på fordi den blir for gammel. Det kloke er å sette seg ned og komme tilbake med 5 mill "i kofferten" (det er metafor vet det må betales digitalt selv til forhandler trolig, megler hadde vel "dævva" av å få 5 mill i kontanter i koffert og sikkert satt frem sin egen advokat mot min som mente det er tvungen betalingsmiddel :giggle::lol: ) og se hvor ny båt man kan få for dette og om en P57 er ny nok eller ikke.

10gradern som tilfeldigvis ligger akkurat ved Langesund kan jo ikke bestemme båtvalg til flertallige millioner. Hvis det går fint an å fiske overalt fra en Princess/Fairline men bare ikke på 10gradern og i Sognefjorden fordi man må ankre der. Og blir det finalebåt så bygger jeg en 2 tonns vinsj på den (da bør vel båten være 60++ for å tåle det) om det er det som skal til for at man skal få fiska fra en båt som ikke ser ut som "ehhh" til flertallige millioner.


Hadde noen kjøpt bil til 2 mill om den følelsen den skapte var "ehhh naboen har penere som jeg liker bedre til 500 000 og jeg liker ikke egentlig min i det hele tatt" ? Ting behøver jo ikke være perfekt til noe bare man kan få det til å fungere i det hele tatt.
 

Link to post
Share on other sites

Denne tråden gir disse tv-seriene "minutt for minutt" et nytt perspektiv...

 

Nå skal jeg gå ned i båten og bytte impeller, tror jeg setter inn en finale-impeller fra Volvo Penta istedet for en venteimpeller fra Biltema:giggle:

Link to post
Share on other sites

Bruflaat skrev 7 minutter siden:

Hvis du i det hele tatt googler eller kjøper boka som @Eika flere ganger har påpekt finner du fort ut at du ikke trenger 2t vinsj og drit for å ankre på dypt vann. Bare tau, anker og ei bøye.

 

Hva en utdanna fiskeguide sier, er ikke så nøie og høre på. Det er sikkert veldig mange i hans omgangskrets som er uteksaminert på en 3åring sportsfiskeskole

Link to post
Share on other sites

XardasKSP skrev for 9 timer siden:

Hadde noen kjøpt bil til 2 mill om den følelsen den skapte var "ehhh naboen har penere som jeg liker bedre til 500 000 og jeg liker ikke egentlig min i det hele tatt" ? Ting behøver jo ikke være perfekt til noe bare man kan få det til å fungere i det hele tatt.

 

Kjøp den båten du har lyst på du! Alle båter kan fiskes fra, selv om noen er mer optimale enn andre. Men med litt flaks hadde du til og med klart å dra opp en fisk fra danskebåten:lol:.

 

Du er vel som de fleste av oss, du vil ha en båt som egner seg til alt. Da blir det kompromisser. Jeg har en båt som egner seg utmerket til fiske, men jeg fisker omtrent aldri. Men den er heldigvis anvendelig til andre ting også...

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

sap_2000 skrev for 12 timer siden:

Jeg vil heller si at det er kombinasjon av å være relativt uerfaren, lite teknisk/ praktisk anlagt samt gammel, stor motorbåt (til lav pris) er det man burde føle utrygt 35 nm fra land.

Man hadde hatt mindre risiko på omtrent alle områder med en ny eller nyere 25 foter med outboard 35 nm fra land hvor alt er nytt og funker,  enn man er med den gjennomsnittelige 30+ år gamle 40-50 foteren på finn.no .  Med andre ord falskfølt trygghet..

Jeg har også prøvd å forklare ham dette, fra min 19 fots båt som jeg nå har kjørt hele kysten fra Jomfruland til Kristiansand.

 

Du og onkelen din har jo hatt mange henteturer hvor dere må fikse noe for å komme videre, og som teknisk anlagte klarer dere jo å fikse ting underveis. Men sett trådstarter i samme situasjon og det blir full krise og håpe at redningsskøyta er nærme og ikke opptatt med noe annet.

 

Han mener det er rikelig med tid ved å ankre opp der ute. Men hvis ting skjer nærme land og ankeret ikke tar tak har han et problem. I en mindre båt kan man ha to nye påhengere innafor grei pris så man har god backup. Og skulle begge svikte kan man lett få slep fra forbipasserende. Men med 50 fots motorstopp blir det håpløst for forbipasserende 14 fotere å hjelpe med slep.

 

Jeg tror trådstarter har stor mulighet for motorstopp fordi han ikke er så mekanisk anlagt og motorene gjerne blir gamle innafor hans budsjett og tankegang. For at båten med nye motorer til lav pris dukker opp og at han er raskest til å kjøpe den er vel lite trolig.

Link to post
Share on other sites

19 fot skrev 23 minutter siden:

Jeg har også prøvd å forklare ham dette, fra min 19 fots båt som jeg nå har kjørt hele kysten fra Jomfruland til Kristiansand.

 

Jeg skjønner ikke hvorfor du på død og liv skal ha ham til å kjøpe liten båt slik du har. Det er jo ikke det han vil ha! La nå folk få kjøpe den båten de har lyst på selv!

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Kom en spesiell båt på finn i dag som personlig hadde vekket min interesse om jeg ville hatt stor båt og fartet langt rundtomkring.

 

Kun laget 2 slike skrog, og bare denne er bygget ferdig av båtbygger (den andre er hjemmemekk).

Båten har forøvrig rekkevidde til å krysse atlanteren via Azorene eller Kap Verde, så her trenger ikke bare torsk og 10-grader å være målet :giggle:

Har hørt om denne båten tidligere. etter husken har den stort sett lagret i båthus og ikke spart  på noen ting. 

Prisen mistenker jeg at de ikke får, men ser man på pris pr kg båt eller sammenligner med en eldre Flemming så er det jo billig.  

 

https://www.finn.no/boat/forsale/ad.html?finnkode=362574713

 

 

Mvh. SAP

Link to post
Share on other sites

index skrev 1 time siden:
19 fot skrev for 1 time siden:

Jeg har også prøvd å forklare ham dette, fra min 19 fots båt som jeg nå har kjørt hele kysten fra Jomfruland til Kristiansand.

 

Jeg skjønner ikke hvorfor du på død og liv skal ha ham til å kjøpe liten båt slik du har. Det er jo ikke det han vil ha! La nå folk få kjøpe den båten de har lyst på selv!

Jeg tvinger ham ikke til å kjøpe like liten båt som meg. Og jeg har tvert imot foreslått ca 25 fot, som er 6 fot større enn min båt.

 

Trådstarter bestemmer selvfølgelig selv hva slags båt han vil kjøpe, men sjansen for store problemer er dessverre stor når en med lite innsikt i hvordan man reparerer i båt skal ha noe gammelt og stort.

 

Litt ned I størrelse og man kan få en båt som takler bølger bra og med mye nyere og mer pålitelige motorer innafor en mye lavere pris.

 

Hvis trådstarter får kjøpt båt går det nok både mye tid og penger til å holde denne istand, og trådstarter er på land og prøver å få orden på ting mens alle med mindre båter er ute og fisker.

 

Trådstarters trygghetsfølelse er litt rar. Der han (innafor hva som er tilgjengelig for den summen han vil bruke) foretrekker noe digert med gamle motorer og hvor det er vanskelig å få slepehjelp NÅR (ikke hvis) problemene oppstår.

 

Men trådstarter bestemmer selvfølgelig hva han skal kjøpe, så kan vi andre heller si: "Hva var det vi sa."

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...