Jump to content

Hva og hvor i Hordaland


tola

Recommended Posts

Det årlige sommertokt blir lagt til Hordaland i ukene 28-29-30. Mannskapet består av kjøkkendragen og to gutter 11-13 år.

 

Har dere fra Hordaland gode forslag til steder vi bare må se, gode gjestehavner, aktiviteter, korte dagsturer på land, festivaler, konserter etc.

 

Vi starter fra Sandnes og stikker nok innom Kvitsøy og Haugesund på veien nordover. "Stella" marsjer på 7 knop og dagsetappene skal helst ikke være over 6-7 timer.

 

Håper at alle lokalpatrioter nå griper anledningen til å bedrive litt reklame.

Link to post
Share on other sites

Der skal være fiskefestival på Sæbøvik på Halsnøy like øst for Stord enten 15-17 juli eller helgen etter med dans og fiske konkuranser.. Mangen fine havner rundt om i Sunhordaland.

Fjord 27 AC TMD40

Birchwood 33 Classic 2 X 150 hk Ford Mercraft 19.5 knop
Wellcraft Excel 26SE V8 Starpowr 7,3 IDI 270Hp(270hk) 37 knop.
Firmanavn: Motordeler.com

Link to post
Share on other sites

Ingenting er umulig :lol:

Har ikke vært med på den festivalen før, men vært på øyen et par helger med bil. Veldig god atmosfære, og natur.

Var med i en liten snekke på "guttetur" ut i fjorden. Mye fine steder som er tilrettelagt for båtfolk.

Bare en ikke "parkerer" båten på land som visse andre gjorde der ute for en stund siden... :nonod:

Link to post
Share on other sites

Ingenting er umulig  :lol:

Har ikke vært med på den festivalen før, men vært på øyen et par helger med bil. Veldig god atmosfære, og natur.

Var med i en liten snekke på "guttetur" ut i fjorden. Mye fine steder som er tilrettelagt for båtfolk.

Bare en ikke "parkerer" båten på land som visse andre gjorde der ute for en stund siden...  :nonod:

<{POST_SNAPBACK}>

Gjekk ein på land natt til Lørdag men det var på sunde.. hehe

:eek:

Fjord 27 AC TMD40

Birchwood 33 Classic 2 X 150 hk Ford Mercraft 19.5 knop
Wellcraft Excel 26SE V8 Starpowr 7,3 IDI 270Hp(270hk) 37 knop.
Firmanavn: Motordeler.com

Link to post
Share on other sites

Ja det har mykje flott i vente! :cool:

 

For å ta noko av det dette fylket har å tilby.

 

Startar sørfra:

 

Etter Sletta er Bømlo eit naturleg stopp. Fleire moglegheiter; Langevåg, Moster (kanskje konsert/framsyning i amfiet?), Røyksundkanalen (oppskrytt!), eller kanskje på ein godversdag Espevær (der pleier Bjørn Eidsvåg ha konsert om sommaren, men eg veit ikkje når). Ellers er ein tur gjennom Kulleseidkanalen å anbefala, gjerne med overnatting i Mjølkevika.

 

Gå for alt i verda til babord når de nærmar dykk Stord (ligg unna den kjedelege Langenuen). Ta gjerne ein avstikkar innom Leirvik, men gå vidare på vestsida (Stokksundet). Her kan de t.d stikka innom Sagvåg (flott gratis hamn, med rekefest på fredagar).

 

Vidare nordover byr Fitjarøyane på mange moglegheiter og flotte uthamner. Ta turen ut til Brandasund, - overnatting hjå Johnsen (landhandel) på vestsida (med kveldstur opp på Brandasundsåta, - husk myggmiddel!), og ta gjerne ein tur innom den gamle butikken til "Nillo på Skjeret" på andre sida.

 

Ei alternativ lei sørfra (el. sørover) er å gå den såkalla "Korsleia" på vestsida av Bømlo til Brandasund. Utruleg flott (sjå her).

 

Vidare nordover Selbjørnsfjorden er Bekkjarvik på Selbjørn obligatorisk stopp. Austevoll er eit fantastisk område med mange moglegheiter, både gjestehamner og uthamner. Ta gjerne turen til dei ytre øyane, Møkster, Litla Kalsøy, Horgo (!) etc. Gode gjestehamner er (forutan Bekkjarvik) Storebø, Bakkasund, Kolbeinshamn m.fl. Kolbeinshamn ligg på austsida, men er vel verd eit besøk.

 

Vil de ikkje gå så mykje lenger nordover, kan de gå gjennom det vakre Bårdsundet og koma på nordsida av Tysnes. Men ein tur innom Vestlandets hovudstad er jo sjølvsagt å anbefala. I Bergen er gjestehamna innerst i Vågen ved Zakariasbryggen. Her kan det vera litt "festleg", spesielt i helgene. Alternative overnattingsstader kan vera dei mange båtlaga rundt byen eller t.d Hjellestad Marina.

 

Sørover frå Bergen vil eg anbefala å gå litt austover. Etter Korsneset held de til babord (ta gjerne ein tur til Ole Bulls Lysøen, - flott uthamn i Lysevågen) og den indre leia på nordsida av Strøno og ut i Bjørnefjorden. For oss er alltid Vedholmen obligatorisk handle/bunkring-stopp.

 

Tysnes er vel verd eit besøk. Hovudstaden er Våge, med fin gjestehamn. Like aust for Våge ligg Godøysundet, som er obligatorisk (veldig vakkert). Her går ddet også å overnatta, sjølv om gjestehamna ikkje lenger er det den ein gong var.

 

I austre enden av Godøysundet ligg den tidlegare adelege og kongelege Solstråleøya. Gå i land her og gå ein tur. Ei sver spesiell øy som de kan få vita meir om her.

 

Vidare sørover gjennom Lukksundet fører inn til Onarheimsfjorden og Hardangerfjorden. Ta gjerne ein tur innom handelstaden Årbakka på austsida av Tysnes. På Skorpo og øyane rundt er det fine uthamner.

 

På sørsida av Hardangerfjorden ligg Husnes. Eigentleg ikkje noko fin plass, men SVÆRT bra gjestehamn, og veldig barnevenleg. Vidare innover anbefaler eg Uskedalen og ikkje minst Rosendal (som etter mi meining er den aller vakraste staden i Sunnhordland!).

 

Rosendal har dårlege hamneforhold, men skitt au! Anbefaler gjestehamna ved fjordhotellet, like sør for sentrum. I denne bygda MÅ ein ta ein tur til Baroniet med park, rosehage, urtehage etc. Gjennom sommaren er det ei rekke konsertar og teaterframsyningar på Baroniet.

Rosendal har også ei flott gamal kyrkje, båtbyggarmuseum og gode moglegheiter for fjellturar.

 

Vidare sørover er finns fine plasser som Løkjelsøy (ved Halsnøy), Fjellbergsund m.m Ta gjerne turen nedom Romsaøyane (som faktisk høyrer til Rogaland fylke).

 

Sjølvsagt finst det masse fint nord om Bergen også. Men her har eg i alle fall prøvd å beskriva ein runde i Sunn- og Midthordland. Men moglegheitene er mange fleire. God tur og velkomen til Hordaland! :sailing:

Redigert av janb (see edit history)
Link to post
Share on other sites

HSD og andre har ikke vært så heldig der ute. Men det er HELT off topic når det gjelder denne tråden :yesnod:

 

Der er vel mange tips til steder under GJESTEHAVNER her i baatplassen.no, ellers så står der litt i batmagasinet.no også...

 

Har ikke så mye erfaring sør for Bergen, men skal den veien til ferien, hvis alt går som det skal.

 

Ooops.. noen var litt kjappere enn meg på tastaturet :lol:

 

:lol::lol::lol:

Redigert av outbreak (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det ser ihvertfall ut til at Janb er godt bereist på sørsiden av Bergen. Kommer nok til å bruke noen av tipsene hans i ferien  :yesnod:

Hvordan er ferden vest for Stord? Mye hav, eller ligger der øyer en kan gå innenfor det meste av veien?

<{POST_SNAPBACK}>

Her finst "alle" moglegheiter.

Hovudleia er Nyleia, men ut frå denne kan ein ta mange avstikkarar, t.d Engesundleia i nord. Nyleia har ein heil skjergard vest for seg, så den er ikkje noko ope strekk. Eller ein gå lenger ute, t.d den omtalte Korsleia. Den går innaskjærs i nord, men kjem ut i opne havet i sør (men ikkje noko problem på ein godversdag. Studer kartet og følg nøye med under seilasen.

Link to post
Share on other sites

Jeg henger meg med glede på anbefalingene av Sunnhordland. Ryfylke er flott, men har vi noen ekstra dager til disposisjon så er det kjekt å gå over "Slettå" og oppdage nye krinkelkroker i Sunnhordland. Det fineste er at man kan velge etter været; er det vindstille så trekker vi utover, Espevær har vært nevnt, nordover Gisundet, Kulleseidkanalen, Brandsasund, osv, osv, osv. Har vi en blåsende periode trekker vi innover. Halsnøy har vært nevnt, Romsa er flott, vil man begynne på Hardangerfjorden finnes også mange herlige steder. Skulle det blåse nordvest så er jo Årbakka en herlig havn og like nord for Lukksundet kommer Lygrepollen - men her må man følge nøye med i kartet :wink:

 

Alt i alt er Sunnhordland et område som "krever mange år" for å utforske, men det vil være en god investering å kjøpe "Den norske los, bind 3" som en forberedelse til turen. Hvis man er interessert i å finne flest mulig opplevelser på landsiden, så er "Kulturhistorisk veibok for Hordaland" en utømmelig kilde!

 

God tur inn i eventyret!

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post
Share on other sites

Hei. Hele Sunnhordlansbassenget er en perle av de sjeldne. Her finner du de fineste uthavner og mange greie marinaer når du har behov for det. Jeg vil fremheve Romsaøyene som ligger sørøst for nevnte Halsnøy. Drar du vestover MÅ du innom Espevær. Kuleseidkanalen er også en opplevelse.

Skal du videre sørover bør Utsira, Røver og Feøy besøkes før du tar turen innom Haugesund. Og da er du jo nesten i Ryfylkebassenget som er nesten like fantastisk som Sunnhordland, men bare nesten..

Ha en fortreffelig tur.

Link to post
Share on other sites

Alvestadkroken Landhandel på Vestre Bokn har billig diesel En passelig stopp etter å ha krysset Boknafjorden. Hyggelig forretning med koselig betjening.

 

Ellers er det bare å hive seg på resten av innleggene...

 

Mine beste tips på veg inn i Hordaland:

 

ROMSA, GODØYSUND, LYKKJELSØY, og selvsagt BØMLO. Bømlo med Brandasund, Goddo, Slottet, Teløy

og Fitjar, er et fantastisk skjærgårds-distrikt som man MÅ ha med seg en gang i løpet av livet!

 

......,men start med Alvestadkroken.....mange hyggelige tilbud der denne dagen.

 

God tur nordover!!!! :cheers:

 

Jaliza

Link to post
Share on other sites

......,men start med Alvestadkroken.....mange hyggelige tilbud der denne dagen.

 

<{POST_SNAPBACK}>

No var det faktisk reklame tola ba om i første innlegg, og det fekk me jo her...

 

Men han skulle til Hordland. Bokn ligg no på andre sida av grensa... :wink:

 

 

 

PS: Men me som skal andre vegen i sommar, skal nok stikka innom Alvestadkroken og sjå om reklamen held det den lovar. :flag:

Link to post
Share on other sites

Har nettopp kommet tilbake etter en ukes tur rundt Bømlo. Har vært innom Espevær, Meling (besøk),Brandasund, Teløy, Sagvåg, Røyksundkanalen, Leirvik og Langevåg, før turen gikk tilbake igjen over Sletta. En nydelig tur, anbefales på det varmeste. Spesielt syntes vi Teløy var fantastisk, en utrolig fin uthavn. Og ikke en eneste båt når vi kom dit, så vi kunne velge og vrake i alle de fine plassene. Men også hele vestsiden av Bømlo var utrolig, og vi gikk faktisk innaskjærs så godt som hele veien fra Espevær til Brandasund. Så det var ikke så værhardt som man skulle tro.

 

Monterte forresten opp baatplassen vimpelen underveis, etter å ha hatt den liggende i den forrige båten i over et år (kremt,kremt). Men det var også den eneste baatplassen vimpelen jeg så i løpet av turen (faktisk den eneste jeg har sett så langt i det hele tatt). Så det er nok langt mellom oss ja...

 

Ellers så vil jeg bare ønske deg lykke til, dette er et utrolig flott område som man nok kan bruke flere år på å utforske. Bare så synd at vi må krysse Sletta for å komme dit, den kan være ganske vemmelig til tider. Og dette gjør jo at man bør legge inn en dag eller to i margin til hjemreisen, da det ikke er hver dag det er tilrådelig å gå over Sletta med liten båt.

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Sidan både eg og andre her hovudsakleg har anbefalt Sunnhordland, så må eg i rettferdas namn også legga til at Nordhordland er veldig flott. På nordsida av Bergen er det også færre båtturistar og enklare å finna plass.

 

I år har det kome ein ny guide som heiter "Norvegen, - den indre farleia". Dette er ei kulturhistorisk skidring av den indre leia mellom Bergen og Fensfjorden + Fedje. Målgruppa er båtturistar og andre som reiser i dette området. Dette er leia som dampbåtar, jekter, nordlandsbåtar og andre har gått i tusenvis av år. Frå Bergen går leia nordover gjennom Alverstraumen, Lurefjorden og ut i Fensfjorden. Eit fantastisk område med sterke straumar, flott kulturlandskap og fine hamner (både uthamner og gjestehamner)

 

Guiden kan kjøpast hjå Lindås kommune, turistinfomasjonen i Bergen (trur eg...) og fleire bokhandlarar i området.

 

Og har ein først kome til Nordhordland, så er ikkje vegen lang til Sogn og Fjordane, med endå fleire flotte båtopplevingar... :smiley:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...